Cum sună ”glasul” Soarelui și al Universului

soare-t

Ne gândim adesea la cosmosul de dincolo de noi ca la un spațiu pe cât de vast, pe atât de tăcut. Dar nu este așa; spațiul cosmic este plin de sunete, numai că acestea sunt, de cele mai multe ori, emise la frecvențe inaudibile pentru urechea umană. Transpunând aceste sunete în frecvențe accesibile auzului nostru, un proiect condus de compozitorul multimedia Andrew Williams, la Universitatea din Leicester, dezvăluie modul în care sună zgomotele emise de Soare și de granița dintre vidul întunecat al spațiului cosmic și atmosfera Pământului.

Andrew Williams a utilizat date colectate de sateliți și antene radio și a transpus sunetele într-o gamă de frecvențe audibile pentru om. Rezultatul a fost surprinzător: electronii care ajung în straturile superioare ale atmosferei terestre dau naștere unui sunet care amintește de cântecul păsărilor, dimineața în zori. Aceste înregistrări au fost utilizate de compozitor pentru a crea o piesă audio numită Chorus, căci evocă întocmai corul matinal al păsărilor cântătoare.

Paralel, se aude un fel de vuiet profund, care este „glasul” Soarelui, mai exact sunetul produs de valurile de plasmă ce străbat Soarele – un ritm pe care artistul îl aseamănă cu bătăile de inimă ale Sistemului Solar. În ansamblu, spune Andrew Williams, aceste sunete au „un specific animal” care l-a surprins.

În cadrul proiectului său la Universitatea din Leicester, Andrew Williams a explorat noi moduri de a prezenta și explica publicului cercetarea științifică; rezultatele au fost prezentate într-o expoziție numită Trajectory, la centrul de artă al universității. Expoziția folosește mijloace vizuale, audio și digitale, combinate pentru a realiza compoziții muzicale noi și instalații interactive.

Glasul Soarelui și al spațiului cosmic pot fi ascultate aici.

Sursa: cerceteaza.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *