Ce putea să fabrice România! Povestea ”Godzilei” româneşti

foto: Aktual24

Fostul lider al României, Nicolae Ceauşescu şi-a dorit un camion-gigant care să poată duce în benă o încărcătură de 120 tone la un singur transport, iar după zece ani de proiectare, dorinţa i-a fost îndeplinită în 1988.

Caracteristice tehnice ale camionului  sunt incredibile. Vorbim de un mastodont cu un diametru al roților de 3,2 metri, cu o greutate de 90 de tone cu bena goală, și o înălțime de 5, 4 metri.

La realizarea acestuia s-a utilizat o tehnologie similară astăzi cu cea întâlnită la mașinile Toyota Prius.  Camionul „DAC 120 DE” atingea 70 km/oră gol şi cu 55 km/oră încărcat, iar dacă avea rezervoarele pline, putea rula 24 de ore din 24 timp de o săptămână, notează evz.ro. Servodirecţia, servofrâna hidraulică, aerul condiţionat şi scaunul cu amortizor erau importate din Occident.

Pneurile marca Michelin aveau o valoare de 10.000 de dolari bicata, iar sistemul de frânare avea două pedale de frână:  una de securitate pentru blocarea completă a roţilor şi o frână dinamică bazată nu pe frecare, ci pe disiparea sub formă de căldură a energiei cinetice.

Opt dintre camioanele fabricate au ajuns la exploataţia minieră de cupru de la Roşia Poieni, trei la cariera de calcar din Mahmudia. La Mârşa (n.r. –  Sibiu) s-au fabricat cinci camioane-gigant care au fost vândute în vestul Australiei: „Una a fost cam 300.000 dolari, preţ de dumping, dacă ne gândim că basculantele americane de capacitatea asta se vindeau acolo de trei ori mai scump”, a precizat inginerul, conform sursei citate.

sursa: evz.ro

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *