Situatia foarte tensionata din multe zone ale lumii, dar si dintre Statele Unite si Rusia, care a dus la discutii despre un nou Razboi Rece, i-a facut pe multi sa se gandeasca la un posibil Al Treilea Razboi Mondial. Iar, de cativa ani, temerile privind un nou conflict mondial sunt tot mai mari.
Patrick Knox, reporterul pe afaceri externe al The Sun, scrie ca amenintarile cele mai mari de astazi sunt din partea Coreei de Nord, a Siriei, a lui Putin si a Statului Islamic.
Sursa citata scrie ca lumea ar putea fi intr-un pericol si mai mare decat in perioada Razboiului Rece.
De altfel, omenirea a fost doar in anul 1953 mai aproape de distrugerea Pamantului in urma unei catastrofe provocate de oameni. Astfel, potrivit „ceasului Apocalipsei”, suntem la doar doua minute si jumatate de „miezul noptii”.
Printre motive ar fi cresterea nationalismului, comentariile lui Donald Trump cu privire la armele nucleare, dar si amenintarea reprezentata de cursa inarmarii intre Statele Unite si Rusia.
The Sun aminteste si de numeroasele atacuri teroriste, care impreuna cu tensiunile crescute din lume si cu amenintarile nucleare ale Coreei de Nord au sporit temerile privind un conflict militar major.
Astfel, publicatia britanica a cerut opinia mai multor experti militari si in contraterorism, legat de posibilitatea izbucnirii unui al treilea conflict mondial, in putin mai mult de un secol.
De ce este 2017 un an atat de periculos?
Incepand din vara anului trecut, s-au petrecut mai multe evenimente deosebit de importante pe scena mondiala, si nu doar in ce priveste securitatea. Toate insa au partea lor de impact.
Printre ele, sunt enumerate votul pentru Brexit, conflictul care continua in Siria, atacul american asupra unei baze din aceasta tara, continuarea testelor cu rachete balistice de catre Coreea de Nord, ripostele Japoniei prin exercitii militare de atac, expulzarea Statului Islamic din autoproclamatul califat si incurajarea adeptilor sa intreprinda atacuri de tip lup singuratic sau atacurile teroriste de la Manchester, Londra si Barcelona.
De ce este considerata Siria un posibil declansator al celui de-Al Treilea Razboi Mondial?
Anul trecut, presedintele rus Vladimir Putin a luat apararea regimului Bashar al Assad, atat prin vorbe, cat si prin fapte, astfel punand Rusia intre Siria si Occident.
Punctul culminant a fost atins odata cu atacul despre care aminteam mai sus, din luna aprilie, cand Statele Unite au raspuns cu zeci de rachete Tomahawk atacului cu gaz chimic al regimului Sirian. Ca urmare, Rusia si Iran au transmis ca vor raspunde oricarei actiuni militare americane.
„Am vazut Rusia sporindu-si sfera de influenta si fiind destul de agresiva la granitele sale si parand ca scapa basma curata. Si asta o va determina sa faca si mai mult. Rusii au facut totul dupa bunul plac. Revista Time a spus ca omul anului 2016 a fost Trump, dar de fapt a fost Putin. I-a iesit totul. Totul”, a spus Alan Mendoza, director executiv al tink-tankului de securitate Henry Jackson Society.
Va incepe Statul Islamic un razboi mondial?
Pe masura ce jihadistii Statului Islamic au fost izgoniti din Siria si Irak, se pot implica intr-o campanie mondiala de teroare, sefii agentiilor de securitate din toata lumea temandu-se de atacuri de tipul lup singuratic.
„Nu este nimic nou, de fiecare data cand Statul Islamic pierde, ataca in strainatate. Este un mod de a le arata sustinatorilor lor ca sunt in continuare puternici si pot aparent sa atace in voie”, spune Veryan Khan, director al Terrorism Research & Analysis Consortium.
Este Coreea de Nord intr-adevar o amenintare pentru pacea mondiala?
Foarte multe priviri sunt indreptate in acest an catre Coreea de Nord, de unde nu putini cred ca ar putea incepe un conflict mondial. Dezertorul si fostul diplomat nord-coreean Thae Yong Ho a spus ca „atata timp cat Kim Jong Un este la putere, Coreea de Nord nu va renunta niciodata la armele sale nucleare”.
Principalul dusman al tarii este America, liderul suprem Kim Jong Un amenintand deseori Statele Unite cu un razboi nuclear la scara larga, cu atacuri pe coasta de vest sau la baza militara de la Guam, dar si direct pe presedintele american Donald Trump. Iar acesta nu a ramas fara replica, precizand nu o data ca SUA iau extrem de serios in calcul o riposta, daca va fi cazul.
Va risca Donald Trump sa inceapa un razboi mondial?
Insa ce va face liderul cele mai puternice tari a lumii? Cel putin un lucru e sigur: expertii spun ca restul lumii ar trebui sa fie ingrijorata in legatura cu mesajele transmise de presedintele american pe Twitter.
„El va reprezenta o adevarata provocare pentru diplomati. Unul dintre motive este ca ne-am obisnuit sa fie doar un lider mondial imprevizibil, iar acesta era Kim Jong Un. Acum avem un al doilea, Donald Trump”, a spus si John Andrews, expert in afaceri internationale si experimentat corespondent extern.
sursa: ziare.com