Connect with us

Hi, what are you looking for?

S.O.S.

Cauza subtilă a tulburărilor tiroidei este „reprimarea dorinței de a da glas”

glanda-tiroida

Doctorul Dorin Dragos, medic primar medicina interna la Spitalul Clinic Universitar, considera ca atunci cand un pacient acuza o senzatie de disconfort (durere, jena, nod, constrictie, apasare sau chiar sufocare) in zona anterioara a gatului, in dreptul tiroidei, de cele mai multe ori nu exista in realitate nici o tulburare a acestei glande, ci doar „somatizari ale unor tulburari de tip anxios sau depresiv care mimeaza simptomele unor afectiuni tiroidiene”.

Cel mai adesea, modificarile de ordin organic, gusa sau noduli, nu explica simptomul clasic de „nod in gat”, acesta fiind, de cele mai multe ori, „manifestarea la nivel energetic a unor tendinte emotionale reprimate si acumulate in zona gatului, nemanifestate, neexprimate, neverbalizate”. Dr. Dorin Dragos pune un accent deosebit pe legatura psiho-emotionala care sta la baza manifestarii oricarei boli.

Cauza subtila a tulburarilor tiroidei, spune dr. Dorin Dragos, este „reprimarea dorintei de a da glas” acestor porniri, de a spune, de a exterioriza. Daca omul ar da frau liber pornirilor interioare si s-ar elibera de emotiile negative, acestea nu ar ajunge sa se acumuleze in planul psiho-emotional, generand senzatiile de jena, nod in gat si dificultate la inghitire. Reprimarea repetata a emotiilor duce in final la aparitia leziunilor in planul fizic: chisturi, noduli, gusa. Atunci cand apar astfel de modificari organice este necesara efectuarea unor investigatii endocrinologice.

spirit13

FITOTERAPIE.

Ca tratament fitoterapeutic in hipertiroidie, dr. Dorin Dragos propune salvia, care este”o planta armonizatoare, favorizand exprimarea emotiilor acumulate fie prin vorbe, fie prin activitati creatoare. Elimina blocajul in exprimarea exact a ceea ce simtim, exercitand un efect de purificare a emotiilor”.

Ideala este administrarea sub forma de pulbere (planta macinata cu rasnita): cate o lingurita rasa de 3 ori pe zi; se mesteca timp de 5-10 minute, apoi se inghite cu putina apa. Sunt utile si alte plante cu un continut ridicat de uleiuri eterice:

chimen, coriandru, fenicul, anason, menta, lavanda, busuioc, roinita, cimbru, maghiran, coada soricelului

. Uleiul de porumb are si el un efect moderator asupra tiroidei, fiind indicata cate o lingurita de doua ori pe zi, inainte de micul dejun si de cina. In hipotiroidie sunt recomandate, pentru continutul lor in iod, doua alge marine: laminaria si iarba de mare.

Dr. Dorin Dragos mai indica tratamentul cu ienupar si sanziene „plante care pregatesc fiinta pentru a pasi pe un nou drum”, ajutandu-i pe cei comozi si rigizi sa iasa din anumite scheme comportamentale.

HIPOTIROIDIA

Scaderea secretiei de tiroxina sau hipotiroidismul determina insuficienta tiroidiana, iar secretia foarte mare duce la hipertiroidie. Caracteristice pentru bolnavii de hipotiroidism sunt: fata umflata, pielea uscata si aspra, activitatea psihica si fizica reduse, parul rar si subtire, circulatia sangelui proasta, senzatie de frig. Interesant este ca boala se intalneste de cinci-sase ori mai frecvent la femei decat la barbati.

HIPERTIROIDIA

Secretia prea mare a tiroxinei duce la hipertiroidie, manifestata ca boala Basedow, adenomul tiroidian, gusa polinodulara si alte boli. Simptomele acestor bolnavi sunt: aparitia gusei, ochii bulbucati, pulsul cardiac accelerat, oboseala aproape permanenta, tremuraturi ale mainilor si picioarelor, transpiratie excesiva, agitatie si tulburari de comportament, intoleranta la caldura, scadere in greutate.

sursa: jurnalul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.