Cât de mare era Ştefan cel Mare? Cum arăta, de fapt, voievodul?
Deşi s-a scris mult despre Ştefan cel Mare, figură reprezentativă a istoriei româneşti, există mai multe mituri şi adevăruri istorice mai puţin cunoscute, chiar denaturate, despre faptele de vitejie, despre viaţa personală şi, mai ales, despre activitatea de ctitorire a unor cetăţi, biserici şi mânăstiri.
“Adevărul” a făcut un top al lucrurilor mai puţin cunoscute despre Ştefan cel Mare, în colaborare cu prof. doctor în istorie Laurenţiu Chiriac, muzeograf la Muzeul “Ştefan cel Mare” din Vaslui: “Chiar în facultate se făceau studiii aprofundate, în care erau tratate lucrurile mai puţin ştiute despre epoca lui Ştefan cel Mare, iar istoricii Evului Mediu ştiu asta”.
Ştefan cel Mare arăta cu totul diferit faţă de imaginile tipărite în manualele de istorie. Abia la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX apar primele tablouri şi sculpturi care îl înfăţişează pe domn. Din epocă datează un singur chip al lui, care apare în Tetraevangheliarul de la Mânăstirea Humor (1474), unde se află şi astăzi. În cartea respectivă apare ca un om scund, subţire, evlavios, îmbrăcat cu o manta domnească împodobită cu pietre preţioase şi semipreţioase, cu coroană voievodală pe cap.
sursa: adevarul.ro