Grota uriașă, descoperită de japonezi sub scoarța Lunii. S-au făcut deja planuri cu ea

Cercetatori ai Agentiei japoneze de explorare spatiala (JAXA) au reperat, sub scoarta Lunii, o uriasa grota subterana, de 50 de km lungime. In opinia lor, aceasta ar putea servi, intr-o buna zi, drept adapost pentru o baza spatiala.

Date obtinute cu ajutorul sondei nipone de observatie lunara SELENE au confirmat existenta acestei grote, care se presupune ca este un fost tunel de lava vulcanica. Tunelul, cu o latime de 100 de metri si o lungime de 50 km, ar fi vechi de 3,5 miliarde de ani, relateaza AFP.

„Ne gandeam ca astfel de locuri exista (…), dar pana acum nu fusese confirmat acest lucru”, a declarat pentru AFP Junichi Haruyama, cercetator la Jaxa.

Situat sub zona colinelor Marius, acest urias tunel i-ar putea proteja pe astronauti de variatiile puternice ale temperaturii si de radiatiile periculoase la care ar fi expusi pe suprafata lunara, a precizat cercetatorul.

„Inca nu am vazut interiorul grotei, prin urmare explorarea ei va furniza nenumarate detalii”, a adaugat el.

Japonia a anuntat in iunie ca intentioneaza sa trimita un astronaut pe Luna in jurul anului 2030. Va fi o premiera pentru aceasta tara ai carei astronauti s-au limitat pana acum la sejururi pe Statia Spatiala Internationala (ISS).

Proiectul consta initial in participarea la o misiune NASA, vizand construirea unei statii spatiale pe orbita Lunii, in anul 2025.

SUA vor sa se intoarca pe Luna in cadrul unui program pe termen mai lung vizand trimiterea de astronauti pe Marte, in jurul anului 2030, cu concursul altor agentii spatiale.

Si China vrea sa construiasca o statie spatiala pe Luna.

sursa: ziare.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *