foto: monitorulexpres.ro

Ficatul nostru are o misiune extrem de importantă și de grea. Pe lângă faptul că este responsabil pentru construirea de proteine, producerea de hormoni și de bilă necesară pentru digestie, ficatul joacă un rol major în detoxifiere, filtrarea sângelui, transformarea și eliminarea substanțelor toxice (inclusiv medicamente) și metabolizarea glucozei, vitaminelor și mineralelor.

Dieta noastră modernă, cu excesul de zahăr, pesticide, conservanți, culori artificiale, hormoni de creștere, antibiotice și alcool, supune ficatul la un proces de detoxifiere mult mai greu. Teoretic, dacă ficatul nostru ar fi perfect curat și funcțional, nu am avea nici o boală. Acesta este însă un obiectiv imposibil de atins, dat fiind că trăim într-o lume invadată de toxine. Cu toate acestea, există anumite alimente pe care le putem consuma pentru a ajuta ficatul să se mențină curat și să funcționeze la un nivel optim.

Primele schimbări în dietă trebuie să aibă în vedere reducerea consumului de alimente rafinate, procesate, conservate și prăjite, deoarece acestea are conțin substanțe nocive care încarcă și îmbolnăvesc ficatul. Trebuie de asemenea să evităm cât se poate abuzul de alcool și de medicamente, și utilizarea de produse de îngrijire a casei și a corpului care conțin substanțe toxice.

Următoarele alimente și plante ajută la curățarea, vindecarea și întărirea celulelor hepatice.

  • Mere. Aceste fructe proaspete sunt detoxifiante, și ajută la stimularea unui ficat leneș. În plus, merele sunt pline de antioxidanți (regăsiți mai ales în coajă), și combat bolile cardiovasculare.
  • Sfecla roșie. Sucul de sfeclă roșie proaspăt stors este un purificator natural al ficatului și al vezicii biliare. Acesta poate fi combinat cu morcov, ghimbir, lămâie sau alte sucuri vegetale. Dacă nu aveți posibilitatea să preparați sucuri naturale în casă, încercați să consumați sfeclă roșie ca atare (rasă, în salată), cel puțin de 2 ori pe săptămână.
  • Brusture. Compușii amari din brusture ajută la stimularea digestiei, și la detoxifierea ficatului. Brusturele a fost folosit de medicii naturiști din cele mai vechi timpuri ca un purificator al sângelui.
  • Țelina. Această plantă aromată crește fluxul biliar și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
  • Morcovii. Sunt foarte sănătoși pentru ficat, deoarece ajută la stimularea funcției celulei hepatice și la refacerea ei.
  • Păpădia. Renumită din vechime ca o plantă care poate vindeca un ficat bolnav, rădăcina are proprietăți amare prin care stimulează digestia și ficatul, și activează fluxul bilei, fiind un detoxifiant și un tonic excelent pentru ficat. Această plantă se poate consuma sub formă de salată sau ceai.
  • Legume verzi. Legumele verzi cresc fluxul de bilă în ficat. Sunt un tonic fabulos pentru sânge, și ajută corpul să devină mai alcalin, aducându-l într-o stare naturală de sănătate.
  • Lămâia. Considerată un super-aliment, lămâia ar trebui inclusă în dieta noastră zilnică, datorită efectului benefic pe care îl are asupra ficatului și sângelui. Un pahar de apă în care am stors câteva picături de suc de lămâie pe zi reprezintă unul din cele mai simple și eficiente moduri de a stimula activitatea bilei, de a curăța corpului de toxine și de a alcaliniza organismul.
  • Ulei de măsline. Se recomandă cel puți 1 lingură pe zi. Un amestec foarte puternic pentru curățarea ficatului este 1 lingură de suc de lămâie cu 1 lingură de ulei de măsline, consumat dimineața, pe stomacul gol.
  • Turmeric. Util pentru tratarea problemelor hepato-biliare, turmericul vindecă leziune ficatului și crește producția de bilă. Aceste condiment oriental are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice.
  • Usturoi. 1 singur cățel de usturoi are puterea de a scăpa ficatul de toxine, datorită compușilor sulfuroși conținuți, care activează enzimele responsabile cu detoxifierea ficatului. Usturoiul conține de asemenea alicină și seleniu, care acționează ca niște bariere împotriva toxinelor.
  • Anghinare. Consumul acestei plante poate stimula producția de bilă în ficat, fapt care ajută la îmbunătățirea sănătății și funcției celulelor hepatice.
  • Ouă. Ficatul are capacitatea de a produce colesterol. Însă atunci când mâncăm alimente care conțin colesterol – cum sunt ouăle, ficatul va produce mai puțin colesterol. Conform nutriționiștilor, ouăle au un colesterol “bun”, de care ficatul nostru are nevoie.

Un mod rapid, ușor și gustos de a include aceste alimente în dietă este să preparăm o salată cu multe legume verzi, țelină, morcov, sfeclă și mere rase pe răzătoare, ou tăiate felii, usturoi, ceapă, asezonată cu ulei de măsline și suc de lămâie.

Articol relatat de portalul lataifas.ro.