Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Din ce cauză gaura din stratul de ozon s-a micşorat

foto: The TeCake

Gaura din stratul de ozon s-a micşorat cu 20%, mulţumită interzicerii la nivel global a chimicalor distrugătoare, arată un studiu al NASA.

În raportul publicat săptămâna aceasta, oamenii de ştiinţă arată că diminuarea a avut loc în timpul lunilor de iarnă din 2005 până în 2016.

„Vedem foarte clar că scade nivelul de clorofluorocarburi (CFC) din gaura de ozon şi că diminuarea ozonului este mai mică datorită acestui fapt”, a spus Susan Strahan, de la Goddard Space Flight Center al NASA, într-un comunicat citat de Euronews și preluat de Digi24.

Studiul, bazat pe informaţii oferite de satelitul Aura, este primul care a analizat direct măsurătorile chimicalelor şi susţine că micşorarea găurii din stratul de ozon este rezultatul interzicerii clorofluorocarburilor.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiaţiile ultraviolete, care pot cauza cancer de piele şi cataractă şi pot distruge plantele.

O gaură în acest strat a fost descoperită în anii 1980 şi pusă pe seama clorofluorocarburilor. Deşi ea se mişcorează, oamenii de ştiinţă avertizează că va fi nevoie de decenii pentru ca substanţele nocive să părăsească atmosfera.

Clorofluorocarburile se menţin între 50 şi 100 de ani, astfel, cercetătorii susţin că în 2060 sau 2080 gaura din stratul de ozon va dispărea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.