patrunjelul

Curățarea rinichilor este importantă pentru menținerea unui echilibru adecvat de lichide/minerale în corp. Această metodă ajută de asemenea la reglarea tensiunii arteriale și la filtrarea toxinelor din sânge, pentru ca rinichii să funcționeze mult mai bine.

Pătrunjelul nu este doar o plantă cu proprietăți diuretice puternice, ci și un aliment extrem de nutritiv, bogat în fitonutrienți care tonifică rinichii. Diureticele sunt substanțe care reduc volumul de lichid din corp prin creșterea ratei de urină eliminată. Pătrunjelul ajută atât la spălarea rinichilor de săruri și deșeuri dăunătoare, cât și la eliminarea bacteriilor și a germenilor.

Ceai de pătrunjel – rețetă

Ceaiul de pătrunjel se prepară foarte ușor. Spălați 1 mănunchi (o legătură) de pătrunjel cu apă fierbinte și tăiați-l mărunt, apoi puneți-l la fiert cu ¼ litru de apă timp de 10 minute. Strecurați ceaiul într-o sticlă, și păstrați-l la frigider. Se bea câte 1 pahar de ceai de pătrunjel pe zi.

Ceaiul se poate prepara și din rădăcină sau frunze uscate de pătrunjel, câte 2 g infuzat în 150 ml de apă fierbinte. Acesta se bea de 3 ori pe zi. Dacă se prepară din semințe, se folosește 1 g de semințe la fiecare cană cu apă.

Efectele consumului de ceai de pătrunjel

Efectele diuretice puternice ale pătrunjelului se datorează prezenței a două ingrediente – apiol și miristicin, regăsite în cantități mari în rădăcina și în frunzele plantei. Un studiu publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie în martie 2002 a arătat că șobolanii care au băut extract de semințe de pătrunjel au eliminat o cantitate de urină semnificativ mai mare în 24 de ore decât șobolanii care au băut doar apă.

Agenția Germană a Comisiei Europene susține utilizarea pătrunjelului ca tratament naturist pentru eliminarea pietrelor la rinichi.

Precauții ale consumului de ceai de pătrunjel

Femeile gravide trebuie să evite ceaiul de pătrunjel, deoarece în doze mari poate provoca contracții uterine sau palpitații la făt. Persoanele care iau litiu nu trebuie să consume pătrunjel fără acordul medicului.

Articol relatat de portalul lataifas.ro