Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Câți oameni au lucrat la piramida lui Keops din Gizeh. Totul a fost calculat

foto: Calator pe mapamond – ha-ha.ro

Mai intai, trebuie sa estimam cat timp a fost necesar pentru constructia propriu-zisa. Credem ca, daca luam o marja rezonabila de eroare, la ea s-a lucrat pe toata perioada domniei faraonului Kheops, adica 23 de ani (8400 de zile).

Marea piramida avea initial 146.7 m inaltime si 230.4 m lungimea bazei. Volumul va fi de 2.6 milioane m³. Daca luam in considerare densitatea calcarului folosit pentru constructie (2.7 kg/dm³), rezulta o greutate totala de aproximativ 7 miliarde kg. Energia potentiala a unei asemenea mase (egala cu produsul dintre inaltimea centrului de greutate si masa, inmultita cu acceleratia gravitationala) este de 2.520 miliarde de J.

Un om normal poate “furniza”, in medie, 240.000 J pe zi. Daca vom considera ca eficienta oamenilor antici era constanta, rezulta ca erau suficienti 1.250 de oameni pentru ridicarea blocurilor care alcatuiesc piramida. Va trebui sa luam in calcul si o anumita ineficienta a lucratorilor. De aceea, trebuie sa inmultim rezultatul de mai sus cu un anumit coeficient supraunitar (de exemplul 1.5).

La aceasta valoare va trebui sa adaugam cantitatea de munca necesara pentru fasonarea si transportul blocurilor de calcar de la cariera la locul de constructie. Aici va trebui sa luam in calcul atat energia consumata pentru desprinderea si fasonarea blocului de piatra in cariera, cat si cea pierduta prin frecarea pe rulourile de lemn, la transport. Conform lui Stuart Wier (citat de revista Pour la science 10/98), ar fi fost nevoie de 14 oameni pe zi si m³.

Pana acum am considerat ca munca era prestata de un numar constant de oameni. Daca impartim volumul piramidei la durata constructiei rezulta o medie de 310 m³ de piatra pusa in opera in fiecare zi. In plus, pe de-o parte, blocurile trebuiau ridicate, de-a lungul timpului, din ce in ce mai sus (un consum de energie din ce in ce mai mare).

Pe de alta parte, cantitatea de piatra, care trebuia montata in structura piramidei, a scazut in timp. Ca sa simplificam lucrurile, noi vom considera ca volumul de munca a fost constant pe intreaga perioada de constructie. Daca facem calculele, rezulta ca 10.600 de oameni ar fi putut construi piramida din Gizeh – Egipt.

sursa: interferente.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.