Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Creierul, organul cu multe necunoscute. ”După accident, cehul vorbea fluent engleză”

sindromul accentului strain

Cazul scoţianului Tom Paterson din oraşul Largs, din apropiere de Glasgow, a adus în atenţia publicului un comportament bizar, ce afectează persoane care au suferit un atac cerebral: sindromul accentului străin. E vorba de o pronunţie ciudată, total diferită de cea avută înaintea episodului medical respectiv, modificare căreia încă i se caută explicaţii ştiinţifice.

Trezit din comă, s-a ales cu accent străin

Tom Paterson s-a trezit din comă după 6 săptămâni, constatând că vorbeşte cu accent străin, deşi el nu şi-a părăsit niciodată orăşelul de baştină, Largs.”Acum, toţi cred că sunt Tomasz din Polonia”, glumeşte scoţianul, povestind amuzat că i s-au atribuit, pe rând, şi pronunţii de tip portughez, spaniol, francez, chiar şi israelit.”Iar cele mai comune accente pe care le folosesc involuntar sunt cele din Belgia, Norvegia şi Germania”, a declarat Paterson, citat de EveningTimes. Experţii pun schimbarea pe seama accidentului de maşină care i-a afectat lui Tom Paterson părţi ale creierului, băgându-l în comă. Dr. Nick Miller, profesor la Universitatea Newcastle, presupune că, în afara centrilor vorbirii, de suferit a avut coordonarea dintre diferite grupe de muşchi, cum sunt cei ai buzelor şi limbii şi corzile vocale. Modificările apărute în funcţionarea acestora se reflectă în pronunţarea diferită a cuvintelor, chiar în schimbarea intonaţiei, mai spune dr. Miller. Chiar dacă extrem de rare – sunt cunoscute doar vreo 60 din 1941 până astăzi, în întreaga lume- astfel de cazuri au mai fost întâlnite.

Prima oară s-a vorbit despre acest sindrom în 1907, neurologul francez Pierre Marie fiind “părintele” lui. Mai apoi, în 1941, presa a relatat despre o tânără din Norvegia, Astrid L., rănită într-un bombardament, care s-a trezit vorbind cu accent nemţesc, ceea ce i-a atras stigmatizarea din partea comunităţii locale. În 1999, americanca Judi Roberts, născută şi crescută în statul Indiana, a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce, revenindu-şi în urma unui atac cerebral, la 57 de ani, a început să pronunţe cuvintele cu cel mai pur accent englezesc, deşi n-a călcat niciodată în Marea Britanie. În 2006, a fost rândul sexagenarei Linda Walker, din Newcastle, să treacă printr-un accident vascular cerebral, la capătul căruia s-a ales cu un accent interpretat de interlocutori când drept…jamaican, când ca fiind franco-canadian, italian sau slovac!

Şi-a uitat busc limba maternă

Mai ciudate decât exemplele menţionate s–au dovedit poveştile altor oameni trecuţi prin diverse momente de cumpănă. Chris Gregory, în vârstă de 30 de ani, născut şi crescut în Yorkshire, Marea Britanie, s-a trezit după o operaţie pe creier vorbind cu accent irlandez. Asta deşi, potrivit Daily Mail, n-a călătorit niciodată în ţara patronată de Sf. Patrick. Uimitor este faptul că, a doua zi, bărbatul, care nu-şi aminteşte nimic din primele ore de după trezirea din anestezie, şi-a redobândit vechiul accent. La rândul său, Cindy Lou Romberg, din Port Angeles, Washington, a început să vorbească engleza maternă cu accent rusesc, după o torsiune bruscă a gâtului, suferită în timpul unei şedinţe de masaj.

E drept că femeia se lovise serios la cap, dar în urmă cu 17 ani! Şocată de schimbare, Romberg s-a dus glonţ la spital, dar investigaţiile au arătat că nu se punea problema unei noi vătămări a creierului. Şi totuşi, nimeni n-a putut explica modificarea de pronunţie intervenită, ba chiar şi greşelile de gramatică engleză tipice vorbitorilor ruşi, pe care le făcea femeia. Cazul ei a constituit de altfel şi subiectul unui documentar difuzat în octombrie 2008 de canalul tv Discovery.

Cehul vorbea fluent engleza, după accident

Motociclistul ceh Matej Kus a trecut însă printr-un episod absolut straniu, pe care medicii nici azi n-au reuşit să-l explice. Se întâmpla în septembrie 2007, pe când sportivul avea doar 18 ani. Participând la o cursă de viteză la Glasgow, Kus a suferit un accident serios, fiind chemată imediat ambulanţa să-l transporte la spital. Rănitul a rămas însă conştient şi, spre stupoarea coechipierilor, dar şi a paramedicilor, a început să vorbească fluent engleza, chiar cu accent perfect, deşi nu păruse să aibă anterior această abilitate. Apropiaţii lui aveau să povestească presei că Matej avea cel mult cunoştinţe elementare de engleză! Peter Waite, promoterul echipei lui Kus, The Berwick Bandits, a declarat pentru Daily Mail: „Nu-mi venea să-mi cred urechilor ascultându-l. Era un accent englezesc 100%, nu vreun dialect sau altceva”.

Interesant este şi faptul că rănitul urcat în ambulanţă habar n-avea cum se numeşte şi nici măcar că era ceh! După o zi de spitalizare, revenit în ţara natală, motociclistul nu şi-a amintit nimic din toată păţania şi, fireşte, şi-a pierdut şi conexiunea cu limba lui Shakespeare, la fel de brusc cum a dobândit-o.”E incredibil cum am reuşit să vorbesc engleza fluent şi cu accent britanic”, a declarat el, prin translator, cotidianului Daily Mail. Tânărul şi-a exprimat însă speranţa că, apucându-se serios de învăţat, va ajunge din nou dacă nu la nivelul unui vorbitor nativ, măcar la cel de avansat.”Pesemne că există o grămadă de cunoştinţe de engleză în subconştientul meu şi sper să fiu capabil să le scot de acolo rapid”, a adăugat sportivul.

A devenit artist de geniu peste noapte

Tot un accident i-a schimbat radical viaţa şi lui Tommy McHugh, fost constructor şi delincvent, care a suferit, în 2001, un atac cerebral (două vase de sânge i s-au spart în regiunea mielencefală – zona dorsală a creierului). După ce şi-a revenit, medicii l-au diagnosticat cu “sindromul creativităţii bruşte”, deoarece sexagenarul nu se mai opreşte din pictat, sculptat, scris şi desenat. Terminând rapid de decorat pereţii şi chiar tavanul propriei locuinţe, proaspătul artist a primit luna trecută permisiunea de a-şi manifesta talentul într-o galerie, cu condiţia să achite factura de electricitate.

Neurologii, între care şi dr. Mark Lythgoe, pun brusca lui înclinaţie creativă pe seama schimbărilor intervenite în lobii temporali, responsabili cu înţelegerea sensurilor. Ei presupun că aceste schimbări au crescut afluxul de idei, transformându-l pe McHugh într-un “pictor/sculptor/poet compulsiv”.”Înainte, eram un om priceput la toate. Puteam repara orice, dar nu am pictat niciodată şi nici nu am scris poezie”, a declarat McHugh pentru Daily Mail. Neurologul Alice Flaherty, de la Universitatea Harvard, îi compară cazul cu cel al celebrului Van Gogh, care a suferit şi el de epilepsie a lobului temporal.

sursa: independent-al.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.