Connect with us

Hi, what are you looking for?

Rețete

Deliciul oriental, secretul cafelei cu caimac

Cunoscută sub denumirea de kaimak, spuma cafelei preparată în stil oriental este cel mai apreciat aspect în prepararea unei cafele turcești.

Preparată și consumată încă din secolul al 15-lea în Yemen, până la spre sfârșitul secolului al 16-lea, cafeaua turcească s-a extins până în Cairo și Mecca. În acest moment cafeaua turcească este considerată Patrimoniu cultural imaterial al Turciei de către UNESCO.

În România, cafeaua turcească mai este întâlnită și sub denumirea de a€œcafea neagra”, a€œcafea cu caimac” sau binecunoscuta a€œcafea la ibric”. În Dobrogea încă se mai păstrează metodă de preparare a cafelei turcești tradiționale în care ibricul se introduce în nisipul fierbinte.

Și, cum oricât de mult ne-ar plăcea să ne servim cafeaua preparată în cele mai sofisticate feluri, folosind espressoare profesionale sau presa franceză, deseori ne întoarcem la tradiționala cafea turcească și spuma ei inconfundabilă care ne răsfață simțurile în stilul ei unic.

Rețeta unei caimac bogat și a unei cafele turcești desăvârșite constă în felul în care este preparată. Pentru aceasta este nevoie de boabe fin măcinate pe care le găsești în Cafea Fortuna Rendez-Vous și Cafea Fortuna Crema. Apoi avem nevoie de recipient, cunoscut sub denumirea de cezve din aramă sau ibric în care se toarnă câte o ceșcuță de apa rece în funcție de câte cafele sau invitați dornici să savureze o cafea avem. Se pune pe foc mediu spre mic.

Tot în acest moment de început se pune și zahărul, dacă obișnuiești să o bei așa, o linguriță rasă pentru fiecare cească de apa turnată și se amestecă astfel încât să se topească. În momentul în care apa începe să fiarbă luăm ibricul de pe foc, să nu ardem cafeaua, și punem atâtea lingurițe de cafea câte cești de apa am turnat inițial pe care le amestecăm în apa fiartă.

Punem iar pe foc și avem grijă să ridicăm ibricul în momentul în care spuma se umflă. Turnăm câte o linguriță sau două de caimac în ceșcuțele de cafea care abia așteaptă să se bucure de spumă aromată și apoi punem iarăși la foc ibricul repetând mișcarea de ridicare de trei ori. Acum cafeaua este gata să fie turnată în cești, lăsând-o pentru scurt timp să se așeze înainte de a o savura.

Secretul unei cafele turcești cu un caimac considerabil și spumos constă în această mișcare de ridicare a ibricului de pe foc. Îți trebuie atenție și mare drag în preparare, dar aromele cafelei te vor răsplăti negreșit. Un adevărat ritual care îți vor aduce satisfacția unei cafele reușite și a unor invitați încântați.

sursa: cafeafortuna.ro

sursa imagini: acasa-la-nevasta.blogspot.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.