Connect with us

Hi, what are you looking for?

Utile

Cum îți salvezi copilul dacă s-a înecat cu ceva. Dați mai departe pentru a salva vieți!

manevra-heimlich

Cu siguranța ați întâlnit situații in care o persoana adulta sau chiar un copil s-a înecat cu mâncare si din aceasta cauza nu mai putea respira. Daca respirația nu este reluata dupa doua minute, incep procese de distrugere ireversibila a creierului si moartea este iminentaDa se întâmpla foarte des aceste lucruri, mai ales in timpul meselor si oricine poate sa treaca prin acesata experiență neplăcută.

Daca acest lucru se întâmplă, ideal este să fim pe faza si sa cunoaștem câteva procedee simple de prim ajutor pentru a salva viata acelei persoane.

Cea mai la îndemâna metoda sau procedeu este Manevra Heimlich. Este o manevra foarte simpla pe care oricine o poate pune in aplicare in caz de nevoie. Persoana care o executa se așează in spatele victimei punandu-si bratele în jurul taliei acesteia. Daca persoana care se sufoca sta in picioare, se poziționează unul dintre picioare intre picioarele victimei pentru a o putea sustine, in cazul in care aceasta isi pierde cunoștința. Manevra continua cu poziționarea unui pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sânilor (sub stern).

Se apuca pumnul cu cealaltă mana. Se împinge abdomenul rapid in sus, ceea ce poate determina obiectul sa sara afara. In cazul unui copil se împinge cu putere mai mica.
Manevra se poate repeta pana când obiectul iese sau pana când persoana isi pierde cunoștința.

 Daca sufocarea apare la o persoana singura,  aceasta isi poate aplica o apasare la nivelul abdomenului sau se poate apleca peste spatele unui scaun si sa apese puternic pentru ca obiectul să sară afară

Atitudinea la persoanele care si-au pierdut cunoștință

Daca persoana isi pierde cunoștința, aceasta este așezata usor pe podea si se cheamă ambulanta.
Se incepe resuscitarea cardiopulmonara, incluzând compresiunile la nivelul pieptului.
De fiecare data cand caile respiratorii sunt deschise, in timpul resuscitarii, trebuie verificata prezenta unui obiect in cavitatea bucala sau in gat. Daca se gaseste asa ceva, el trebuie scos.
Nu se fac apasari abdominale, cum ar fi manevra Heimlich.
Se continua resuscitarea cardiopulmonara pana cand persoana devine constienta sau pana cand soseste ambulanta.

Manevra Heimlich la sugari (copii mai mici de 1 an)

 Se aseaza copilul cu fata in jos pe antebrat, astfel incat capul acestuia sa vina mai jos ca pieptul (toracele).
Se sustine capul copilului cu mana. Nu trebuie sa se acopere gura copilului sau sa se rasuceasca gatul acestuia.
Pentru a scoate obiectul se bate cu mana spatele acestuia de 4 ori, intre cei doi omoplati (scapule).
Daca nu se pot elibera caile aeriene, se sustine capul si se intoarce copilul pe coapsa, cu fata in sus si cu capul spre podea (in jos). Se aplica 2 sau 3 degete pe partea inferioara a sternului si se apasa de 5 ori de jos in sus.
Se cauta obiectul in cavitatea bucala a copilului. Daca acesta se vede trebuie scos. Se pot face doua respiratii gura la gura.

Daca bataile pe spate si apasarea pe piept nu scot obiectul trebuie chemata ambulanta si inceperea manevrelor de resuscitare respiratorie.
Se continua bataile pe spate, apăsările pe piept si respiratiile gura la gura, pana cand copilul da afara obiectul si incepe sa respire de unul singur sau pana cand soseste ambulanta.

Nu suntem medici, insa este nevoie sa cunoastem aceste lucruri pentru a interveni in caz de nevoie. Sursa – all4românia.eu  Postat de Tania Tudorică. 

RETINETI ACESTE INFORMATII SI DISTRIBUITI-le si prietenilor. ELE SALVEAZA VIETI! 

Articol relatat de portalul ampress.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.