Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Este momentul să afli secretele pe care instructorul auto nu ți le-a spus

foto: nerdwallet.com

Chiar si unii dintre soferii experimentati nu cunosc aceste secrete care te ajuta sa eviti multe situatii de stres si sa conduci masina cu placere.

Echipa noastra a facut o selectie cu cele mai utile sfaturi pentru toti soferii, dar mai ales pentru începatori, fiindca aceste lucruri nu se predau în scolile auto.

1. Verificati daca oglinzile sunt orientate corect

Daca oglinzile nu sunt orientate corect, apare o “zona oarba”, adica o parte din drum ramâne în afara câmpului vizual al soferului. Evident asta poate crea situatii neplacute si chiar accidente rutiere.

Pentru a seta corect orientarea oglinzilor luati pozitia normala la volan si asigurati-va ca în oglinda nu se vede practic defel caroseria masinii. Verificati daca exista zona oarba: gasiti o masina parcata si parcati-va lânga ea mergând încet în revers.

Urmariti toata miscarea doar prin oglinda, iar în momentul în care nu mai vedeti masina în oglinda, ar trebui sa o observati cu vederea periferica. Daca asta nu se întâmpla, înseamna ca exista zona oarba si oglinzile trebuie setate din nou.

2. Învatati sa simtiti pozitia rotilor

Pentru a nu atinge bordura când va parcati sau pentru a evita tot felul de obstacole mici de pe drum este nevoie sa simtiti pozitia rotilor.

Luati o sticla de plastic, mototoliti-o si asezati-o pe drum în fata masinii. Exersati calcând sticla mai întâi cu roata dreapta, apoi cu cea stânga. Coborâti geamul pentru a auzi mai bine momentul în care calcati sticla.

3. Parcati-va folosind oglinzile retrovizoare laterale

Pentru a învata sa va parcati cu fata la bordura, faceti un mic exercitiu. Cereti ajutorul cuiva pentru a va parca la o distanta optima de bordura, apoi, stând în pozitia normala la volan, uitati-va la pozitia oglinzii laterale în raport cu bordura si retineti-o. În viitor va va fi foarte usor sa va parcati în acest fel.

În mod similar pentru parcarea paralel cu bordura va puteti orienta dupa pozitia stergatoarelor de parbriz.

4. Uscati placutele de frâna dupa ce treceti printr-o balta cu apa

Daca nu puteti evita baltoaca de pe drum, frânati înainte sa intrati în ea si mergeti încet, fara a roti volanul si fara a schimba viteza de deplasare. La viteza mare apa poate nimeri în sistemul de aprindere si motorul se va opri. De asemenea poate aparea un fenomen periculos cum este acvaplanarea, când soferul pierde controlul asupra automobilului.

Iesind din baltoaca nu opriti motorul si nici masina, nu accelerati brusc. Dar cel mai important este sa uscati placutele de frânare: mentinând o viteza redusa faceti mai multe apasari usoare pe pedala de frâna.

5. Urmariti manevrele masinilor înalte aflate în fata

Daca sunteti într-o coloana de masini ar trebui sa urmariti nu doar miscarile masinii din imediata apropiere, ci si ale altor masini aflate în fata. Mai ales este vorba de masinile înalte (camioane, autobuse etc.): soferii acestora vad mai bine situatia de pe drum si iau deciziile corecte mai repede decât ceilalti. Daca, bunaoara, un camion aflat în fata schimba banda fara un motiv clar, s-ar putea ca acolo sa fie un accident si ar fi bine sa schimbati si dvs. banda de circulatie.

6. Daca iarna nu porneste motorul, aprindeti lumina de drum (faza lunga)

De multe ori pe timp de iarna motoarele pornesc destul de greu. Înainte de a încerca sa-l porniti, încalziti putin acumulatorul: aprindeti lumina de drum sau luminile de avarie pentru 1 minut.

7. Noaptea coborâti oglinda retrovizoare

Multi soferi nu cunosc ca oglinzile retrovizoare moderne au doua regimuri: de zi si de noapte. Schimbati pozitia comutatorului aflat imediat sub oglinda pentru a seta oglinda la regimul necesar.

8. Porniti aparatul de aer conditionat

Chiar daca în unele perioade nu aveti nevoie de aerul conditionat, este indicat sa porniti aparatul din când în când. Altfel lichidul de racire se poate scurge, iar furtunurile se pot usca.

9. Folositi mereu frâna de mâna

Chiar daca masina e parcata pe un loc perfect orizontal, folositi frâna de mâna pentru a o mentine în functiune normala. Unica exceptie este când afara e ger: placutele de frânare pot îngheta în pozitia de frâna, iar dvs. veti avea dificultati cu pornirea masinii din loc.

10. Daca automobilul de pe banda alaturata frâneaza, frânati si dvs.

Daca masina de pe banda alaturata încetineste, iar dvs. nu vedeti nici un obstacol, ar trebui sa încetiniti si dvs. Este posibil ca acel sofer sa frâneze pentru a ceda trecerea unui copil sau unui animal, pe care dvs. nu îl vedeti.

11. Nu întoarceti rotile din timp înainte sa virati la stânga

Daca la o intersectie urmeaza sa virati la stânga si cedati trecerea masinilor ce vin din fata, nu întoarceti rotile înainte de efectuarea manevrei, ci nemijlocit în momentul manevrei.

Problema e ca daca va tamponeaza cineva din spate, iar rotile masinii dvs. sunt întoarse, ea va intra pe contrasens si s-ar putea produce un accident grav.

sursa: stiri.botosani.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.