Connect with us

Hi, what are you looking for?

S.O.S.

Boala Alzheimer debutează cu cel puțin 10 ani înainte de a fi pus diagnosticul. Care sunt semnele

alzheimer-537x350

Boala Alzheimer debuteaza cu cel putin 10 ani inainte de a da primul semn, odata cu formarea placilor de amiloid care duc la distrugerea sinapselor neuronale.

„Imaginati-va o pasta care se scurge, se acumuleaza si blocheaza toate circuitele neuronale. Se adauga si excitotocina, niste toxine care vin din afara celulei si le omoara. In loc sa fie legaturi frumoase, line intre neuroni, se incalcesc si fac un fel de scurtcircuit”, explica dr. Letitia Dobranici, medic psihiatru si vicepresedintele Societatii Romane de Alzheimer.

In dementa Alzheimer, straturile superioare, neocortexul sunt primele care degenereaza. Boala debuteaza prin pierderea neuronilor neocortexului, dar atinge si sistemul limbic, hipocampul. In acel moment se pierde inclusiv capacitatea, aproape instinctiva, de a zambi. Atunci cand pacientii nu mai zambesc, nu mai raspund la atingeri, este semn ca sfarsitul este aproape, noteaza medlive.hotnews.

Semne precoce ale bolii
Potrivit specialistului, nu pierderea memoriei este cel mai precoce semn de Alzheimer. „Cea mai precoce modificare nu este atat pierderea memoriei, care se conserva mult timp uneori (mai ales cea de lunga durata), cat incapacitatea de a invata lucruri noi, in ciuda repetitiei”, sustine dr. Dobranici.

De asemenea, odata cu dezvoltarea bolii si simturile slabesc, iar reducerea mirosului este un alt semn precoce de Alzheimer.

Factori de risc
Boala Alzheimer poate atinge pe oricine. Potrivit statisticilor din SUA, o persoana din 8, peste 65 de ani, face Alzheimer. Traumatismele craniene, insotite de pierderea cunostintei, depresia, factorii cardiovasculari (colesterol crescut, hipertensiunea si hipotensiunea arteriala), metabolici (diabet) pot conduce la precipitarea debutului sau la o forma mai agresiva a bolii.

Exersarea memoriei un mit?
Se fac foarte multe speculatii pe seama exersarii memoriei, dar potrivit dr. Dobranici, aceasta nu previne in mod clar boala. Intelectuali, actori – care memoreaza sute de roluri in decursul carierei, si multi altii, nu au scapat de aceasta maladie.

„Lipsa exersarii memoriei nu duce la Alzheimer. Exersarea memoriei poate prelungi timpul in care ne dam seama ca pacientul are Alzeimer. Un om destept, chiar daca pierde multe sinapse, o sa aiba un potential restant care il va face sa fie functional mult timp dupa debutul bolii, pentru ca boala debuteaza cu 10 ani inainte sa apara primul semn”, precizeaza dr. Dobranici.

„Ce inseamna exercitiul de memorie ca sa aiba importanta? Inseamna cel putin 30-60 de minute pe zi de exercitii cu grade sporite de dificultate. Daca am facut cinci sudoku si doua integrame nu inseamna ca am facut exercitii. Principiul este urmatorul: exercitiile pe care le rezolv cel mai greu si de care as vrea sa scap, exact acelea trebuie facute”.

sursa: caplimpede.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.