Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

O scriere misterioasă, într-un alfabet necunoscut. Manuscrisul Voynich, cel mai bizar document descoperit vreodată

voinych

O scriere misterioasă, într-un alfabet necunoscut şi fără corespondent în istorie, imagini ale unor plante inexistente pe Pământ, semne zodiacale complexe şi siluete feminine scăldându-se în bazine diforme, pline cu un lichid ciudat – acestea sunt doar câteva dintre elementele care i-au determinat pe cercetători să declare Manuscrisul Voynich drept cel mai bizar document descoperit vreodată.

Nimeni nu a reuşit să dezlege, în cei peste 500 de ani care se presupune că ar fi trecut de la redactarea manuscrisului Voynich, misterele care înconjoară neobişnuitul document: origini, autor, scriere, imagini sau limba în care a fost redactat. Şi asta după ce, numai în secolul XX, o veritabilă armată de paleografi, inclusiv specialiştii americani care au descifrat codul german „Enigma”, au eşuat lamentabil.

Originalul se păstrează în biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA, sub numărul de catalog MS 408 (începând din 1969). Are forma unei cărţi ilustrate cu 232 pagini. Textul este scris cu caractere neidentificate, fără greşeli, tăieturi sau corecturi. Conţine ilustraţii cu plante, oameni, animale şi teme astronomice.

Iniţial, decriptarea sa părea o sarcină uşoară pentru lingviştii contemporani, atâta vreme cât textul era format din cuvinte ce se repetau şi păreau să urmeze o linie inteligibilă, asemenea tuturor limbilor cunoscute. Entuziasmul acestora avea, însă, să pălească la scurt timp. Alfabetul necunoscut părea să semene cu majoritatea limbilor de circulaţie internaţională din sec. XVI –XVII, şi totuşi, să nu aibă corespondent în nici una dintre ele.

Manuscrisul pare scris de două persoane diferite, care folosesc sisteme distincte de redactare, specialiştii împărţind textul în două categorii de scriere: Voynich A şi Voynich B, fără nici o altă evoluţie însă, în descifrarea acestora. Iar ca misterul să fie complet, nici unul dintre cuvinte nu are mai puţin de trei litere, sau mai mult de zece, fapt neîntâlnit în nici o limbă cunoscută, semnele de punctuaţie lipsesc cu desăvârşire, motiv ce i-a determinat pe paleografi să creadă că este vorba de un document cifrat, un fel de cod medieval, accesibil numai iniţiaţilor.

1500voynich_lg

Documentul, care acum se află în biblioteca Universităţii Yale din Statele Unite, a fost redescoperit în 1912 de către anticarul polonez Wilfried Michael Voynich, de unde şi numele manuscrisului. Acesta l-a găsit „într-un vechi castel din Europa”, mai precis la Colegiul Iezuit Mondragone di Frascati, aflat la sud de Roma, unde se pare că manuscrisul fusese dat uitării câteva secole. Specializat în analiza şi evaluarea documentelor vechi, Voynich a remarcat imediat caracterele misterioase şi imaginile cel puţin bizare ce ilustrau cele 246 de pagini îngălbenite de vreme.

voynich_041113_620px

De curand, Stephen Bax, profesor de lingvistica aplicata la Universitatea Bedfordshire, sustine ca a folosit analiza lingvistica pentru a incerca sa descifreze manuscrisul litera cu litera.

„Am pornit de la ideea de a identifica substantivele proprii din text, urmand abordarile mai vechi care au dus la succesul descifrarii hieroglifelor egiptene si a altor scrieri misterioase, si am folosit apoi acele substantive pentru a descifra partial manuscrisul. Cartea are foarte multe ilustratii reprezentand stele si plante. Am putut identifica unele dintre acestea si numele lor, studiind manuscrise botanice redactate in araba si in alte limbi, si apoi am inceput decodificarea, cu unele rezultate foarte interesante”, a spus Bax conform Daily Mail.

voynich-manuscript-2

Printre cuvintele identificate se numara cel ce denumeste constelatia Taurul, alaturat unui desen ce reprezinta sapte stele, care ar putea fi Pleiadele si cuvantul KANTAIRON, scris langa desenul ce reprezinta o planta numita tintaura, o planta medicinala binecunoscuta si utilizata in Evul Mediu.

Prof. Bax sustine ca a mai recunoscut cuvintele ce denumesc plante ca ienupar, coriandru, spanz, bumbac, negrilica, sofran, precum si cuvantul Chiron (numele unui corp ceresc, in astrologie).

sursa: http://caplimpede.ro/, http://jurnalul.ro/

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.