Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Câteva informații și date istorice mai puțin cunoscute despre cutremure

Cel mai mare cutremur din România, care a putut fi înregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decât mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 însă cu 500 de victime mai puțin decât acesta din urmă: 1000 în 1944 și 1500 în 1977.

Faptul că aceste două cutremure mari din România au fost precedate de către un altul de 7.1 grade ăn 1908, a alimentat teoria conform căreia la fiecare aproximativ 30 de ani țara noastră este lovită de un cutremur major. Însă cutremure de peste 7 grade au avut loc și în 1894 (7.1 magnitudine) și în 1986 (tot 7.1 grade magnitudine), așadar “regula” de 30 de ani nu este foarte corectă.

Cel mai mare cutremur, ca magnitudine, înregistrat vreodată a avut loc în 1960 în Chile. Cutremurul a avut magnitudinea de 9.5 grade și este urmat în acest top de către cutremurul care a avut loc în 2004, în vestul coastei de nord a Sumatrei, cu 9.3 grade magnitudine. Ambele cutremure au fost urmate de către un tsunami devastator

Cutremure există nu doar pe Pământ ci și pe Lună, Soare, alte planete și chiar stele. Se presupune de către specialiști că activitata seisimică pe planeta Marte a fost foarte intensă de-a lungul istoriei sale însă în prezent cutremurele înregistrate aici sunt de mică magnitudine.

Există 3 scale/norme de raportare sub care sunt prezentate, în general, intensitatea sau magnitudinea unui cutremur. Pentru măsurarea intensitații se folosește scala Mercalli, numele complet fiind Scara Mercalli Modificată, în timp ce pentru măsurarea magnitudinii se folosesc scalele Richter (din 1935) și Moment Magnitude-MM (din 1979).

Scara Mercalli măsoară intensitatea unui cutremur așa cum a fost el perceput de către oameni sau din perspectiva distrugerilor cauzate asupra clădirilor și infrastructurii și nu magnitudinea acestuia. Astfel, două cutremure cu aceeași magnitudine (măsurate în Richter sau MM) pot avea valori diferite pe scara Mercalli din cauza tipului de teren, straturilor solului distanță față de epicentru etc.

Există X niveluri pe scara Mercalli originală și XII pe scara Mercalii Modificată (cea folosită în prezent). Astfel, nivelul I arată că evenimentul seismic nu a fost resimțit în timp ce nivelul XII indică distrugerea totală (unul din cele mai spectaculoase și șocante efecte vizuale care se pot întâmpla în timpul unui cutremur cu intensitatea XII Mercalli este mișcarea solului în valuri). De asemenea, numerotarea pe scara Mercalli, a intensității, se face folosind cifre romane în timp ce pentru scările care masoară magnitudinea, Richer si MM, se folosesc cifre arabe.

Scara Richter se folosește pentru măsurarea și raportarea cutremurelor de magnitudine medie în timp ce pentru cutremurele mari se folosește Scara Moment Magnitude. De regulă, cutremurele cu magnitudinea mai mică de 3 se masoară folosind scări mai puțin cunoscute, pentru cele cu magnitudinea între 3 si 7 se folosește Scara Richter, iar pentru cele peste 7 grade se folosește Scara Moment Magnitude.

Pe glob sunt folosite în mod uzual nu mai puțin de 5 scări care măsoară intensitatea, în funcție de regiunea și țara la care ne referim. În USA se folosește Scara Mercalli Modificată, în Europa se utilizează Scara Macroseismică Europeană, în Japonia Scara Shindo, iar în India, Israel, Rusia și statele CIS se folosește Scara MSK-64.

Prima scară care măsura intensitatea unui cutremur a fost Scara Rossi-Forel, introdusă spre sfarșitul secolului XIX? Ea a fost înlocuită în 1902 de Scara Mercalli, în prima ei formă, însă unele țări, cum este Filipine, încă mai folosesc Scara Rossi-Forel.

S-a calculat statistic că, în medie, pe an, se produc la nivel planetar 17 cutremure mari (magnitudine între 7 si 7.9) și un singur cutremur foarte mare (magnitudine peste 8). Numărul cutremurelor de magnitudine foarte mică și mică (între 2 și 3.9 grade) este de aproximativ 1.430.000, dintre care nu mai puțin de 1.300.000 sunt mai mici de 2.9 grade.

În ultimii 10 ani, din 2000 până în 2009, anul 2007 a cunoscut nu mai puțin de 4 cutremure de peste 8 grade, în timp ce 2002 și în 2008 nu s-a înregistrat nici unul. În ordine cronologică, acestea au fost: Insulele Kurile – 13 ianuarie – 8.1 grade; Insulele Solomon – 1 aprilie – 8.1 grade; Coasta Centrală a statului Peru – 15 august – 8 grade și Sudul Sumatrei, Indonezia – 12 septembrie – 8.5 grade.

Cel mai mare cutremur, ca număr de victime, a avut loc pe 23 ianuarie 1556 în Shaanxi, China. Victimele estimate ale acestui cutremur sunt în număr de 830.000. Mai recent, pe 28 iulie 1976, cutremurul al doilea cel mai catastrofal care a avut loc tot în China, însă de data aceasta în Tangshan, are un număr estimat la 655.000 de victime, de aproximativ 3 ori mai mare decât cele 255.000 de victime raportate oficial.

sursa: jurnalspiritual.eu

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.