Ce spune Biblia despre dinozauri?

rex

O aură de mister persistă în jurul dinozaurilor. De unde au venit ei? Au evoluat? Au trăit într-adevăr acum milioane de ani în urmă? Ce s-a întâmplat cu ei? E posibil ca unii să mai trăiască şi astăzi? E posibil ca oamenii să fi văzut vreodată vreun dinozaur viu?

Copii şi adulţi sunt deopotrivă fascinaţi de aceşti monştri misterioşi. O mulţime de cărţi şi filme au fost făcute pentru a satisface foamea insaţiabilă după informaţii despre aceste creaturi intrigante. Adevărul este totuşi că aceştia nu sunt chiar aşa de misterioşi, atunci când deţii informaţia cheie care nu este cunoscută în general şi care este ţinută ascunsă publicului larg.
Acest articol vă v-a purta dealungul istoriei şi vă v-a dezvălui nişte fapte uimitoare care vă vor răspunde la multe dintre întrebările referitoare la aceste „şopârle teribile .”

Dinozaurii chiar au existat?

Cu siguranţă dinozaurii cutreierau pământul în trecutul antic. Fosilele de dinozaur au fost găsite în toata lumea, iar oasele lor sunt expuse în muzee pentru ca toata lumea să le vadă. Oamenii de ştiinţă au fost capabili să reconstruiască multe dintre scheletele acestora… aşa că ştim destul de multe despre cum ar fi putut arăta aceştia.

De cand au inceput sa fie descoperiti dinozaurii?

Povestea descoperirii lor incepe in 1920, cand Gideon Mantell, un doctor englez, a gasit niste dinti si oase neobisnuite intr-o cariera. Dr Mantell si-a dat seama ca era ceva foarte diferit in ramasitele acestor animale, si a crezut atunci ca a descoperit un tip absolut nou de reptile. Pana in 1841, cam noua tipuri diferite de astfel de reptile fusesera descoperite, inclusiv doua denumite Megalosaurus si Iguanodon.
In acest timp, un faimos om de stiinta (si creationist) britanic, Dr Richard Owen, a venit cu numele de ‘Dinosauria,’ care insemna ‘soparla teribila,’ deoarece la asa ceva il faceau sa se gandeasca aceste oase.

Ce ii face pe dinozauri asa diferiti?

Inafara de marimea imensa a unora dintre ei, trasatura majora care ii deosebea cu adevarat de alte reptile (cum ar fi crocodilii) este pozitia membrelor lor. Dinozaurii aveau o postura complet erecta, similara in acest fel cu mamiferele. Majoritatea celorlalte reptile au membrele intr-o postura de taratoare. De exemplu, comparati felul in care ‘merge’ un crocodil, cu acela al unei vaci. Dinozaurii s-ar fi miscat asemanator unei vaci, cu membrele suportandu-le greutatea de dedesupt. Crocodilii parca ‘pedaleaza,’ in timp ce membrele lor se proiecteaza deoparte si de alta a corpului.

Cat de mari erau dinozaurii?

Unii erau la fel de mici ca gainile, iar altii chiar si mai mici. Dar desigur ca altii erau foarte mari, avand o greutate estimata de 80 tone si o inaltime de 13 metri! Totusi marimea medie a dinozaurilor era probabil cam ca aceea a unui cal mic.

Cand au trait dinozaurii?

Povestea pe care cu totii am auzit-o in filme, televiziune, ziare si in majoritatea revistelor si manualelor spune ca dinozaurii au trait cu milioane de ani in urma. Potrivit evolutionistilor, dinozaurii au ‘stapanit Pamantul’ timp de 140 milioane ani, disparand cu totii acum 65 milioane ani. Totusi, oamenii de stiinta nu dezgroapa nimic cu o eticheta atasata pe care sa scrie varsta. Dezgroapa numai dinozauri morti (i.e., oasele lor), si oasele lor nu au etichete pe ele in care sa scrie varsta lor. Ideea de milioane de ani de evolutie este doar povestea evolutionistilor cu privire la ce s-a intamplat in trecut. Nici un om de stiinta nu a fost acolo atunci ca sa vada acesti dinozauri in timpul asazisei perioade de viata a lor. In fact, nu exista nici o davada de orice fel conform careia lumea si straturile ei defosile ar fi vechi de milioane de ani. Oamenii de stiinta doar gasesc niste oase dupa care, pentru ca foarte multi dintre ei sunt evolutionisti, incearca sa potriveasca povestea dinozaurilor conform cu viziunea lor.
Alti oameni de stiinta, numiti creationisti, au o alta versiune despre perioada in care dinozaurii au trait. Acestia cred ca pot rezolva oricare dintre asazisele mistere ale dinozaurilor si astfel sa arate cum dovezile se potrivesc mult mai bine cu ideile lor privind trecutul, credinta care vine de la Biblie.
In Biblie, cartea speciala lasata de Dumnezeu (mai degraba colectia de carti), afirma ca fiecare scriitor al ei a fost inspirat supranatural sa scrie exact ceea ce Creatorul tuturor lucrurilor a vrut sa lase scris pentru noi, astfel incat sa stim de unde noi (si dinozaurii) venim, de ce suntem aici, si care va fi viitorul nostru. Prima carte a Bibliei, Geneza, ne invata multe lucruri privitoare la cum si-au inceput existenta universul si viata. Geneza ne spune ca Dumnezeu a creat totul-Pamantul, stelele, soarele, luna, plantele, animalele, si primii doi oameni.
Desi Biblia nu ne spune exact cand Dumnezeu a facut lumea si creaturile ei, putem o estimare buna a datei creatiei prin citirea Bibliei si prin observarea unor pasaje foarte interesante:

rex1

1.Dumnezeu a facut totul in sase zile. A facut-o asa pentru a lasa un tipar/exemplu de urmat pt omenire, care a devenit saptaman noastra de 7 zile (asa cum este descris in Exod 20:11). Dumnezeu a muncit timp de sase zile si s-a odihnit una, lasand ca un model pentru noi. Mai departe, cercetatorii Bibliei va vor spune ca cuvantul ebraic pentru zi folosit in Geneza 1 poate insemna numai o zi obisnuita in acest context.
2. Ni se spune ca Dumnezeu a creat primul om si prima femeie, Adam si Eva, in ziua a sasea. Multe alte intamplari despre cand copii si copii copiilor acestora s-au nascut sunt date in Geneza. Aceste genealogii sunt insemnate dealungul Vechiului Testament, pana pe vremea lui Iisus. Cu siguranta acestea nu erau cronologii intinse pe perioade de milioane de ani.

Atunci cand se aduna toate datele, si acceptand faptul ca Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, a venit pe pamant acum aproape 2000 ani, ajungem la concluzia ca creatia pamantului si a animalelor (inclusiv a dinozaurilor) s-a intamplat numai cu cateva mii de ani in urma (poate numai 6000ani), si nu milioane de ani. Deci daca Biblia are dreptate (si are!), dinozaurii trebuie sa fi trait dealungul ultimelor cateva mii de ani.

De unde provin dinozaurii?

Evolutionistii spun ca dinozaurii au evoluat dealungul a milioane de ani. Ei isi imagineaza ca un fel de animal s-a schimbat incet dealungul unor perioade lungi de timp devenind astfel un fel diferit de animal. Ei cred, de exemplu, ca amfibienii s-au schimbat in reptile (inclusiv dinozauri) prin acest proces gradual. Asta ar insemna desigur, ca ar trebui sa fi fost milioane de creaturi dealungul acestor perioade care ar fi niste ‘intermediare,’ in timp ce amfibienii se transformau in reptile. Dovezi ale acestor ‘forme tranzitionale,’ asa cum sunt numite ele, ar trebui sa fie din abundenta. Multi experti in fosile recunosc totusi, ca nici macar o forma tranzitionala nediscutabila de trecere de la un grup de creaturi la altul nu a fost gasita nicaieri. Daca dinozaurii au evoluat din amfibieni, ar trebui sa fie, de exemplu, dovezi fosile ale animalelor care sa fie in parte dinozauri in parte altceva. Nu exista nici o dovada de asa ceva nicaieri. De fapt, daca intrati in orice muzeu veti vedea fosile de dinozauri care sunt 100% dinozauri, si nu altceva. Nu sunt nici macar 25%, 50%, 75%, sau chiar 99% dinozaur-ci toate 100% dinozaur!
Biblia ne spune ca Dumnezeu a creat toate animalele terestre in a sasea zi de creatie. Cum dinozaurii erau animale terestre, ei trebuie sa fi fost facuti in aceasta zi, alaturi de Adam si Eva, facuti deasemenea in ziua a sasea.(Geneza 1:24-31). Daca Dumnezeu a conceput si a creat dinozaurii, ei ar fi trebit sa fie complet functionali, conceputi sa faca ceea ce au fost creati sa faca, si ar fi trebuit sa fie 100% dinozauri. Acest fapt se potriveste perfect cu dovezile din arhivele de fosile.
Evolutionistii declara ca nici un om nu a trait vreodata alaturi de dinozauri. Totusi Biblia face clar faptul ca dinozaurii si oamenii trebuie sa fi trait impreuna. Exista, asa cum vom vedea mai departe, o gramada de dovezi care sustin acest fapt.

Ce mancau dinozaurii?

Biblia ne invata (in Geneza 1:29-30) ca animalelor originale (si primilor oameni) li s-a poruncit sa fie vegetariene. Nu existau carnivori in creatia originala. Mai mult, nu exista moarte. Era o lume imaculata, Cu Adam si Eva si animalele (inclusiv dinozaurii) traind intr-o armonie perfecta, si mancand numai plante.
Este trist ca lucrurile nu au stat asa pentru mult timp. Adam s-a razvratit impotriva Creatorului sau, aducand pacatul in lume (Geneza 3:1-7; Romani 5:12). Din cauza acestei neascultari, Adam, si deci toti descendentii lui (inclusiv tu si eu), am renuntat la dreptul de a trai alaturi de un Dumnezeu care este drept si Sfant (fara de pacat).

trex-the-tarbosaurus

Biblia ne arata clar incepand cu Geneza si terminand cu Apocalipsa ca nu exista moartea animalelor sau a oamenilor inainte ca Adam sa pacatuiasca. (Considerati doar cateva dintre multe pasaje: Romani 5:12; Geneza 2:17; Geneza 1:29-30; Romani 8:20-22; Fapte 3:21; Evrei 9:22; I Corinteni 15; Apocalipsa 21:1-4; Apocalipsa 22:3.) Asta inseamna ca nu ar fi existat nici o fosila de animal (si nici un os de dinozur) inainte de pacat.

Dupa pacatul lui Adam, animalele si oamenii au inceput sa moara. Era acum o lume diferita, una plina de moarte si zbucium. O lume care odinioara fusese frumoasa suferea acum sub blestemul pus asupra ei de catre Creato (Geneza 3:14-19). Dar a fost data si o promisiune (Geneza 3:15), conform careia Dumnezeu va face posibila o cale prin care pedeapsa pentru pacat sa fie platita, astfel incat sa existe o cale pentru ca omul sa se intoarca inapoi la Dumnezeu.

De ce gasim fosile de dinozauri?

In Geneza 6, citim ca toata carnea (oameni si animale) isi ‘stricase calea pe pamant’ (Geneza 6:12). Probabil ca oamenii si animalele se omorau unii pe altii; poate ca dinozaurii au inceput sa omoare celelalte animale si pe oameni. Oricum ar fi fost, Bibilia descrie acea lume ca fiind ‘stricata.’

Din cauza acestei rautati, Dumnezeu l-a avertizat pe Noe ca va distruge lumea printr-un Potop (Geneza 6:13). Prin urmare Dumnezeu i-a poruncit sa construiasca o nava mare (arca) astfel incat toate soiurile de animale terestre (care trebuie sa fi inclus si pe dinozauri) impreuna cu familia lui Noe sa poata supravietui la bordul ei in timp ce Potopul distrugea intregul pamant.(Geneza 6:14-20).

Unii oameni cred ca dinozaurii erau prea mari, sau ca erau prea multi dintre ei ca sa incapa in acea arca. Totusi nu existau chiar atatea feluri diferite de dinozauri. Avem astazi cu siguranta sute de nume de dinozauri, dar multe dintre acestea au fost date catorva oase sau schelete ale aceluiasi tip de dinozaur gasit in alte tari. Este logic deasemenea sa presupunem ca varietati, marimi si sexe ale aceluiasi fel de dinozaur sa fi sfarsit cu nume diferite. De exemplu, uitati’va la toate varietatile si marimile diferite de caini, care raman pana la urma tot caini oricate nume sofisticate le-am da. In realitate ar fi putut exista mai putin de 50 de feluri diferite de dinozaur.

Dumnezeu a trimis la arca cate doua (sau cate sapte) animale terestre (Geneza 7:2-3; 7:8-9)-nu au existat exceptii. Deci dinozaurii trebuie sa fi fost si ei pe arca. Chiar daca era destul loc in camerele imensei Arce, probabil ca Dumnezeu a trimis animale tinere la Arca ca chiar si asa aveau destul spatiu liber sa creasca.
Si ce s-a intamplat cu celelalte animale terestre care nu au ajuns in Arca? foarte simplu, s-au inecat. Multe dintre ele puteau fi acoperite cu tone de sedimente moi in timp ce apele dezlantuite acopereau pamantul.(Geneza 7:11-12,19). Din cauza acestei ingropari rapide
, multe dintre aceste animale s-au pastrat sub forma de fosile. Daca asa s-a intamplat, ar fi de asteptat sa fie gasite dovezi ale miliardelor de animale moarte in straturile de roca formate atunci (formate din aceste sedimente moi) pe tot cuprinsul globului pamantesc. Si asta este exact ceea ce gasim astazi.

Pe de alta parte, potopul lui Noe probabil a avut loc acum peste 4,500 ani in urma. Creationistii cred ca acest eveniment a format multe dintre straturile cu fosile de jur imprejurul pamantului. (Alte strate cu fosile au mai fost formate si de alte inundatii in timp ce pamantul se refacea dupa devastatorul potop. Deci fosilele de dinozauri care au fost formate ca rezultat al acestui potop probabil s-au format acum 4,500 ani, si nu milioane de ani.

Au mai trait dinozauri in istoria recenta?

Daca mai multe feluri de dinozauri au supravietuit potopului, atunci ele trebuie sa fi plecat de pe arca si sa fi trait in lumea post-potop.
In Biblie, in Iov 40:15-24, Dumnezeu ii descrie lui Iov (care a trait dupa Potop) un animal grozav care ii era familiar lui Iov. Acest animal imens, numit ‘behemoth,’ este descris ca ‘fruntea fapturilor lui Dumnezeu,’ probabil fiind cel mai mare animal terestru pe care l-a creat Dumnezeu.

Impresionant, acesta isi misca coada ca un cedru! Desi unele comentarii ale Bibliei spun ca acesta ar fi putut fi un elefant sau hipopotam, descriptia din Biblie se potriveste de fapt unui dinozaur ca Brachiozaurul. Elefantii si hipopotamii cu siguranta nu au cozile ca cedrii!

De fapt, foarte putine animale sunt subliniate in Biblie cu o asa descriptie detaliata. Contrar a ceea ce multi ar gandi, ceea ce stim astazi despre dinozauri are parte de mai multe descriptii in Scriptura decat oricare alt animal! Asa ca dinozaurii, cu toate felurile lor, trebuie sa fi trait alaturi de oameni dupa Potop.

Sunt dinozaurii mentionati in literatura antica?

Interesant, cuvantul ‘dragon’ este folosit de mai multe ori in Vechiul Testament. In cele mai multe cazuri, Cuvantul dinozaur l-ar inlocui si s-ar potrivit foarte bine. Oamenii de stiinta creationisti cred ca dinozaurii erau denumiti dragoni/balauri inainte ca cuvantul dinozaur a fost inventat in anii 1800. Nu ar fi de asteptat sa gasim cuvantul dinozaur in biblii cum ar fi „Authorized Version” (din 1611), asa cum a fost ea tradusa cu mult ianinte ca cuvantul dinozaur sa fie folosit prima data.

De asemenea, exista foarte multe carti de istorie antice in diferite librarii ale lumii care au inregistrari detaliate privitoare la dragoni si la intalnirile lor cu oamenii. Surprinzator (sau nu chiar atat de surprinzator pt creationisti), multe dintre aceste descrieri ale dragonilor se potrivesc cu ceea ce cercetatorii moderni ar descrie dinozaurii, in special Tyrannosaurul. Din pacate, aceste dovezi nu sunt considerate valide de catre evolutionisti. De ce? Deoarece credinta lor e ca omul si dinozaurii nu au trait in acelasi timp.
In ciuda acestui fapt, cu cat cercetam mai mult literatura istorica, cu atat realizam ca exista dovezi coplesitoare ale faptului ca dragonii erau niste animale reale, foarte asemanatori cu reprezentarile moderne ale dinozaurilor, si ca existenta lor a fost insemnata de multe populatii diferite de oameni, unele chiar recente de sute de ani.

Ce s-a intamplat cu dinozaurii?

Evolutionistii isi folosesc imaginatia foarte mult atunci cand incearca sa raspunda la aceasta intrebare. Din cauza credintei lor conform careia dinozaurii au ‘stapanit’ lumea timp de milioane de ani, ca apoi sa dispara cu milioane de ani inainte de asazisa aparitie si evolutie a omului, acestia sunt mereu nevoiti sa inventeze tot timpul tot felul de presupozitii pentru a explica aceasta disparitie ‘mysterioasa’.
Daca cititi literatura evolutionista, veti fi uimiti de multitudinea de idei referitoare la presupusa lor disparitie. Iata doar o mica parte din lista teoriilor:
Dinozaurii au suferit de foame pana au murit; au murit datorita temperaturilor ridicate; au fost otraviti; au orbit din cauza cataractei si nu s-au mai putut reproduce; mamiferele le mancau ouale. Alte cauze ar mai fi praful vulcanic, gaze otravitoare, comete, pete solare, meteoriti, sinucidere in masa, constipatie, paraziti, micsorarea creierului (si deci o prostie marita), schimbari in compozitia aerului, etc.

E evident ca evolutionistii nu stiu ce s-a intamplat si isi dau cu presupusul. Intr-o carte recenta despre dinozauri, „O noua privire asupra dinozaurilor”, autorul afirma urmatoarele:

Acum urmeaza o intrebare importanta. Care a fost cauza acestor extinctii in acel punct particular din timp, aproximativ acum 65 milioane de ani? Zeci de motive au fost sugerate, unele serioase si sensibile, unele destul de nebunesti, iar altele deadreptul glume proaste. In fiecare an vin oameni cu teorii noi privitoare la aceasta problema spinoasa. Greutatea consta in gasirea macar a unui motiv care sa le cuprinda toate teoriile, care sa poata explica moartea in acelasi timp, a animalelor care traiesc pe uscat si a celor care traiesc in oceane; dar, in ambele cazuri, numai unele dintre acele animale, pentru ca multe dintre cele terestre si multe dintre cele marine au trait in perioada urmatoare destul de fericite. Pana acum, nici o astfel de explicatie nu exista.’ (Alan Charig, p. 150).

Dar o asemenea explicatie exista. Daca inlaturam tiparele de gandire evolutionista, si scapam de milioanele de ani, si daca luam Biblia in serios, vom gasi o explicatie care se potriveste cu observatiile reale si care este de bun simt:

ark

In timpul Potopului lui Noe, multe dintre creaturile marine au murit, iar altele au supravietuit. In plus, toate creaturile terestre care au ramas inafara Arcei au murit, dar reprezentanti ai tuturor felurilor de animale care au supravietuit pe Arca au trait apoi in lumea noua de dupa Potop. Acele animale terestre (inclusiv dinozauri) au gasit noua lume devastata de Potop cu mult schimbata fata de ce fusese inainte. Datorita (1) competitiei pentru hrana care nu mai era in abundenta, (2) a altor catastrofe, (3) a omului care omora pentru hrana (si probabil si pentru distractie), si (4) a distrugerii habitatelor, etc., multe specii de animale au disparut pana la urma. Grupa de animale pe care noi acum o numim dinozauri a fost deasemenea una dintre cele care au disparut. De fapt, in fiecare an un numar important de animale devin extincte in fiecare an. Extinctia pare sa fie regula in istoria pamantului (si nu formarea unor tipuri noi de animale asa cum ar fi de asteptat ca urmare a evolutiei).

Vom vedea vreodata vreun dinozaur viu?

Raspunsul e probabil ca nu… dar nu stie niciodata! Sunt destui oameni de stiinta care cred ca e posibil ca cativa dinozauri sa fi supravietuit in vreo jungla indepartata. Inca mai descoperim si astazi specii noi de animale si plante in locuri care au fost pana acum dificile de explorat. Chiar si unii bastinasi ai unor tari descriu animale care seamana cu ceea ce ar putea fi un dinozaur.
Creationistii, desigur ca nu ar fi surprinsi daca cineva ar gasi un dinozaur viu. In schimb, evolutionistii ar ava de explicat de ce fac afirmatii dogmatice cum ca oamenii si dinozaurii nu au trait niciodata impreuna. Suspectez ca acestia vor spune ceva de genul ca acel dinozaur ar fi supravietuit din cauza ca a fost prins intr-o zona indepartata care nu s-a schimbat timp de milioane de ani. Indiferent de ce se va descoperi sau de cat de stanjenitoare ar fi ideile evolutionistilor, acestia vor nascoci mereu cate un ‘raspuns’ pentru ca evolutia este o credinta. Nu este stiinta– si nici nu este un fapt!

Ce lectii putem invata de la dinozauri?

Atunci cand vedem oasele dinozaurilor, ni se reaminteste ca moartea nu a facut parte din creatia originala. Moartea este de fapt un intrus, care si-a facut aparitia odata cu prima neascultare a omului fata de Dumnezeu. Biblia ne spune ca noi toti fiind descendenti ai lui Adam, am pacatuit cu totii: ‘De aceea, după cum printr’un singur om a intrat păcatul în lume, şi prin păcat a intrat moartea, şi astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toţi au păcătuit…’ (Romani 5:12); ‘Căci toţi au păcătuit, şi sînt lipsiţi de slava lui Dumnezeu’ (Romani 3:23). Ar trebui sa recunoastem ca rautatea exista in lume datorita pacatului, din cauza faptului ca omul s-a razvratit impotriva lui Dumnezeu.

Ar trebui sa ne reamintim ca Dumnezeu, care este creatorul tuturor lucrurilor, inclusiv a dinozaurilor, este deasemenea si judecatorul creatiei Lui. A judecat reazvratirea lui Adam prin blestemarea lumii cu moartea. Adam fusese avertizat despre ce s-ar fi intamplat daca nesocotea intructiunea lui Dumnezeu, sa nu manance din fructul unui anumit copac. ‘dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănînci, căci în ziua în care vei mînca din el, vei muri negreşit.’ (Geneza 2:17).

Dinozaurii ne pot si ei reaminti ca Dumnezeu a judecat razvratirea din zilele lui Noe prin distrugerea acelei lumi stricate cu ajutorul apelor, rezultand moartea a milioane de creaturi. Biblia ne invata ca Dumnezeu va judeca din nou lumea, dar de data ceasta cu ajutorul focului: ‘Ziua Domnului însă va veni ca un hoţ. În ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile cereşti se vor topi de mare căldură, şi pămîntul, cu tot ce este pe el, va arde.’ (2 Petru 3:10).
Ni de reaminteste deasemnea ca dupa aceasta judecata prin foc, Dumnezeu va face un nou cer si un nou pamant: ‘Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pămînt nou, în care va locui corectitudinea/neprihănirea’ (2 Petru 3:13). Si cum va fi pe acest nou pamant? ‘El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tînguire, nici ţipăt, nici durere, pentrucă lucrurile dintîi au trecut.’ (Apocalipsa 21:4).

Dar suntem si avertizati ca foarte multora nu li se va permite sa intre si vor suferi pentru eternitate: ‘Dar cît despre fricoşi, necredincioşi, scîrboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli, şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul, care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.’ (Apocalipsa 21:8).
Oamenii, care sunt cu totii pacatosi inca de la nastere (Psalmi 51:5), nu pot trai cu un Dumnezeu Sfant, ci sunt condamnati la separarea fata de Dumnezeu. Totusi, Dumnezeu a facut posibila o cale pentru ca oamenii sa scape de pacat. Biblia ne invata ca Dumnezeu a oferit sacrificiul suprem care era necesar pentru plata pedepsei pentru pacatele oamenilor. Insusi Fiul lui Dumnezeu, acela care de fapt a creat lumea (Coloseni 1:16), a venit pe pamant ca om, descendent al lui Adam, ca sa sufere pedeapsa cu moartea pentru pacat. ‘Dar acum, Hristos a înviat din morţi, pîrga celor adormiţi. Căci dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit şi învierea morţilor. Şi după cum toţi mor în Adam, tot aşa, toţi vor învia în Hristos’ (I Corinteni 15:20-22).

Domnul Iisus Hristos a murit pe cruce, dar in ziua a treia, biruind moartea, astfel incat oricine crede in El si il accepta in viata lui, se poate intoarce astfel la Dumnezeu si va putea trai pentru totdeauna cu Creatorul. „Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.” (Ioan 3:16); „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire.” (I Ioan 1:9).

Pe aceia care nu accepta prin credinta ceea ce Iisus a facut pentru ei si nu isi recunosc natura pacatoasa si nevoia de mântuire, Biblia ne avertizeaza ca acesti oameni vor trai pentru totdeauna, dar o vor face separat de Dumnezeu intr-un loc de chin numit Iad. Dar pentru aceia care isi incredinteaza viata Domnului… ce mesaj minunat! Ce Mântuitor minunat!

sursa: ortodoxia.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *