Un studiu realizat recent de cercetătorii britanici arată că, la nivel mondial, numărul oamenilor care suferă de hipertensiune s-a dublat în ultimii 40 de ani, ajungând la peste un miliard. Aproximativ jumătate din aceștia trăiesc în Asia, iar restul în țări în curs de dezvoltare, pe celelalte continente.
Numărul hipertensivilor a crescut considerabil în țările cu venituri scăzute și medii, arată studiul publicat recent în revista medicală britanică The Lancet. “Hipertensiunea este principalul factor de risc pentru accidentele vascular-cerebrale (AVC) și maladiile cardiovasculare și provoacă moartea a circa 7,5 milioane de persoane anual în lume, în principal în țările în curs de dezvoltare”, explică profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College din Londra, potrivit Agerpres.
Alte studii arată că riscul de accident vascular s-ar putea dubla când presiunea sistolică crește cu 20 mmHg, iar și presiunea diastolică – cu 10 mmHg.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, valoarea optimă a tensiunii arteriale este de 120 (tensiune sistolică)/80 (tensiune diastolică) mmHg.
De obicei, hipertensiunea arterială este o boală fără simptome sau cu simptome destul de subtile, depistarea acesteia făcându-se după mai mulți ani, când deja afectează ochii, rinichii, creierul şi inima.
sursa: dezvaluitorul.ro
