Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Drumul este nivelat. ”Nu vă temeți, spre asta vom merge, SIGUR!”

globalizarea

Globalizarea este privită cu teamă de foarte mulţi europeni. Această tendinţă este evidentă şi în ţări prospere.

Globalizarea îi sperie din ce în ce mai mult pe europeni. Aproape jumătate dintre ei (45 la sută) consideră că globalizarea este periculoasă. În Franţa şi Austria, majoritatea o respinge, reiese dintr-un studiu realizat de Fundaţia Bertelsmann. Europenii pesimişti nu mai au încredere în politicieni şi votează cu partidele populiste.

Fără îndoială, subiectul este unul de mare interes şi în Germania. La fel ca în alte state europene, şi aici globalizarea divizează oamenii. Unii cred că aceasta face lumea un loc mai bun, în timp ce alţii au un sentiment de înstrăinare în propria ţară şi se tem de pierderea locului de muncă.

Nu puţini germani văd în globalizare suma tuturor avantajelor pentru marile companii, fiind convinşi că, în actuala ecuaţie socio-economică, omul simplu rămâne pe tuşă. Alţii, mai puţin pesimişti, consideră că, atunci când multe state cooperează, riscul apariţiei unui război este mai scăzut.

Globalizarea mai este privită ca o şansă de doar 55 la sută dintre germani, în timp ce 45 la sută dintre ei cataloghează drept periculoase interdependenţele internaţionale. Această părere este în general împărtăşită de toţi europenii, fapt relevat de sondajul Fundaţiei Bertelsmann. Politologul Joachim Fritz-Vannahme este de părere că persoanele cu păreri anti-globaliste sunt mai dispuse decât altele să cedeze cântecelor de sirenă ale populiştilor, votându-i.

„Cu cât este mai scăzut nivelul de educaţie şi vârsta mai înaintată, în special la bărbaţi, cu atât mai ridicată este probabilitatea ca aceştia să voteze cu populiştii. Ţările în care există o teamă mai mare de globalizare sunt Austria, Franţa şi Polonia”, spune specialistul. Chiar dacă frica generată de globalizare ajută electoral şi forţele politice de stânga, partidele populiste profită cel mai eficient de această teamă. Fundaţia constată însă că „nu există o creştere a tradiţionalismului sau conservatorismului care să hrănească electoral partidele populiste”.

Prin urmare, nu este vorba despre valori politice, ci despre frica de precaritate financiară, respectiv de pierderea serviciului. Mulţi observă că, de fapt, globalizarea generează locuri de muncă în alte locuri de pe planetă, de pildă în Asia. Simultan, în multe părţi din Europa, cu precădere în sudul continentului, rata şomajului este foarte ridicată. Se remarcă, de asemenea, că cei mai mulţi anti-globalişti sunt nemulţumiţi şi de democraţie.

„Din punctul nostru de vedere, rezultatul studiului este un semnal transmis partidelor mari, care trebuie să discute cu oamenii despre globalizare altfel decât au făcut-o până acum. Lucrurile trebuie pur şi simplu explicate mai bine”, crede Joachim Fritz-Vannahme.

În demersul lor, politicienii trebuie să ţină cont de frica pe care globalizarea o produce multor oameni. Să vorbească deschis cu aceştia şi să le transmită un sentiment de siguranţă, recomandă Fundaţia Bertelsmann. Guvernanţii, mai crede instituţia, ar trebui să găsească soluţii mai bune de distribuire a profitului obţinut de pe urma globalizării.

sursa: capital.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.