Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

AT04A- vaccinul care ar putea împiedica atacurile de inimă

foto: healthline.com
Pacientii au fost deja incluşi intr-un studiu de faza 1 pentru a vedea daca testele pe soareci se vor confirma şi la oameni. Pe viitor, un vaccin pentru scăderea colesterolului ar putea, teoretic, să ofere o alternativă mai eficientă și mai sigură la medicamentele cu statine.

Vaccinul, cunoscut sub numele de AT04A, declanșează producția de anticorpi care vizează o enzimă implicată în reglarea nivelurilor de colesterol din sânge.

Enzima, PCSK9, s-a dovedit că împiedică eliminarea lipoproteinelor cu densitate scăzută – forma „rea” a colesterolului, care este în mare măsură de vină pentru arterele de sânge blocate.

In teste, soarecii hrăniți cu o dietă nesănătoasă în stil occidental au avut colesterolul total al sângelui scăzut cu 53% de vaccin.
Afectarea aterosklerotică, acumularea depunerilor fibroase dure pe pereții arterelor, a fost redusă cu 64%, iar markerii biologici ai inflamației vaselor sanguine cu până la 28% comparativ cu șoarecii nevaccinați.

Noile rezultate, publicate in European Heart Journal, deschid perspectiva unei vaccinări anuale pentru a mentinerea colesterolului sub control la pacientii cu risc.

Cercetatorul Dr. Gunther Staffler, sef de tehnologie la compania austriaca de biotehnologie AFFiRis, care a dezvoltat vaccinul, a declarat: „AT04A a fost capabil sa induce anticorpi care vizeaza in mod specific enzima PCSK9 pe tot parcursul perioadei de studiu, la soarecii tratati. Ca o consecință, nivelurile de colesterol au fost reduse într-o manieră consistentă și de lungă durată, ducând la o reducere a depozitelor grase din artere și a leziunilor aterosclerotice, precum și la o inflamație redusă a peretelui arterial.
Dacă aceste constatări se traduc cu succes în oameni, aceasta ar putea însemna că, din moment ce anticorpii induşi persistă luni după o vaccinare, am putea dezvolta o terapie de lungă durată care, după prima vaccinare, are nevoie doar de un stimulator anual. Acest lucru ar duce la un tratament eficient si mai convenabil pentru pacienti, precum si o mai mare maleabilitate din partea pacienţilor”.

În esență, vaccinul este un tratament de imunoterapie. Spre deosebire de un vaccin conventional, care vizeaza invadatori straini, cum ar fi bacterii si virusi, AT04A dirijează sistemul imunitar pentru a ataca una dintre proteinele ​​proprii ale organismului.

Un studiu de fază I care testează siguranța și activitatea vaccinului la 72 de pacienți sănătoși a fost lansat la Universitatea de Medicină din Viena în 2015. Procesul urmează să se finalizeze la sfârșitul acestui an.

Cu toate acestea, înainte ca vaccinul să poată fi autorizat și folosit de pacienți, e nevoie de studii pe scară mai largă, concentrate asupra eficacității și siguranței.

Expertul britanic Dr. Tim Chico, cititor în medicina cardiovasculară de la Universitatea din Sheffield, a declarat: „Dacă efecte similare ar fi obținute la om, probabil va reduce atacurile de inimă. Teoria sună bine si cred ca acest lucru ar putea înlocui necesitatea de a lua regulat medicamente de reducere a colesterolului”.

El a spus ca e nevoie de mai multi ani pentru a stabili cu certitudine siguran’a pe termen lung a vaccinului, care, spre deosebire de un medicament, ar putea produce efecte secundare permanente.

sursa: exclusivenews.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.