Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

DESCOPERIREA anului 2016 care ne va salva de RUȘI

gaze-naturale-605x

În ultimii cinci ani, România şi-a redus semnificativ dependenţa faţă de gazele ruseşti, consumul fiind acoperit aproape în întregime din producţia locală. În sezonul rece 2016-2017, vom fi nevoiţi să apelăm la importuri masive pentru a putea acoperi consumul, însă peste doar câţiva ani România şi-ar putea asigura singură gazele naturale necesare consumului şi, eventual, ar putea chiar şi exporta o cantitate deloc neglijabilă.

În anul 2015, consumul naţional de gaze naturale s-a ridicat la 11,7 miliarde de metri cubi, adică aproximativ 122 milioane MWh. Din valoarea totală, importurile au însemnat doar 3 milioane MWh, adică sub 2,5% din consumul total al României. Comparat cu anul 2011, importurile de gaze ruseşti au fost de zece ori mai reduse. În 2011, din consumul total, de 150 milioane MWH, 39 de mil. MWh proveanu din Rusia, adică 26%.

Producţia naţională de gaze naturale este asigurată în proporţie de aproximativ 95% de către doi mari jucători, Romgaz şi OMV Petrom. În 2015, cea mai mare producţie a fost asigurată de Romgaz, în proporţie de 48,5% din cantitatea totală, adică 5,6 miliarde mc, OMV Petrom a asigurat 46,1%, iar restul de 5,4% a venit din partea a patru companii: Amromco Ploieşti, Stratum Energy, Foraj Sonde şi Rafless Energy.

În vara acestui an, Romgaz a anunţat cea mai mare descoperire de hidrocarburi din ultimii 30 de ani.

“Descoperirea este situată în sectorul nord-estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 km, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1500 şi 5.000 m, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei. Testele de producţie finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca şi 77 Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 m aflat la adâncime de peste 4.000 m”, se arăta într-un comunicat al Romgaz, remis Bursei de Valori Bucureşti, la jumătatea acestui an.

Conform datelor companiei, ca urmare a testelor de producţie finalizate la cele două sonde de explorare, specialiştii au estimat acumulările de gaze contigente la 25-27 miliarde de metri cubi. Practic, doar acest zăcământ situat în apropierea localităţii Făurei, judeţul Brăila, ar putea asigura consumul întregii ţări pentru o perioadă de 2-3 ani.

“Rezultatele obţinute la cele două sonde confirmă că decizia utilizării seismicii 3D în explorarea de deschidere pentru obiectivele geologice de mare adâncime este una corectă. Lucrările de explorare se derulează conform programelor stabilite şi includ realizarea planurilor de dezvoltare pentru intrarea în producţie a noilor sonde”, declara Dumitru Rotar, director general adjunct – Explorare şi Producţie al Romgaz. Conform acestuia, până la sfârşitul anului viitor ar putea începe exploatarea experimentală, urmând ca exploatarea comercială să înceapă în anul 2020, după un an şi jumătate, perioadă în care se vor realiza măsurători.

2020- anul în care nu vom mai avea nevoie de gaze din Rusia

În 2020, ar putea începe lucrările de exploatare şi la zăcămintele de hidrocarburi off-shore descoperite de Exxon Mobil şi OMV Petrom, respective de Lukoil şi Romgaz în Marea Neagră.

Consorţiul format din grupul american Exxon şi compania OMV Petrom a anunţat în 2012 descoperirea unui zăcământ evaluat între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz în blocul Netun, în zona economică a României. Însă unii experţi în energie au afirmat că zăcământul Exxon ar putea depăşi 100 de miliarde de metri cubi, scrie capital.ro.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.