Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Cine a inventat, de fapt, telefonul

Alexander Graham Bell, foto: pushtimea.ro

Multe din invenţiile care au revoluţionat omenirea aparţin altor personae decât cele care au obţinut patentul iar cei care au avut sclipirea de inteligenţă ori au petrecut ani în şir în laboratoare au rămas iluştri anonimi.

Românul Nicolae Paulesco (1869-1931) este cel care a inventat de fapt insulina, tratamentul care a salvat vieţile a milioane de oameni în ultimul secol. Numele cercetătorului s-a pierdut însă în istorie, invenţia care a revoluţionat lumea medicinei fiind atribuită unor canadieni. Frederick Banting şi Charles Best au obţinut premiul Nobel în 1921, fiind cei care au patentat invenţia. Exemplele pot continua.

În anul 1876 a avut loc prima brevetare a telefonului. La aceasta dată, Alexander Graham Bell și Elisha Gray au depus o cerere de brevet la Biroul pentru brevete din New York, primul la ora locala 12.00, iar al doilea la ora 14.00. Pe această diferență s-au bazat cei ce i-au adjudecat lui Bell invenția în procesul ce i-a opus multă vreme pe cei doi inventatori.
Telefonul, care pe parcursul secolului XX a ajuns în casele tuturor i-a fost atribuită în 1876 lui Graham Bell pentru un aparat care nu a funcţionat niciodată. De fapt, telefonul a fost inventat cu 15 ani mai devreme de un german.

Haideti sa vedem cum au stat lucrurile, de fapt. Initial, Graham Bell isi propusese sa perfectioneze un fel de telegraf, un mod de comunicare revolutionar care folosea energia electrica, numit “telegraful armonic”. Dar profesorul neamt Johann Phillip Reis construise deja in Germania, in anul 1861, un aparat numit “telephon” (nume derivat din cuvintele grecesti “tele” – departe si “phon” – voce). Aparatul acestuia a fost perfectionat ulterior de catre Antonio Meucci, pe care multa lume il considera adevaratul inventator al telefonului.

Dar acum intra in scena si americanul Elisha Gray care, l-a randul lui, a imbunatatit “telefonul Reis” si a construit un aparat functional pe care l-a prezentat pentru brevetare. Doar cateva ore i-au lipsit lui Gray sa obtina brevetul, acordat putin inainte lui Alexander Graham Bell. Bell a venit cu un telefon functional mult mai tarziu, dupa ce i s-a acordat patentul.

Se pare deci ca brevetul de inventie al telefonului a fost acordat gresit si i se cuvenea lui Elisha Gray. Cu toate acestea, oficial, Alexander Graham Bell este cunoscut ca inventatorul acestui minunat aparat care ne tine aproape unul de altul, dar care ne si exaspereaza de multe ori.

Mult mai tarziu, in 1923, s-a inventat discul cu numere, rotativ. Iar in 1965 a aparut telefonul fara fir. Cat despre telefonul mobil, abia din 1983 face parte din viata noastra!

surse:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.