Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Cum îşi imagina lumea de azi scriitorul SF Isaac Asimov. Au fost corecte predicţiile sale făcute în urmă cu jumătate de secol?

foto: digitaltrends.com

În urmă cu peste 50 de ani, celebrul scriitor şi biochimist Isaac Asimov publica în ziarul „The New York Times” un articol în care îşi imagina cum va arăta lumea în 2014. Multe dintre predicţiile făcute în 1964 de celebrul autor se dovedesc acum a fi de o acurateţe extraodinară.

Prima dintre acestea făcea referire la chiar la acţiunile pe care oamenii le vor întreprinde pentru a-şi îmbunătăţi mediul în care trăiesc: „Vor continua să extragă resurse din natură pentru a-şi construi o lume mai bună”, scria Asimov, apreciind totodată că felul în care locuinţele vor fi construite se va schimba şi, spre exemplu, culoarea sau strălucirea pereţilor „se vor putea schimba prin simpla apăsare a unui buton”.De asemenea, acesta presupunea în mod corect că unele aparate vor prelua sarcinile care la vremea respectivă nu puteau fi realizate decât de oameni: „Bucătăriile vor fi dotate cu obiecte care vor putea prepara masa singure, vor încălzi apa şi o vor transforma în cafea, vor prăji pâinea, ouăle, şunca şi aşa mai departe. Micul dejun va putea fi încă de seara şi va fi gata la o anumită oră a dimineţii următoare”. Asimov anticipa şi posibilitatea ca cina şi prânzul să fie realizate cu ajutorul semipreparatelor „ce vor fi păstrate în congelator până când vor fi gătite”.

Isaac Asimov nu se înşela nici în ceea ce priveşte evoluţia tehnologiei, gadgeturilor şi informaticii. El anticipa lansarea unor computere foarte avansate care vor putea îndeplini „sarcina de a traduce din limba rusă în engleză”. De asemenea, mai scria acesta, „vor exista computere, foarte miniaturizate, care vor fi utilizate drept pentru roboţi”, iar o anumită companie va prezenta filme 3D, la care „se va sta la coadă şi câte trei ore”.

În acelaşi articol se prezicea şi faptul că cele mai multe dintre aparate nu vor mai avea cabluri în anul 2014 şi că unele dintre acestea vor funcţiona cu ajutorul unor baterii.

foto: imperio romano

Asimov făcea referire şi la dezvoltarea domeniului energiei electrice, subliniind posibilitatea utilizării panourilor solare. „În zonele aglomerate, dar înnorate şi afectate de norii de poluare, energia solară nu va fi tocmai practică”, preciza totuşi Asimov.

În domeniul transporturilor, autorul american îşi imagina că pentru călătorii oamenii se vor folosi mai mult de aparatele de zbor. Totuşi, o imagine distorsionată contura el scriind că maşinile vor putea fi construite în aşa fel încât să „plutească” la câţiva centimetri deasupra pământului, astfel încât „problema asfaltării se va minimiza”. „Podurile, de asemenea, nu vor mai fi la fel de importante, întrucât automobilele vor fi capabile să traverseze singure un râu”, credea Isaac Asimov în urmă cu 50 de ani.

Şi totuşi, acesta nu se înşela când spunea că maşinile vor avea un „creier robotizat” ce va face posibil ca şoferul să „seteze destinaţia la care vrea să ajungă şi apoi să lase automobilul să meargă singur fără a interveni”.

Tot în urmă cu jumătate de secol, scriitorul anticipa că oamenii se vor putea vedea şi auzi în acelaşi timp, când vor vorbi la telefon . Mai mult, „ecranul va putea fi utilizat (…) pentru a studia documente şi fotografii şi pentru a citi pasaje dintr-o carte”, spunea Asimov.

„În ceea ce priveşte telezoarele, ecranele de perete le vor înlocui pe cele obişnuite acum”, se mai arăta în articol. „De fapt, la o expoziţie ce va avea loc la Târgul din 2014 va fi prezentat un televizor 3D”, scria autorul.

În prezent, peste 7 miliarde de oameni trăiesc pe întreg globul. Asimov făcea în urmă cu 50 de ani o predicţie extrem de apropiată: el spunea că numărul total de persoane de pe Terra va ajunge la 6,5 miliarde, dintre care 350 de milioane doar în SUA. În prezent, America este a treia cea mai populată ţară din lume, cu peste 317 milioane de locuitori.

Referindu-se la descoperirile ce urmau a fi făcute în medicină până în 2014, Isaac Asimov preciza că vor fi inventate diverse dispozitive care vor înlocui organele bolnave, precum inima sau rinichii. Acelaşi autor vorbea şi despre metodele de contracepţie de vor deveni extrem de cunoscute, dar care vor face în cele din urmă ca rata natalităţii să scadă destul de mult.

„În 2014, vor exista puţine locuri de muncă în care oamenii să poată face treaba mai bine decât roboţii”, scria Asimov în ultimele rânduri, apreciind totodată ce cei implicaţi într-o muncă de creaţie vor deveni elita societăţii.

„Chiar şi aşa, omenirea va suferi de boala plictiselii”, mai spunea acesta, prezicând că multe persoane vor avea probleme emoţionale, iar viaţa socială va fi şi ea afectată.

sursa: gandul.info

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.