Pe 1 septembrie, în revista Autism Research au fost publicate rezultatele studiului ce demonstrează că USG (examenele cu ultrasonografie) în primul trimestru de sarcină sporește gradul autismului la copii, care sînt predispuși genetic la dezvoltarea acestei maladii.
Anterior, în 2014, savanții au depistat că USG dezvoltă la șoareci simptomele autismului și acum ei au decis să verifice dacă există o asemenea legătură și la oameni. ei au utilizat datele a 2644 de copii bolnavi de autism. Rezultatele au arătat că USG în primul trimestru joacă rolul unui factor de stres și poate provoca simptome de autism la copiii predispuși genetic, însă în trimestrul doi și trei, cel mai probabil, nu are o influență atît de mare asupra dezvoltării copilului.
FDA (Direcția de control asupra produselor farmaceutice și medicamentelor din SUA) recomandă insistent femeilor însărcinate să efectueze examenul ultrasonografic doar la indicația medicului. Cercetătorii intenționează să studieze detaliat legătura dintre USG și autism și să verifice dacă USG este cauza dezvoltării maladiei, dar nu doar a simptomelor pronunțate.
Apropo, un alt studiu din 2002 a arătat că la gemeni probabilitatea autismului e mai mare, anunțînd acest fapt drept factor de risc. Oare riscul sporit la gemeni nu poate fi explicat prin practica efectuării mai multor examene USG a femeilor însărcinate cu gemeni față de cele care poartă doar un făt? Influența ultrasunetului în timpul sarcinii necesită o examinare serioasă, fapt ce va schimba în timpul apropiat percepția medicinii și a societății față de examenele de rutină cu USG pentru toate femeile însărcinate.