De ce Soarele este roșu la apus și la răsărit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pe masura ce soarele apune, acesta ia culoarea sangelui, nuanta devenind tot mai putenica  atunci cand astrul dispare la orizont. Uneori se iveste iluzia unui soare in degrade. De fapt, care este explicatia?Soarele este perceput de ochiul uman ca fiind un corp ceresc de culoare galbena, care la primele ore al diminetii si cu putin timp inainte de inserat, isi schimba culoarea in nuante portocalii si rosiatice. Totusi, care este adevarata culoare a soarelui si de ce se produc aceste schimbari pe parcursul unei zile?Daca ne-am afla in spatiu, soarele ar fi vazut cu totul altfel decat il vedem pe Pamant. Potrivit scientia.ro, Soarele ar aparea alb din spatiu pentru ca lumina ce o trimite Soarele nu are doar o singura culoare, ci toate culorile la care ne-am putea gandi. Unele din ele sunt vizibile, iar lumina din spectrul vizibil poate fi rosie, portocalie, galbena, verde, albastru, violet si indigo. Cand ochiul uman percepe toate aceste culori in cantitati aproape egale, amestecate, precum este cazul luminii de la Soare, ochiul uman percepe alb.

Astfel, in timpul zilei, Soarele este sus pe cer si parcurge o distanta de aproximativ 30 de km de atmosfera. Dar la apus si rasarit, Soarele nu mai este deasupra, ci oblic, mai aproape de linia orizontului, ceea ce face ca razele sale sa vina piezis si sa strabata o distanta mai mare in atmosfera. Poate 40, poate 50 de km, in orice caz, mai mult.

Strabatand un drum mai lung, lumina galbena, care este cel mai la dreapta din grupul ramas ROG este deviata cel mai mult, astfel ca din directia Soarelui noi nu vedem decat culorile R (rosu) si O (portocaliu), drept pentru care la inceput Soarele va aparea portocaliu, iar pe masura ce va cobori si mai aproape de orizont, distanta strabatuta de lumina in atmosfera va creste si mai mult, pana cand si culoarea O (oranj) dispare si mai ramane doar R (rosu), dand atat culoarea Soarelui, cat si pe cea a cerului.

sursa: bucatarici.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *