Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Din culisele Războiului Rece. Gorbaciov afirmă că a reuşit evitarea celui de-al treilea război mondial

ww312

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov afirmă, într-un interviu publicat de ediţia online a ziarului Le Figaro, că a reuşit evitarea celui de-al treilea război mondial prin atitudinea faţă de căderea Zidului Berlinului.

„Unificarea Germaniei a fost posibilă pentru că a fost precedată de mari schimbări în URSS, în Europa Centrală şi de Est, în relaţiile cu ţările occidentale şi în special cu Statele Unite, cu care avea relaţii foarte proaste la acea vreme. Când am ajuns la conducerea URSS, liderii sovietici şi americani nu se mai întâlniseră de şase ani. După câţiva ani, noi am schimbat această situaţie. Toate aceste schimbări au creat posibilitatea reunificării Germaniei„, explică Mihail Gorbaciov.

„Când predecesorul meu, Konstantin Cernenko, a murit în 1985, liderii din ţările Pactului de la Varşovia au venit la funeralii la Moscova. Ne-am întâlnit în biroul meu. Le-am mulţumit şi le-am spus: nu vom face nimic pentru a complica relaţiile cu voi. Ne respectăm obligaţiile, dar sunteţi responsabili de politica voastră, de ţările voastre, iar noi suntem responsabili de politica noastră, de ţara noastră. Deci, în 1985, le-am promis că nu vom interveni şi nu am intervenit niciodată”, adaugă fostul lider sovietic.

„Dacă am fi intervenit, probabil că nu aş mai fi astăzi aici. Vă pot asigura de asta. Ar fi putut izbucni al treilea război mondial. La acea vreme, Europa era plină de arme nucleare. Existau două milioane de militari de ambele părţi ale Cortinei de Fier. Imaginaţi-vă ce s-ar fi putut întâmpla dacă am fi folosit forţa”, insistă Gorbaciov referindu-se la căderea Zidului Berlinului şi la destrămarea Blocului comunist.

Întrebat ce părere are despre tandemul Vladimir Putin – Dmitri Medvedev, Gorbaciov a răspuns: „Primul mandat al lui Vladimir Putin a fost pozitiv. A pus capăt procesului de destrămare a Rusiei, care era extrem de periculos. A stabilizat situaţia şi îşi va avea locul în istorie. Dar nu văd un efort real de modernizare, aceasta este principala problemă. Condiţiile au fost favorabile, graţie creşterii preţului petrolului. Dar mă întreb cum au fost folosiţi aceşti petrodolari. Cred că o mare parte din aceşti bani au fost cheltuiţi fără a fi folosiţi la modernizarea ţării. Ar fi putut îmbunătăţi situaţia economică, ar fi putut moderniza Rusia. Pe de o parte, au stins incendiul, însă pe de alta au comis erori”, subliniază Gorbaciov.

Întrebat dacă liderii ruşi sunt pregătiţi să profite de mâna întinsă de  SUA, Gorbaciov a explicat: „Nu doar Președintele american este la originea acestei oportunităţi în relaţiile ruso-americane. Dar este o persoană serioasă, care înţelege situaţia de criză, care militează în favoarea denuclearizării şi care a luat măsuri în probleme de mediu. Este un bun interlocutor pentru liderii noştri. Am o părere bună despre preşedintele american. Şi cred că Rusia va profita de ocazie. Dar nu se ştie niciodată”.

sursa: 2blackjack1.wordpress.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.