Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

De ce nu este indicat să consumi frecvent chipsuri

Chips-de-cartofi

Cartofii prăjiţi la pungă sau chipsurile, gustarea cu numeroşi fani mai ales printre copii şi tineri, sunt atât de nesănătoşi încât consumul lor zilnic nu numai că este echivalentul a cinci litri de ulei de gătit, ci are legătură cu problemele de dezvoltare la copiii nenăscuţi, hiperactivitatea la copii şi potenţial cancer la adulţi.

În Marea Britanie, potrivit publicaţiei Daily Mail, care citează rezultatele unui sondaj al Guvernului, o treime din copii consumă chipsuri în fiecare zi, celelalte două treimi mâncând de câteva ori pe săptămână.

Mai mult, britanicii cumpără în fiecare an aproximativ şase miliarde de pungi, echivalentul unei tone de cartofi prăjiţi la fiecare trei minute sau a 100 de pungi de persoană.

Ronţăirea unei pungi de chipsuri pe zi este echivalentul consumului de cinci litri de ulei de gătit pe an. Deşi chiar şi în lipsa unor cifre exacte nu este greu de ghicit că astfel de produse sunt dăunătoare, consumul lor se menţine la un nivel ridicat, iar unul dintre motive este ambalajul atractiv care ne activează papilele gustative din clipa în care îl vedem pe raft, potrivit lui Michael Moss, autorul noii cărţi „Sare, zahăr, grăsime: Cum ne-au prins giganţii alimentari” (Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us).

Investigaţiile scriitorului au arătat cum decenii de cercetări ale producătorilor giganţi de mâncare au transformat chipsurile din gustările uşoare ale anilor ’70 în produse concepute să activeze centrii de râvnire ai creierului printr-o chimie precisă.

Când iei un cartof, explică el, gustul sării te loveşte imediat. E un efect pe care industria sării îl numeşte „explozia de aromă”.

Sarea şi grăsimea sunt percepute de un nerv numit trigeminal, situat în partea din spate-sus a gurii, care trimite informaţiile tactile spre creier. Cu cât mai bună e „explozia”, cu atât o vom dori mai mult.

Alături de sare şi grăsime apare zahărul, şi el inclus în cartof, toate formând trioul pe care creierele noastre îl doresc din instinct, mai explică Moss.

În plus, cu cât un cartof face mai mult zgomot atunci când îl mâncăm, cu atât ne va plăcea mai mult.

Consumate în exces, aceste produse reprezintă un pericol grav pentru sănătate din mai multe puncte de vedere, cercetările poziţionându-le în legătură directă cu riscul de obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 şi afecţiuni coronariene.

În Statele Unite, chipsurile constituie factorul cu cea mai mare influenţă în epidemia de obezitate, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine de către Dr Dariush Mozaffarian, cardiologist şi cercetător în alimentaţie.

Dintre toate mâncărurile, cartofii, în special chips-urile, se evidenţiază ca generând cel mai mare câştig în kilograme, „nu numai pentru că chipsurile sunt disponibile şi îngraşă foarte mult”, spune Mozaffarian, „ci te şi fac să râvneşti la ele”.

Consumul consistent de chips-uri poate răni atât echilibrul organismului copiilor şi adulţilor, cât şi bebeluşii nenăscuţi. Astfel, potrivit cecetărilor făcute de britanici, femeile însărcinate care consumă mari cantităţi de chipsuri le pot face rău copiilor la fel de mult ca şi când ar fuma în timpul sarcinii.

Acest lucru este cauzat de prezenţa unei chimicale toxice numite acrilamidă, fără miros, fără gust, invizibilă şi potenţial dăunătoate ADN-ului.

Un studiu al Institutului Bradford pentru Cercetare în Sănătate, care a a avut ca subiect dietele a 186 de femei însărcinate, a găsit o legătură între nivelurile mari de expunere la acrilamidă şi greutatea şi circumferinţa capului scăzute la bebeluşi la naştere. Copiii femeilor din Bradford aveau cel mai înalt nivel de acrilamidă dintre toate cele cinci ţări europene participante, aproape dublu faţă de nivelul Danemarcei.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cea mai frecventă sursă de acrilamidă comună dietelor tuturor mămicilor a fost reprezentată de chipsuri.

Substanţele din chipsuri sunt legate direct şi de probleme de sănătate precum dezvoltarea întârziată a creierului şi a sistemului nervos, diabetul de tipul 2 şi bolile cardiologice.

„Când adaugi contaminarea cu acrilamidă la cantitatea de grăsime, zahăr şi sare din chipsuri, acestea ajung la nivelurile similare de toxicitate prezente la femeile însărcinate care fumează”, a precizat Dr John Wright, epidemiolog şi consultant în medicina sănătăţii publice: „Din cauza acestei daune asupra nou-născuţilor, necesitatea ca pungile de chipsuri să fie însoţite de avertizări de sănătate ar putea fi îndreptăţită.”

sursa: mediafax.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.