Connect with us

Hi, what are you looking for?

Slideshow

Cum influențează sănătatea creierului sistemul imunitar. Axa intestine-creier

creier

De la diverse alimente si nutrienti precum catina si vitamina c, pana la suplimentele cu echinaceea de la magazinul naturist, grija pentru sanatate este centrata pe sistemul tau imunitar. Dar de ce, mai exact, trebuie sa ai grija de el?

Sistemul imunitar este o protectie mai sofisticata a corpului contra bolilor. Este ceea ce te apara contra unei raceli atunci cand toata lumea din biroul tau a luat-o si este ceea ce opreste celulele canceroase sa se raspandeasca prin tot corpul. De la raceala si pana la cancer, sanatatea imunitara este esentiala pentru reusitele tale in viata. Luand in considerare numarul tot mai mare de boli cronice autoimune, sanatatea imunitara este un aspect de care trebuie sa tinem cont.

Pentru o buna sanatate imunitara ai nevoie de o buna sanatate a creierului. Creierul are un rol important in sanatatea imunitara si nu multi vorbesc despre aceasta importanta conexiune intre acestea doua. In loc sa ascunda simptomele, medicina functionala cauta sa inteleaga mecanismele de la baza care genereaza problemele de sanatate asa cum ar fi un sistem imunitar slabit.

Pentru a intelege legatura dintre creier si un sistem imunitar puternic, trebuie analizate doua cai majore prin care creierul controleaza sistemul imunitar:

Axa creier – imunitate

Axa creier – imunitate este o conexiune importanta pentru o stare de sanatate optima. In multe cazuri au aparut disfunctii imunitare si boli autoimunitare ca urmare a unui accident de masina. Dar de ce? Un studiu din Revista de neuro imunologie a descoperit ca, cerebelul joaca un rol substantial in modularea celulelor imunitare .

In acelasi fel, un studiu din Revista de medicina nucleara, arata, prin cartografierea creierului, cum cerebelul joaca un rol important in incercarea de a dezvolta o functie imuna la pacientii de cancer! Pe langa cerebel, neocortexul cerebral al creierului s-a descoperit a fi un alt factor esential pe axa creier – imunitate.

Axa intestine – creier

Comunicarea dintre flora microbiana si creier (axa intestine – creier) este un sistem esential pentru intelegerea starii generale de sanatate. Intestinul este supranumit si al doilea creier si chiar seamana din punct de vedere fizic! 80% din sistemul imunitar este localizat la nivelul intestinelor, iar 95% din serotonina, neurotransmitatorul senzatiei de buna dispozitie, este produsa si depozitata in intestine.

Asa cum intestinul afecteaza creierul, se poate intampla si invers. Creierul s-a dovedit ca regleaza imunitatea mucoasei intestinale.

Cum sa promovezi sanatatea creierului si sanatatea imunitara

Medicina functionala trateaza fiecare pacient in mod individual. Fiecare este diferit, si la fel sunt si nevoile acestora. Desi sunt multe aspecte care trebuie luate in considerare, iata patru lucruri de care trebuie tinut cont atunci cand se analizeaza conexiunile creier – imunitate – intestine:

1. Caile de metilatie sanatoase

Metilatia este un fel de proces de reciclare a antioxidantilor in corp. Metilatia este necesara pentru o sanatate optima a creierului, precum si pentru o imunitate buna. Metilatia sanatoasa produce antioxidantul cel mai eficient in combaterea bolilor – glutationul. Cand nivelul de glutation este scazut, si sistemul imunitar este slabit.

Ce contribuie la scaderea nivelului de glutation?

  • Antidepresivele

  • Toxinele
  • Contraceptionalele

  • Medicamentele pentru diabet
  • Medicamentele contra aciditatii
  • Mutatiile de gene MTHFR

Verificarea functiei de metilatie se face printr-o analiza denumita homocisteina. Homocisteina se transforma in glutation prin metilatie. Daca nivelul de homocisteina este ridicat, metilatia nu functioneaza bine. Toata lumea ar trebui sa faca aceasta analiza.

Nivelul de homocisteina peste 7 UMOL/L s-a demonstrat ca determina inflamatia creierului, distruge bariera sange – creier si scade sanatatea imunitara. Vestea buna este ca in prezenta donatorilor de metil, precum vitamina B6, homocisteina este convertita in glutation!

2. Vitamina D

Vitamina soarelui este cruciala pentru sanatatea creierului si cea imunitara. Aceasta raspunde de multe cai imune ale creierului si un nivel scazut al acestei vitamine este asociat cu boli autoimune si o sanatate precara.

Un nivel sanatos de vitamina D trebuie sa fie in jur de 60-70 ng/mL pentru majoritatea persoanelor, inclusiv pentru cei care sufera de boli autoimune.

3. Inflamatia

Inflamatia cronica este unul dintre motivele majore ale bolilor cronice, insa un nivel sanatos de inflamatie combate bolile!

Pentru a mentine un nivel sanatos de inflamatie este esential sa ajuti neurotransmitatorul creierului tau, acetilcolina. Activitatea sanatoasa a acetilcolinei s-a demonstrat ca produce un echilibru optim al oxidului nitric.

Nutrienti precum huperzina A si adenozin trifosfat s-au dovedit a activa aceasta cale. O cantitate optima din acesti nutrienti ajuta functionarea creierului, cantitate ce poate varia in functie de boala specifica a fiecaruia.

4. Sanatatea microbiomului

Pentru un sistem imunitar sanatos ai nevoie de un microbiom sanatos. Nu este obligatoriu sa ai simptome gastrointestinale pentru a suferi de o boala intestinala. Boli precum „sindromul intestinului permeabil” pot avea un impact major asupra sistemului imunitar.

Functionarea optima a axei creier – imunitate – intestine este o modalitate cruciala de optimizare a sistemului imunitar!

Sursa utilizata:

http://www.mindbodygreen.com/0-16964/how-improving-brain-health-boosts-your-immunity.html -sistemul imunitar

Articol relatat de portalul viataverdeviu.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.