Mămăliga sau alintată, mămăliguța este o sursă importantă de fibre, protejează împotriva artritei și scade colesterolul. Acestea sunt doar câteva dintre efectele consumului de mămăligă. Nutriționistul Mihaela Bilic susține că e o decizie înțeleaptă chiar să înlocuiți pâinea cu mămăliga.
”Spre deosebire de painea proaspata care e facuta cu drojdie si fermenteaza, mamaliga nu baloneaza. In plus nu contine gluten, acea proteina din cereale care e tolerata mai greu de unele persoane. In boabele de porumb exista multi carotenoizi (de unde si culoarea galbena) pigmenti din care se sintetizeaza vitamina A. Prin urmare mamaliga face bine la piele si la vedere iar continutul mare de fibre o recomanda pentru problemele de tranzit intestinal.”, adaugă Mihaela Bilic.
Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având, pe lângă efectul de reducere a acidității, și o acțiune ușor calmantă, sedativă.
Carbohidrații cuprinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziția porumbului grăbesc degradarea grăsimilor. Totodată, vitamina A, conținută în porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sănătatea ta și funcționarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care te ajută să slăbești ușor.
Protejează împotriva cancerului de colon
Datorită bogăției în fibre, porumbul reglează tranzitul intestinal. Este și un bun diuretic și, consumat în mod regulat, poate preveni retenția de apă în organism. Pentru detoxifiere este indicată și mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai.
Mai multe studii au aratat ca porumbul ajuta la dezvoltarea unor bacterii bune in intestinul gros, care protejeaza colonul de dezvoltarea celulelor canceroase.
sursa: doctorulzilei.ro