Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Cum îți măsori tensiunea arterială dacă nu ai aparat de tensiune. Ce să faci dacă ai tensiunea ridicată (video)

Tensiunea arterială anormală este o afecțiune ce poate cauza multe probleme de sănătate. Tensiunea arterială ridicată poate influența starea de sănătate a organelor și a țesuturilor, pe când o tensiune scăzută poate priva țesuturile de oxigen. De aceea este important să îți monitorizezi bătăile inimii cât mai des, deoarece prevenția te poate ajuta să eviți afecțiuni grave.

Atunci când inima bate, sângele este pompat prin sistemul vascular. Pentru ca sângele să curgă de la inimă spre țesuturi, presiunea arterială trebuie să fie la cote normale. Pentru a măsura această valoare, doctorii și pacienții folosesc un dispozitiv special numit tensiometru. Totuși, tensiunea arterială se mai poate măsură și fără acesta, printr-o tehnică de aproximare a bătăilor inimii.

Iată cum poți să îți măsori tensiunea arterială fără tensiometru

Pasul 1

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să găsești un loc în care pulsul se simte cel mai bine. Pentru acest lucru, trebuie să localizezi una dintre arterele carotide ce se află în zona gâtului, în vecinătatea corzileor vocale sau a laringelor, așa cum indică și doctorul Gary Thibodeau, în cartea sa ”Anatomy and Physiology”. Fără a apăsa prea tare pentru a opri circulația sângelui, încearcă să simți pulsația. Rata pulsului nu este importantă. Potrivit unui articol semnat de P.E. Collicott, ”Advanced Trauma Life Support for Physicians”, o arteră carotidă palpabilă arată faptul că individul are o presiune de 60-70 mmHg.

Pasul 2

Detectează pulsul la una dintre arterele femurale. Aceste artere sunt principalele vase de sânge care transportă sângele către țesuturile din picioare și coboară pe abdomen, prin fiecare coapsă. Pulsul femural este ușor de simțit la picior, sub abdomen, la câțiva centimetri distanță de linia slipului. Din moment ce artera femurală se află la o distanță mai mare de inimă decât artera carotidă, presiunea sângelui va fi mai scăzută decât la aceasta din urmă. Așa cum notează și doctorul Collicott, o arteră femurală palpabilă indică o presiune a sângelui care se află undeva între 70 și 80 mmHg.

Pasul 3

Cel de al treilea pas presupune detectarea pulsului de la una dintre arterele radiale. Acestea se găsesc pe fiecare braț, lângă cele două oase ale antebrațului. Este mai ușor să găsești pulsul radial dacă plasezi degetele în interiorul antebrațului, înainte ca brațul să întâlnească încheietura mâinii, mai aproape de degetul mare. Potrivit medicului Collicott, acest puls palpabil indică faptul că pacientul are o presiune mai mare de 80mmHg. Deoarece artera radială este mai mică decât cea femurală și traversează o parte mai mare din corp, presiunea sângelui trebuie să fie mai mare de 80mmHg pentru ca sângele să ajungă în brațe.

Simptomele tensiunii arteriale

Una dintre cele mai periculoase aspecte ale hipertensiunii este faptul că nu poți ști că o ai. Conform webmd.com, aproape 1/3 din oameni nu știu că au o teniune ridicată. Singura modalitate prin care poți afla că ai hipertensiune este prin consultații periodice. Acest lucru este cu atât mai important dacă ai antecedente în familie.

Dacă tensiunea ta este prea mare, atunci pot exista următoarele simptome, conform webmed.com:

– dureri de cap severe;

– oboseală și stare de confuzie;

– probleme de vedere;

– durere în piept;

– dificultăți de respirație;

– bătăi neregulate ale inimii;

– sânge în urină;

– presiune în piept, gât și urechi.

Ce să faci dacă ai tensiunea ridicată

Dacă ai unul dintre aceste simptome, este bine să te duci la control imediat, deoarece cu trecerea timpului este posibil să dezvolți crize de hipertensiune ce duc în cele din urmă la atac de cord. Doctorul îți poate prescrie un tratament, dar te va sfătui să îți schimbi și stilul de viață. În filmulețul de mai jos vei putea vedea care este rețeta care scade presiunea sângelui imediat.

Hipertensiunea netratată duce la diverse boli, inclusiv boli de inimă, de rinichi și probleme de vedere. De aceea, este bine să îți verifici tensiunea în fiecare zi cu această tehnică simplă, fără tensiometru.

Sursa: adrianbilanici.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.