Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știință

Cum este mai bine să păstrăm ouăle? Știinţa răspunde!

oua-oncos

Daily Mail a interpelat o echipă de oameni de ştiinţă şi experţi pentru a obţine răspunsul final la o întrebare casnică de lungă durată: cum se păstrează ouăle? Dilema este comună şi se referă la temperatura la care ar trebui să fie menţinute.

Unii afirmă că este nevoie de frigider, pe când alţii susţin temperatura mediului ambiant. Să vedem ce sugerează oamenii de ştiinţă de la West Yorkshire FoodTest Laboratories contactaţi de către ziarul britanic.

Pro şi contra

Majoritatea europenilor ţin ouăle în frigider, dar oare procedează corect? Suporterii frigiderului cred că fără aceasta se riscă formarea bacteriilor. Mai mulţi producători, oameni de ştiinţă, bucătari, susţin că, dacă un ou este contaminat, temperatura mediului ambiant va permite multiplicarea bacteriilor, în timp ce culoarea sau mirosul nu se vor schimba şi deci este imposibil să îţi dai seama cu ochiul liber dacă sunt contaminate sau nu.

Există, de asemenea, şi un studiu american, publicat în Journal of the Science of Food and Agriculture despre această teză. Mai mult de 2.000 de ouă (provenite de la ferme cu producţie intensivă) au fost conservate la diferite temperaturi, timp de 4 săptămâni. Ouăle cele mai afectate erau cele conservate la temperaturi mai ridicate.

Cu toate acestea, nu lipsesc opiniile diferite: ouăle se conservă perfect sub 20 de grade Celsius chiar şi timp de o lună; stau bine la temperatura mediului ambiant de aceea supermarket-urile le expun afară din frigider; timp de o săptămână la orice temperatură ambiantă, dacă oul este ecologic şi proaspăt; militarii aflaţi în misiuni subacvatice afirmă că păstrează ouăle într-o cameră frigorifică şi le consumă liniştiţi timp de săptămâni.

De asemenea, alţii afirmă că dacă sunt plasate în frigider în compartimentul de pe uşa acestuia, ouăle pot fi afectate din cauza schimbului de temperatură continuu. În cele din urmă, sunt cei care afirmă că ouăle la temperatura mediului ambiant îmbunătăţesc (de fapt, ele ar fi chiar cheia succesului) produsele de patiserie.

Răspunsul

Oamenii de ştiinţă interpelaţi de Daily Mail au comparat două mărci de ouă britanice. Unele au fost ţinute la temperatura medie a unui frigider, celelalte la temperatura mediului ambiant. În mod regulat, ouăle au fost controlate pentru a identifica prezenţa bacteriilor (Staphylococcus aureus, E. coli, Salmonella, Campylobacter, listeria).

După o săptămână ouăle au apărut identice, după două săptămâni rezultatele au continuat să fie egale. Toate ouăle erau perfect sănătoase. Eşantionul este mic, desigur, dar rezultatele, potrivit lui Jay Tolley, managerul laboratorului, au demonstrat că păstrarea ouălor în interiorul sau în afara frigiderului nu afectează siguranţa acestora.

sursa: epochtimes-romania.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.