Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Ce trebuie să faci înainte de Sfeștanie, slujba de sfințire a casei

 

Dacă vrei să-ţi sfinţeşti lucrurile şi spaţiul în care locuieşti, poţi ruga un duhovnic să-ţi oficieze o slujbă specială. Iată ce trebuie să faci înainte de primirea preotului în căminul tău!

La ce ajută sfinţirea casei

În cadrul sfeştaniei, preotul sfinţeşte apa, îi stropeşte cu agheasmă pe membrii familiei, toate camerele şi face rugăciuni speciale pentru ocrotirea celor care stau acolo. Această slujbă este pentru casă ceea ce spovedania este pentru om.

La fel cum prin mărturisirea păcatelor credincioşii se căiesc de greşelile făcute şi îşi reîmprospătează harul primit la botez, tot aşa prin sfeştanie casa este binecuvântată şi curăţată pentru a fi ferită de rele. Prin săvârşirea periodică a sfinţirii casei, locuinţa şi toate cele care se află în ea se purifică după un timp în care păcatele celor care locuiesc acolo au întinat spaţiul respectiv.

Când primim binecuvântarea locuinţei

Este bine ca sfeştania să se facă în zi de post, miercurea sau vinerea, fiind o slujbă care nu se potriveşte cu zilele de sărbătoare. În unele regiuni ale ţării, sfeştania se face doar în primele zile ale lunii. Credincioşii cărora le trece preotul pragul trebuie să postească înainte de-a primi binecuvântarea.

Ei trebuie şi să se spovedească, astfel încât să-l aştepte pe duhovnic având sufletul curat. De asemenea, trebuie să pună lucrurile în ordine în casă şi să-i adune pe toţi membrii familiei când se face rugăciunea.

Ai nevoie de un vas cu apă curată şi lumânări

Pentru slujba propriu-zisă, creştinul pregăteşte o masă orientată spre răsărit, pe care trebuie să se găsească un vas cu apă, un pahar cu ulei curat, un beţişor înfăşurat la unul din capete cu vată, lumânări, tămâie şi busuioc. Pe ea, preotul va aşeza Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Agheasmatarul. Pentru ca duhovnicul să-i pomenească pe toţi cei ai casei, credinciosul trebuie să scrie şi un pomelnic (o listă) cu numele lor.

Ştiai că….simbolul cu cele mai multe forme şi semnificaţii este crucea? Se cunosc peste 400 de tipuri, cele mai răspândite fiind cea greacă (cu braţele egale), crucea Sfântului Andrei (în formă de X) şi cea de Malta (cu extremităţile braţelor late).

Primii creştini aveau drept simbol al credinţei peştele, deoarece felul în care se pronunţa acest cuvânt în ebraica veche se apropia cel mai mult de numele lui Iisus. Peştele a fost înlocuit de semnul crucii abia în secolele IV-V d.H., în urma sinodului de la Niceea, din anul 787.

sursa: clickpentrufemei.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.