Cercetătorii susțin că au descoperit cum pot să dea timpul înapoi

foto: TrewExPhys Exercise Physiology

În timp ce toți oamenii sunt de acord că săgeata timpului indică spre viitor, câțiva fizicieni au vrut să demonstreze că nu mereu se întâmplă asta. Și chiar au reușit.

Un amestec de cloroform și acetonă creează condiții în care timpul merge înapoi, nu înainte. Această cercetare nu te duce în trecut, să vezi dinozaurii sau alte, însă ar putea să-ți explice ce de Universul este blocat pe o ”stradă cu sens unic”.

Experimentul realizat de o echipă internațională de fizicieni s-a concentrat pe o trăsătură principală pe care o folosim adesea pentru a defini timpul: mișcarea energiei. Intuitiv, timpul este destul de simplu. Ne putem aminti trecutul, dar nu și viitorul, de exemplu. Atunci când analizezi regulile simple descoperi că nu există niciun motiv clar pentru care trebuie să apară o cauză înainte de efect, scrie playtech.ro.

Deci, de ce nu putem da timpul înainte sau înapoi? Totul pleacă de la ceva numit entropie. Într-un sistem bazat pe câștigul de energie, ca Universul, lucrurile tind să treacă de la ordonat la dezordonat, oferind sistemelor o imagine a modului în care este distribuită aceasta.

În ceea ce privește legile termodinamicii, înseamnă că nu poți pune un obiect fierbinte într-o cameră rece și să așteptați ca aceasta să devină mai rece și obiectul să se încălzească. Lucrurile fierbinți tind să se răcească. Chiar dacă acest lucru nu ne spune exact de ce timpul există, termodinamica ne oferă o direcție pentru a investiga.

Echipa a analizat cloroformul, o moleculă formată dintr-un atom de carbon conectat la un atom de hidrogen și trei atomi de clor. Cercetătorii au folosit un câmp magnetic puternic pentru a alinia nucleele atomilor de carbon și hidrogen atunci când moleculele au fost suspendate în acetonă și au manipulat o proprietate a particulelor lor numite spin.

Pe măsură ce un nucleu se încălzește ar trebui să-și transforme mișcările aleatorii în particule mai reci, până când ambele ajung la aceeași temperatură. În condiții normale, exact asta s-a întâmplat. Dar cercetătorii au găsit o excepție destul de interesantă atunci când particulele au fost corelate.

Anumite probabilități s-au blocat de-a lungul unei distanțe, grație interacțiunilor anterioare. Corelația particulelor a făcut o diferență semnificativă în ceea ce privește modul în care energia a fost împărțită între corpuri: particulele de hidrogen au devenit mai calde, în timp ce partenerul lor de carbon a devenit mai rece.

Cu alte cuvinte, studiul a relevat echivalentul termodinamic al timpului de inversare într-un buzunar foarte mic al Universului. Demonstrația oferă, de asemenea, detalii în ceea ce privește mecanica cuantică și termodinamica, care se suprapun.

În orice caz, cercetarea ar putea contribui la completarea unor lacune în înțelegerea motivului pentru care dimensiunea timpului înclină atât de mult într-o direcție.

sursa: point.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *