Dacă este așa de bine în UE, de ce Elveția nu vrea să facă pasul spre aderare?

elvetia

Elvetia nu mai vrea in UE. Schimba macazul in ultimul moment. Elvetienii si-au dat seama ca drumul alaturi de UE nu este cel mai indicat pentru Tara Cantoanelor. Camera superioara a parlamentului de la Berna a votat pentru retragerea cererii Elvetiei de aderare la Uniunea Europeana.

Decizia camerei superioare a legislativului elvetian valideaza votul similar dat in luna martie de camera inferioara.

In urma acestei decizii Elvetia va comunica formal Uniunii Europene retragerea acestei candidaturi, care a fost inaintata Comunitatii Economice Europene (CEE) in anul 1992 si oricum nu mai era valida, a declarat, ministrul elvetian de externe, Didier Burkhalter.

Tot in anul 1992, elvetienii au respins prin referendum aderarea la Spatiul Economic European, respectiv acordul incheiat intre fosta CEE si statele membre ale AELS (Asociatia Europeana a Liberului Schimb) pentru crearea unei piete unice europene.

In urma unui alt referendum, desfasurat in anul 2001, elvetienii au respins si inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Totusi, Elvetia a aderat la spatiul de libera circulatie Schengen si a incheiat cu UE mai multe acorduri bilaterale pentru liberalizarea comertului.

Si Islanda si-a retras anul trecut cererea de aderare la Uniunea Europeana, iar britanicii se vor pronunta joi prin referendum asupra ramanerii in blocul comunitar

Parlamentarul elvețian Thomas Minder a declarat pentru o publicație locală că „doar câțiva lunatici ar mai vrea acum să se alăture Uniunii Europene”.

sursa: fluierul.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *