Crează-ți o parolă care ar putea fi spartă în 27 milioane de ani! Nu trebuie decât să arunci zarurile

foto: Family Volley

Daca vrei intr-adevar sa pastrezi informatii secrete, renunta la parolele care contin informatii precum prima iubire, caractere bizare si asa mai departe. Mergi la urmatorul nivel: passphrase (parola fraza).

Problema cu acestea ar fi ca, pentru a le memora, avem nevoie de idei familiare, filme preferate, carti, citate, iar asta inseamna ca hackerii le pot sparge cu usurinta.

Metoda se numeste Diceware si este bazata pe o lista de cuvinte lunga de 37 de pagini, fiecare fiind legata de un numar format din 5 cifre. Nu trebuie decat sa arunci zarurile pentru a ajunge la un numar lung de 5 cifre. Acestea iti vor da parola. Repeta procesul pana ajungi la 7 cifre. Asa poti baga in ceata hackerii chinezi si NSA-ul, spune creatorul ideii.

Ideea poate fi dusa spre generarea entropiei, luand haosul din natura si transformandu-l in numere. Ajungi la parole precum “mar geniu masa bila negru televizor smecher” pe care ti le tot repeti pana prind cumva sens, iar parola propriu zisa ar arata ceva de genul d07;oj7MgLz’%v.

Daca utilizezi o asemenea parola formata din 7 cuvinte, exista o sansa din 1.719.070.799.748.422.591.028.658.176 sanse ca cineva sa o nimereasca. Daca un computer, care ar face un miliard de incercari pe secunda, utilizat de hackeri in 2013, ar dura 27 milioane de ani pana cand ar ghici-o pe toata.

sursa: soundofscience.info

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *