Connect with us

Hi, what are you looking for?

Generale

ATENTIE: Sute de romani, victime sigure ale hackerilor: calculatoare criptate şi şantaj pe faţă. „Vă recomandăm să plătiţi banii”

hacher

În anul 2016, internetul este departe de a fi un mediu sigur. Infracţionalitatea în mediul online a atins cote incredibile şi zilnic sunt utilizatori care devin victime ale hackerilor. Mai grav este că nimeni nu poate face nimic, iar în ultimii ani fenomenul a luat o amploare la nivel internaţional.

Pentru a vă da seama cât de neputincioşi sunt utilizatorii în faţa viruşilor, trebuie să ştiţi faptul că FBI recomandă celor păgubiţi să plătească sumele de bani cerute de hackeri, cugetliber.ro.

500 de dolari sau adio fişiere

Mai multe persoane ne-au trimis pe adresa redacţiei mesaje prin care arătau faptul că au fost victime ale hackerilor. Ultimul caz s-a întâmplat în urmă cu două zile, când un constănţean a constatat cu stupoare că nu-şi mai poate accesa niciun fişier din laptop, iar în schimbul informaţiilor criptate i se cerea suma de 500 de dolari. Acesta a primit instrucţiuni de virare a plăţii în Bitcoin, o monedă digital creată în anul 2009, dar totodată şi un sistem de plată electronică descentralizat. „Nu am mai păţit aşa ceva niciodată. Greşeala mea a fost că nu am instalat un antivirus, crezând că nu pot păţi tocmai eu aşa ceva. Se pare că am greşit şi acum suport consecinţele. Totul s-a întâmplat deodată. Mă uitam pe internet la un meci de fotbal şi laptop-ul s-a blocat. Când l-am restartat, mi-a apărut un mesaj pe desktop prin care eram anunţat că fişierele sunt criptate şi că trebuie să plătesc o anumită sumă de bani. Când am verificat dacă pot accesa poze, înregistrări şi lucrarea de licenţa pentru facultate, am descoperit că totul este într-adevăr criptat. Poliţia m-a îndemnat să depun plângere, dar mi-au spus că datele mele nu mai pot fi recuperate şi că ar trebui să plătesc, dacă vreau să mai beneficiez de informaţiile stocate”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Dănuţ I.

„Aşteaptă un miracol sau plăteşte acum“

Acesta este mesajul prin care utilizatorii sunt avertizaţi că sunt victimele unui virus. Este vorba de un sistem infracţional foarte bine pus la punct de hackeri, care le explică internauţilor toţi paşii care trebuie făcuţi pentru a beneficia din nou de fişierele afectate. „Toate fişierele dumneavoastră au fost criptate. Decriptarea acestora este posibilă doar printr-un program special şi o cheie pentru decriptare. Dacă ai informaţii importante stocate, ar fi bine să nu pierzi timpul, pentru că nu este nicio altă cale de a vă recupera fişierele în afară de a efectua plata”, se arată în mesajul virusului.

Liceu din Constanţa, atacat de hackeri

Poliţiştii constănţeni au primit până acum sute de plângeri, din partea cetăţenilor, legate de recompense cerute după ce s-au trezit cu laptop-urile sau PC-urile blocate. Nu doar oamenii, ci şi instituţiile au fost atacate de viruşi. În urmă cu câteva zile, programul de contabilitate al Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca” din Constanţa a fost blocat prin criptarea fişierelor. „Zilele trecute, am avut o sesizare de la Liceul Tehnologic «Gheorghe Duca», pentru că le-au blocat programul de contabilitate, le-au fost criptate fişierele şi le-au cerut bani. Viruşii pot fi luaţi de pe diferite site-uri, de la filme pentru adulţi, până la desene animate. Nici cei de la Institutul de Tehnologii Avansate nu pot să decripteze fişierele”, susţin aceleaşi surse.

FBI şi SRI nu vă pot decripta fişierele

Termeni precum ransomware, Dridex, CrypotLocker sau CryptoWall au început să ajungă la urechile poliţiştilor din ce în ce mai des. Spre exemplu, Cryptowall este un virus de tip ransomware, care criptează informaţiile de pe calculator şi forţează victima să plătească o anumită sumă de bani. Din câte se pare, virusul provine din Ucraina şi poate trimite milioane de spam-uri în mail-urile internauţilor, în fiecare zi. „Este vorba de un virus CryptoLocker, care poartă denumirea de Dridex. Datele nu pot fi recuperate de nimeni, decât de cei care au criptat fişierele. Până şi FBI recomandă să plătiţi suma de bani cerută, întrucât nimeni nu vă mai poate recupera datele. Este un virus creat, din câte ştiu, în Ucraina şi pleacă aleatoriu, în toată lumea. De obicei, se agaţă de diferite site-uri, iar când sunt accesate aceste site-uri virusul criptează toate fişierele utilizatorului. Sfătuim internauţii să folosească dispozitive de stocare externe, care să fie cuplate la dispozitivele IT doar în momentul în care se transferă date şi fişiere, pentru o protecţie sporită”, au precizat pentru „Cuget Liber”, surse din cadrul Poliţiei Române. Specialiştii recomandă să vă protejaţi dispozitivele cu o soluţie de securitate informatică actualizată, un antivirus care vă poate ajuta să preveniţi infectarea informaţiilor. De asemenea, o copie de siguranţă a fişierelor din dispozitive vă poate scuti de multe probleme, astfel încât în cazul unor viruşi veţi avea informaţiile protejate. Cu toate că FBI recomandă plătirea unei sume de bani, ce variază între 100 şi 10.000 de euro, nimeni nu garantează că veţi putea beneficia de informaţiile criptate (sursa foto:gizmodo.com).

Articol relatat de portalul nationalisti.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.