Connect with us

Hi, what are you looking for?

diverse

Escherichia coli (E.coli), responsabilă de toxiinfecţii alimentare, ar putea fi cheia producerii de biodiesel

foto: ScienceDaily

Biodiesel-ul pare a fi în acest moment cea mai la îndemâna  soluţie  la dependenţa omenirii de combustibili fosili – fiind foarte asemănător din punct de vedere al compoziţiei chimice cu aceştia, este foarte uşor de adaptat pe motoarele actuale.

Biodiesel-ul poate fi produs fie direct din plante, fie din ulei de gătit folosit. Cele mai multe vehiculele alimentate cu acest tip de combustibil, fie că vorbim despre autovehicule, trenuri ori chiar avioane, folosesc cea de-a doua variantă, problema fiind însă insuficienţa materiei prime şi preţul acesteia.

Astfel, pentru ca biodiesel-ul să devină cu adevărat soluţia viitorului la epuizarea combustibililor fosili, este necesar ca el să poată fi extras direct din plante. In prezent, producerea de biodiesel din plante este un proces complicat și costisitor, nefiind găsită vreo soluţie pentru producţia la scară largă a acestui combustibil din plante, astfel încât să poată înlocui complet combustibilii convenționali.

Cercetătorii Universităţii Stanford susţin că procesul chimic de producere a biodiesel-ului din plante simplificat şi la preţ redus este pe cale de a fi finalizat.

Ultimele experimente efectuate în acest sens indică faptul că bacteria Escherichia coli (E.coli), foarte des întâlnită în sistemul digestiv al mamiferelor şi adesea responsabilă de toxiinfecţii alimentare, ar putea fi cheia producerii de biodiesel ieftin din plante.

E.coli poate converti zaharurile din plante în derivaţi de acizi graşi, care deşi se asemăna din punct de vedere chimic mai mult cu săpunul, pot fi excelenţi precursori pentru combustibili viabili.

Profesorul Chaitan Khosla, de la Universitatea Stanford a testat „puterea de conversie a zaharurilor în derivaţi de acizi graşi” a bacteriei, pentru a putea observa dacă aceasta are într-adevăr capacitatea de a transforma planetele în combustibili. Conform studiului său, se pare că E.coli are cu adevărat puterea necesară transformării zaharurilor din plante în acizi graşi.

Problema este că, la un moment dat, bacteria, pentru a se proteja, limitează procesul de transformare. În prezent, cercetătorii încearcă să găsească o modalitate de a „păcăli” bacteria astfel încât să producă mai mulţi acizi graşi. Dacă vor reuşi, biodiesel-ul astfel obţinut va deveni un combustibil viabil, comercializat la scară largă.

Sursa: stiintasitehnica.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.