Greşeli pe care nu trebuie să le mai repeţi la spălarea rufelor cu maşina de spălat

foto: Publika.md
Dacă comiţi frecvent aceste 15 greşeli, spălatul la maşină poate să uzeze rufele mai rău decât spălarea manuală.
În unele cazuri, folosirea improprie a maşinii de spălat poate chiar să distrugă hainele! Iată ce greşeli trebuie să corectezi:
1. Fermoarele
Nu spăla niciodată jeanşii cu fermoarul desfăcut! Astfel, fermoarul se poate agăţa de alte haine şi le poate deteriora sau chiar distruge complet.
2. Costumele de baie
Costumele de baie trebuie spălate la mână ca să îşi menţină linia mai mult timp. Spălarea acestora la maşină le uzează mai repede şi le reduce elasticitatea.
3. Balsamul pentru rufe
Veşti proaste: deşi înmoaie, într-adevăr, textura prosoapelor, balsamul de rufe le reduce acestora şi capacitatea de absorbţie a apei (care, de altfel, este şi principala lor funcţie)!
4. Curăţarea maşinii de spălat
Cu cât maşina de spălat este mai murdară, cu atât devine mai ineficientă. Menţine-o cât mai curat şi, din când în când, rulează un ciclu complet fără haine, doar cu apă şi oţet.
5. Apa prea fierbinte
Verifică etichetele hainelor – majoritatea nu necesită apă fierbinte pentru spălare. Setează programul la o temperatură mai joasă ca să menţii hainele într-o formă mai bună şi să reduci şi consumul de curent. Şi nu uita că materialele precum lâna şi mătasea se spală întotdeauna cu apă rece!
6. Pauze prea lungi
Este mai eficient să rulezi mai multe cicluri de spălare la rând, cât timp motorul maşinii este încălzit, iar termorezistorul încă încins, decât să laşi maşina să se „odihnească” mult timp între spălări.
7. Prea mult înălbitor
Nu este o noutate că înălbitorul folosit în exces distruge hainele, dar, de curând, studiile au demonstrat şi că hainele înălbite favorizează apariţia alergiilor mai ales la copii!
8. Sortarea şosetelor
Uneori se întâmplă ca şosetele spălate la maşină să se agaţe în diferite componente ale acesteia, îndeosebi în garnitura de cauciuc care izolează cuva maşinii de trapa de acces. Un mod uşor de a preveni această problemă constă în spălarea şosetelor înfăşurate unele în altele.
9. Lenjeria de pat
Pentru o clătire mai bună, feţele de pernă, cearşafurile şi pilotele trebuie să treacă printr-un ciclu secundar fără detergent.
10. Sortarea hainelor
Nu este suficient să sortezi hainele după culoare. Cel mai înţelept este să le triezi şi în funcţie de materialul din care sunt confecţionate. Dacă bumbacul necesită un singur ciclu de spălare, materialele sintetice, ţesăturile delicate şi pânzele groase necesită mai multe cicluri.
11. Hainele bufante
Ca să te asiguri că gecile sau jachetele bufante îşi păstează forma originală după spălare, spală-le împreună cu câteva mingi de tenis!
12. Folosirea de prea mult detergent
Detergentul în exces produce prea multă spumă, astfel fiind necesară o cantitate mai mare de apă pentru clătire. Practic, maşina de spălat tratează spuma ca pe orice tip de impuritate din apă. Pentru o clătire mai bună şi mai multă economie la apă, încearcă să foloseşti mai puţin detergent.
13. Ventilarea
Este important să aeriseşti frecvent maşina de spălat ca să previi formarea mucegaiului şi înmulţirea bacteriilor şi a ciupercilor.
14. Frecarea
Nu mai încerca să scoţi petele prin frecare. Frecarea deteriorează hainele şi de fapt impregnează petele şi mai adânc în ţesături. Foloseşte soluţii speciale pentru fiecare tip de pată în parte.
15. Balsam pentru rufe natural
Din când în când, nu strică să înlocuieşti balsamul de rufe cumpărat cu unul natural, preparat din oţet şi mentă! Este o alternativă ieftină şi eficientă!
sursa: exquis.ro