
foto: youtube
Ati avut vreodata curiozitatea de a va intreba ce va ramane la 10.000 de ani dupa disparitia rasei umane? Cu siguranta ca, daca ne vor vizita planeta, arheologii extraterestri ar putea rataci printre nenumarate urme ale civilizatiei noastre infloritoare. Dar va mai ramane oare ceva din aceasta civilizatie?
Semnale spatiale
Cele mai speciale amprente ale umanitatii nu se gasesc pe Pamant ci in Univers. Pioneer 10 si 11 poarta mesajul unui desen, al unui barbat si al unei femei goi. Voyager 1 si 2 au la bord un disc placat cu aur ce contine fotografii cu peisaje, cu diverse sunete din cotidian si cu muzica. Informatiile ar putea sa fie consultate timp de un miliard de ani. Extraterestrii sunt invitati deopotriva sa capteze semnale radio sau emisiuni de televiziune, trimise in spatiu in 2006 de lantul Arte. Teoretic, aceste unde ar trebui sa se propage (atenuandu-se cu timpul) pana in ultimele zile ale Universului. Daca dispun de receptoare adecvate, aceste emisiuni, ar putea sa fie vizionate de extraterestri.
Carcase de sateliti
Scurta noastra istorie va ramane totusi in memoria Pamantului. Carcasele satelitilor nostri meteo si tele vor calatori in continuare pe orbita lor la 36.000 km altitudine. La aceasta inaltime, nu exista suficiente molecule de gaz pentru a incetini miscarea lor si a-i obliga sa coboare. In schimb, satelitii de observatie a Pamantului si instalatiile de genul Statiei Spatiale Internationale aflata la 2000 km altitudine, au cazut pe Pamant de aproximativ 8000 de ani. Au lasat insa pe orbita resturi rezultate din coliziuni si explozii ale rezervoarelor. Un nor de vestigii care se depalaseaza cu 10 km/s si care poate strapunge navele spatiale extraterestre.
Statuia Libertatii
Va avea nevoie de 100.000 de ani ca sa se prabuseasca de pe solul instalat in insula Manhattan. Osatura de fier se va descompune dar formele statuii pot fi ghicite. Pentru ca AugusteBartholdi a avut ideea de a le acoperi cu placi de cupru, un fiabil strat de protectie. Chiar si fata de apa marii in care se va scufunda pe jumatate.

foto: youtube.com
Orase subterane
Nici un imobil nu va supravietui, cu foarte putine exceptii. Una dintre ele s-ar putea regasi in Turcia, in Derinkuyu, unde solul din tuf vulcanic a permis in secolul VII construirea unor orase subterane, pe care invadatorii persi si arabi sa nu le poata cuceri. Cavitatile rezista in ciuda intemperiilor si, probabil, vor rezista multa vreme.
Fosile high-tech
In solul insulei Taiwan exista nenumarate discuri striate. E vorba de galete din siliciu folosite pentru componentele electronice care au invadat cotidianul. Rezista la temperaturi de 1700sC, care topesc orice componente sintetice. E greu de crezut ca extraterestrii le vor gasi, dar cu siguranta vor fi la locul lor peste cateva mii de ani. Mai putin probabil e sa dea de urma lingourilor de aur (inoxidabil) depozitate la zeci de metri sub pamant in adaposturi care rezista la un atac atomic. In afara cazului in care isi vor activa detectoarele de metale pretioase.
Suprematia deseurilor
Un amalgam de chiuvete din ceramica, fabricate dintr-un material pe care arheologii de azi le-au descoperit venind din timpuri stravechi, din urma cu 15.000 de ani. Durabilitatea sa rezida in compozitia din sedimente bogate in silicati. Extraterestrii nu se vor impiedica doar de ele ci si de nemuritoarele deseuri din plastic si inox.

foto: Quora
Scrierile nu sunt nemuritoare
La doar un secol dupa disparitia noastra, orice urma scrisa va disparea. Hartia din pasta de lemn se acidifica si se autodistruge. Nici macar inscriptiile in piatra sau metal nu vor rezista. Poate doar cele de pe lingourile de aur din bunkere.
DORIN MARAN
sursa: revistamagazin.ro
