Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Este sau nu este pâinea un aliment nesănătos? Ai răbdare și citește!

Painea, fainoasele si cam orice produs pe baza de cereale pot provoca boli grave si creeaza dependenta. Daca nu crezi, citeste faptele rezultate din studii stiintifice. Textul acesta nu este pentru oricine.

De ce e pâinea greu de contestat

Un roman consuma anual cam 97 kg de paine. Fata de acum 20 de ani, stam foarte bine.

Atunci, un roman consuma 130 de kg de paine anual!

Chiar daca am scazut atat de mult consumul, in Europa, suntem lideri din acest punct de vedere. In urma noastra sunt tari care fac din paine adevarate delicatese sau tari mai sarace economic si teoretic mai predispuse la consumul de produse derivate din cereale.

Datele AIB International, o organizatie dedicata monitorizarii industriei alimentare spun urmatoarele despre kilogramele de paine consumate pe cap de locuitor in diverse tari europene:

14 kg – Marea Britanie
58 kg – Olanda
65 kg – Grecia
67 kg – Belgia
74 kg – Cipru
97 kg – Romania

Prin urmare, avem o traditie in ceea ce priveste consumul de paine.  E atat de firesc sa mananci paine, incat ideea ca aceasta nu este sanatoasa poate starni tot felul de reactii, de la neincredere la iritare maxima.

Apoi, un astfel de consum inseamna bani frumosi pentru industria panificatiei.

O industrie atat de puternica la nivel mondial se asigura cu multa grija sa promoveze beneficiile hranei pe baza de cereale, astfel ca intotdeauna vei gasi in primul rand informatii legate de beneficiile painii si abia apoi informatii legate de nocivitatea acesteia.

Mai mult, in foarte multe culturi, inclusiv in a noastra, painea este atat de intim inradacinata in viata de zi cu zi incat se folosesc expresii de genul “a-ti castiga painea” cand vrei sa spui ca-ti castigi traiul sau “a mancat o paine alba” atunci cand vrei sa spui c-ai  trait bine intr-un loc.

Si apropo de painea alba, amuzant este ca astazi nu mai are stralucirea din trecut dupa ce studii numeroase au aratat o evidente simpla: e saraca in nutrienti si nociva dintr-o gramada de motive pe care le veti citi mai tarziu in acest text.

Amuzant este insa si felul in care se promoveaza aceasta informatie: aproape intotdeauna se precizeaza ca desi painea alba nu e tocmai sanatoasa, cea din faina integrala ar fi extrem de benefica pentru organism.

Minciuna integrala: doar painea alba e nesanatoasa

Da, painea alba e mai nesanatoasa decat cea integrala.

Spre deosebire de cea integrala, painea alba este extrem de saraca in nutrienti si creste intr-o mai mare masura nivelul zaharului in sange.

De altfel, cea alba este atat de nesanatoasa incat inclusiv pescarii din Anglia au interdectie sa o foloseasca in prepararea momelilor pentru ca provoaca stari de balonare pestilor si le induce stari letargice.

Lasand glumele adevarate deoparte, painea integrala fata de painea alba este cam la fel cum sunt tigarile cu filtru fata de cele fara filtru.

Ambele tipuri de tigari sunt nocive, dar primele sunt mai “sanatoase” decat cele din urma. Asa sta treaba si cu painea, cea integrala este nociva, dar nu la fel de nociva precum cea alba.

Mai tarziu, veti si afla concret de ce. Pentru inceput, hai sa vedem ce legatura exista intre oameni si consumul de cereale.

De ce hrana pe baza de cereale nu este naturala

Oamenii nu mananca in mod normal cereale. Nu ma refer la lumea industrializata de astazi, ci la ceea ce insemnam noi ca fiinte definite de natura.

Desi traim intr-o societate care are aroganta sa creada ca suntem cele mai importante produse ale omenirii, din anumite puncte de vedere suntem cei mai jalnici oameni care au trait vreodata.

Fizic, suntem mult sub ce am fost in trecut. Si nu ma refer doar la ce am fost acum cateva sute de ani, ci inclsuiv la ce am fost in urma cu doar 30 de ani.

Nutritional, suntem doar niste cobai ai industriei alimentare.

Existam in forma aceasta biologica de cateva sute mii de ani. Adica acum mai bine de  200.000 de ani existau oameni care biologic vorbind erau exact ca noi.

Acei oameni n-au mancat cereale. Au mancat fructe, legume, carne, oua, radacini, produse marine, iar natura i-a construit generatie dupa generatie cu ajutorul acestor alimente.

Acum aproximativ 10.000 de ani, plantele cerealiere au capatat importanta pentru ca asigurau hrana in timpul sezoanelor in care alte surse nu mai erau la indemana. Oamenii puteau sa le depoziteze si sa le mentina nealterate.

Asta nu inseamna insa ca acum 10.000 de ani toti oamenii au inceput sa manace hrana pe baza cereale, ci doar ca anumite grupuri au facut acest lucru.

Au mai trecut inca vreo cateva mii de ani pana cand ideea de agricultura sa devina tentanta pentru majoritatea populatiilor.

Din acest motiv, omul nu ar fi avut timpul biologic necesar adapatarii la o hrana nenaturala nici pentru el, nici pentru stramosii lui.

Indiferent ca vorbim despre Hommo Sapines sau despre stramosii lui de acum 500.000 de ani sau de acum cateva milioane de ani, hrana naturala a fost mereu formata din: fructe, legume, oua, carne, radacinoase, produse ale apelor.

Credeti ca peste 1.000.000 de ani in care organismul a fost adaptat acestei alimenatii pot fi intrecuti de cateva mii de ani de agricultura sau de cativa zeci de ani in care cerealele au fost modificate genetic, hibridizate, iradiate si procesate de maniere profund nenaturale?

Cum te poate imbolnavi consumul de paine

Dupa cum vedeti, am renuntat sa mai diferentiez painea alba de cea produsa pe baza unui macinis integral.

Intr-adevar, painea alba din faina de grau este mai nociva decat cea integrala sau decat cea de secara. Dar in final, si cea mai “sanatoasa” paine produce efecte extrem de neplacute pentru organismul uman.

Glutenul, o proteina din cereale, este responsabil pentru majoritatea efectelor negative.  The New England Journal of Medicine a publicat o lista cu 55 de boli care pot fi provocate de consumul de gluten.

Printre acestea, merita mentionate:

  • osteoporoza
  • boala de colon iritabil
  • boli inflamatorii intestinale
  • diverse tipuri de anemie
  • diverse tipuri de cancer
  • artrita reumatoida
  • lupusul
  • scleroza multipla
  • aproape toate celelalte boli autoimune

Apoi, conform aceleiasi surse, consumul de gluten este legat de boli neurologice, inclusiv anxietate, depresii severe, schizofrenie, dementa, migrene, epilepsie si neuropatie.

Alte efecte nocive ale consmului de paine

Mai sus sunt bolile, in continuare sunt efectele nesanatoase ale glutenului care pot duce intr-un final la boli:

exces de greutate
oboseala şi somnolenta frecventa
depresii severe
gandire incetosata
balonare
hipertensiune arterială
cresterea trigliceridelor

De ce te ingrasa painea si celelalte fainoase

Dupa cum vedeti mai sus, unul dintre efectele nocive ale consmului de cereale poate fi cresterea in greutate.

Un scenariu concret dupa care se desfasoara aceste fenomen este oferit de cardiologul William Davis, autor al cartii Wheat Belly.

Acesta sustine ca Amylopectina A din grau este mai bine transformata in zahar la nivelul sangelui decat aproape orice alt carbohidrat, chiar mai bine decat o tableta clasica de zahar.

“Apoi, dupa doua ore, nivelul zaharului in sange scade si te simti slabit, gandirea iti este incetosata, ti-e foame. Sa zicem ca apoi mananci o briosa. Doua ore mai tarziu, mori din nou de foame, asa ca mananci cativa biscuiti, apoi niste chips-uri. In acest timp, nivelul zaharului in sange creste din nou. Ciclul acesta de cresteri si scaderi tine de-a lungul zilei, deci te vei simti in mod constant infometat si vei dori sa mananci continuu”.

De ce nu poti sta fara paine si alte fainoase

Cerealele si produsele derivate provoaca un tip de dependenta asemenatoare din anumite puncte de vedere cu dependenta pe care o inregistreaza consumatorii de droguri.

Suna extrem, nu? Hai sa vedem de ce medicii vorbesc despre un astfel de fenomen.

“Cand este digerat, glutenul din cereale produce exorfine – substante care pot duce la dependente asemanatoare celor induse de heroina”, sustine profesorul doctor  Joseph Mercola.

Mai mult, acesta sustine ca “exorfinele ii spun creierului tau sa ceara in continuare alimente care contin gluten, ceea ce poate duce intr-un final la tulburari ale apetitului si chiar la tulburari de natura mentala. Exorfinele, endorfinele si morfinele “functioneaza” prin receptorii opioizi care se gasesc in diverse tipuri de celule din corp, dar in special in zonele nervoase a intestinelor si in musculatura lor neteda”.

Din acest motiv, Mercola sustine ca atunci cand se consuma alimente care contin gluten, receptorii de la nivelul intestinelor “declanseaza o stare de euforie, fericire, usoara somnolenta si senzatie de prea-plin”.

Mercola este confirmat si de o sursa guvernamentala a SUA,  National Institute of Health.

In plus, la nivel de laborator, s-a demonstrat ca blocarea efectului pe care il produce glutenul se face cu ajutorul unei substante numite naloxone, substanta pe care o folosesc dependentii de heroina pentru a inhiba dorinta de-a consuma droguri.

De altfel, in acest moment exista aprobat pe piata americana un produs administrat oral numit “naltrexone”, care are ca efect inhibarea efectelor placute pe care le simti cand mananci paine si alte fainoase.

Ce se intampla dupa ce nu mai mananci paine

Spuneam mai sus ca produsele derivate din cereale creeaza dependenta. Acest fapt este confirmat si de efectul interurperii consmului de paine si alte fainoase.

Concret, persoana care inceteaza sa consume paine si orice alt produs derivat din cereale ajunge sa traiasca stari la fel de greu suportabile precum cele traite de cei care se lasa de fumat dupa ani buni in care nicotina le-a fost nu doar alaturi, ci si in ei.

Faza cea mai dificile dureaza, conform medicului William Davis,  aproximativ 5 zile.

In acest timp, organismul cere intens sa consume produse derivate din cereale, se inregistreaza stari intense de nervozitate, somnolenta, anemie, incapacitatea de-a te concentra etc.

Dupa aceste prime 5 zile, dorinta de-a consuma paine si alte fainoase incepe sa scada si apare din ce in ce mai rar. Intr-un final, dupa aproximativ 30 de zile poate sa dispara total.

In cazul majoritatii oamenilor care opresc consumul de cereale se inregistreaza rapid o scadere a greutatii corporale, o limitare a apetitului, o imbunatatire a starii mentale, o crestere a energiei si o imbunatatire generala a sanatatii.

Iar pentru cei care cred ca mancarea nu mai are gust fara paine, aceasta senzatie este trecatoare.

Dupa scurgerea celor 5 zile “critice”, papilele gustative incep sa perceapa mai intens gustul mancarii, iar noua senzatie te va uimi

sursa: fiibarbat.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.