Connect with us

Hi, what are you looking for?

Diete

Dr. Mihaela Bilic – Cum să mâncăm sănătos ca să slăbim

mihaela-bilic1

Alimentația neadecvată nu dăunează doar sănătății organelor interne, ci și greutății corporale. Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, kilogramele în plus se datorează cantității mari de alimente consumate, sau excesului de calorii.

Dacă vreți să scăpați pentru totdeauna de lupta cu kilogramele în plus, trebuie să vă modificați definitiv felul în care mâncați”, spune dr. Mihaela Bilic. Nu trebuie să ne gândim la cură de slăbire pe viață. Este suficient să consumăm alimente sănătoase. Schimbându-ne dieta ne vom simți mai bine și mai ușori, și vom avea un organism sănătos și bine proporționat. Iată câteva sfaturi în acest sens:

Mâncați legume proaspete în fiecare zi. Acestea sunt alimente cu un conținut caloric reduc. Legumele conțin apă și fibre, importante pentru digestie, vitamine, minerale și antioxidanți. Cu cât mai diversă este farfuria de legume, cu atât mai nutritivă va fi.

Introduceți în dieta săptămânală leguminoase, fie fasole, fie soia, fie linte, năut sau mazăre. Plantele cu boabe sunt bogate în proteine vegetale de calitate și numeroși fitonutrienți. Leguminoasele trebuie înmuiate în prealabil și fierte bine. Le puteți adăuga în diverse salate, sau prepara sub formă de pate vegetal sau alte mâncăruri.

Beți apă multă. Nu așteptați să vi se facă sete. Mihaela Bilic spune că multe persoane confundă nevoia de apă cu senzație de foame, și în loc să bea apă, mănâncă ceva.

Lactatele (slabe) nu trebuie să lipsească din dieta zilnică, deoarece ele ne asigură doza necesară de calciu. Iaurtul este cel mai sănătos, datorită conținutului de bacterii bune, precum și brânza de vaci. În timpul postului putem consuma mai multe semințe, pentru calciu, magneziu și alte minerale, precum semințe de susan, semințe de chia, semințe de dovleac etc.

Consumați pește cel puțin o dată pe săptămână. Dacă lactatele trebuie să fie slabe, peștele trebuie să fie gras, deoarece el ne asigură cantități importante de Omega-3, acizi grași esențiali pe care corpul nostru nu-i poate produce. Proteinele din pește sunt proteine de calitate, bogate în toți aminoacizii esențiali, mult mai valoroase decât cele regăsite în alte tipuri de carne.Restricții

Dacă țineți la sănătatea voastră, acordați mai multă atenție alimentelor pe care le consumați. Prioritate trebuie să aibă calitatea alimentelor pe care cumpărați și nu cantitatea. Nu tot ce este „la ofertă” în magazine este neapărat și bun. Citiți eticheta produselor și vedeți dacă alimentul respectiv este cu adevărat un aliment hrănitor, nutritiv.

Feriți-vă de a mai cumpăra alimente gata preparate. Aproape toate produsele din magazine au un adaos nesănătos de sare, zahăr și grăsimi. Încercați să mâncați cât mai natural posibil și să gătiți cu ingrediente simple și proaspete.

Eliminați tot ce este prăjit excesiv, tocăturile, produsele de tip fast-food, chipsurile și dulciurile industriale. Pentru a folosi cât mai puțin ulei la gătit, consumați carne și lactate slabe. Pentru salate puteți folosi ulei de măsline crud, ulei de susan, de in, de cânepă.

Renunțați la pâinea albă, și consumați pâine neagră. Înlocuiți toate produsele preparate din făină albă, alegând produsele integrale. Acestea sunt bogate în fibre, minerale și vitamina E. Cerealele integrale ajută la menținerea greutății corporale sub control, având și foarte multe efecte „secundare” benefice, precum scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, și reducerea riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, astm și boli inflamatorii.

Scoateți zahărul din dietă. Acesta nu este un aliment, deoarece nu are nici o valoare nutritivă. Singura lui „calitate”, spune Mihaela Bilic, este că îngrașă.

Cu ce putem înlocui zahărul în deserturi, vă veți întreba. Folosiți fructe sau pastă/piure de fructe (precum banane, curmale, stafide etc), miere de albine și alți îndulcitori naturali, precum stevia, Xilitol sau sirop de agave, arțar etc.

Reduceți consumul de produse cu un conținut mare de sare. Din această categorie fac parte în special mezelurile, afumăturile, produsele de patiserie și brânzeturile fermentate. Folosiți mai multe ierburi aromate când gătiți, pentru a reduce cantitatea de sare. Sau folosiți sare de mare în locul sării de masă albă, rafinată.

Alcoolul îngrașă, deoarece conține multe calorii și favorizează depunerea acestora în țesutul adipos. Consumul de alcool împiedică transformarea grăsimii alimentare în energie.

Porționare

Nu trebuie să săriți niciodată peste micul-dejun intenționat, deoarece prima masă a zilei trebuie să ne furnizeze cantitatea necesară de energie.

Încercați să vă organizați în așa fel timpul încât să aveți 3 mese principale pe zi. Iar când luați masa, stați jos, mâncați în liniște și nu în grabă. Mestecați alimentele de mai multe ori înainte de a le înghiți. Alimentele trebuie degustate, nu înfulecate. Dacă veți mânca încet, veți vedea că vă veți sătura mai repede.

Educați-vă să mâncați doar cât aveți nevoie, și nu cât vă doriți. Este foarte important să deosebim între foame și poftă și să ne obișnuim cu porții mai mici.

Ronțăitul între mese este un obicei nesănătos, mai ales dacă alegeți dulciuri și produse făinoase, în loc de fructe.

Măcar o zi pe săptămână, luați o pauză de la alimente de origine animală. Consumați fructe și legume crude, și beți mai multe lichide. Postul de miercuri și vineri este foarte bun.

Sursă: “Sănătatea Are Gust, Ghid Pentru Slăbit”, Dr. Mihaela Bilic

Articol relatat de portalul lataifas.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.