De ce ”răcim” când e frig? Frigul să fie de vină?
CNN a cerut sfatul a doi experţi pentru a afla adevărul despre răceală: este sau nu provocată de vremea rece.
Zvonul: vremea rece te răceşte
De ce este iarna anotimpul răcelilor? Este o teorie răspândită că atunci când vremea se răceşte, ne îmbolnăvim mai des. Din cauza asta ne înfofolim în haine groase şi călduroase înainte de a da piept cu aerul rece de afară: dorim să ne protejăm împotriva vremii potrivnice tocmai pentru că nu vrem să răcim.
Verdictul: vremea rece de afară nu cauzează răceli
„Frigul şi aerul uscat sunt medii propice pentru virusuri din cauza mucoasei uscate, adică a stratului protector al gâtului, traheei şi sinusurilor. Virusurile invadează mucoasa şi încep să se dezvolte, cauzând răceala“, adaugă dr. Segal-Maurer.
Banala răceală nu este rezultatul unui singur tip de virus. Atunci când spui că „am răcit“, asta înseamnă că ai unul din multele virusuri care provoacă răceala. „Există o mare varietate de virusuri, aşa că există o mare varietate de tratamente pentru răceală“, adaugă şi dr. Brian P. Currie, vicepreşedintele şi directorul medical al Centrului Medical „Montefiore“, New York, SUA.
„Extremele sunt bebeluşii şi bătrânii, cei care au şi alte boli. Dar chiar şi cei care iau doze mici de steroizi, adică acei oameni care nu produc la fel de mulţi anticorpi. Aşa că, atunci când răcim, boala se va manifesta mult mai sever. Cu toţii suntem supuşi riscului, dar ceea ce la mine poate dura cel mult 24 de ore, poate însemna o săptămâna pentru altcineva“, conchide dr. Segal-Maurer.
sursa: adevarul.ro