Connect with us

Hi, what are you looking for?

Secrete

Despre guma de mestecat. Argumentele Pro și Contra

guma de mesteca pro sau contra

Se găsește pe rafturile oricărui magazin, zilnic se lipesc sute de pantofi de ea pe stradă, iar bancile de la școală ascund sub ele o adevarată colecție: este vorba despre guma de mestecat.

La originea ei, guma de mestecat era reprezentată de cauciucul natural extras din arborii de cauciuc din America Centrală. Dupa cel de-al Doilea Război Mondial însă, odată cu inventarea cauciucului sintetic, acesta a devenit unul dintre ingredientele principale ale gumei. Alte ingrediente prezente în guma de mestecat sunt îndulcitori, arome, coloranți, glicerină sau ulei vegetal, care previn întărirea gumei prin mestecare.

Guma de mestecat fără zahăr menține sănătatea dinților tăi

Prin mestecare, se stimulează fluxul salivar, iar saliva curață dinții atât mecanic, prin spălarea resturilor alimentare, cât și chimic, prin împrospătarea permanentă a sistemelor tampon, substațe chimice care au rolul de a neutraliza producția de acizi de către bacterii și de a menține pH-ul salivar în limite normale. Atunci când este mestecată la sfarșitul unei mese, guma de mestecat stimulează secreția de suc gastric.

Guma de mestecat te face mai deștept

Mestecarea gumei menține o stare de ameliorare a concentrării și atenției. Explicația constă în efectul benefic pe care îl are guma de mestecat asupra funcției cognitive a creierului prin pomparea unui flux sangvin mai mare de la inimă spre creier, asigurând cele 2 emisfere cerebrale cu substanțele nutritive necesare (glucoză, oxigen). Simpla activitate de mestecare prestata de maxilare ajuta la cresterea concentrarii si reducerea stresului.

Guma de mestecat slabește

Cu un aport caloric redus de circa 2 calorii, guma de mestecat te ajuta sa scapi de 11 calorii într-o oră. Pe langa aceasta, se adaugă și efectul laxativ care contribuie și el la eliminarea apei, deci la reducerea greutății.

Guma de mestecat poate produce gastrită sau chiar ulcer gastric

Prin stimularea secreției salivare, mestecarea gumei stimulează inevitabil și secreția de suc gastric, însă stomacul nu primește alimentele venirea cărora o anticipează.

Guma de mestecat poate produce probleme articulare

Prin mestecare excesivă și repetată, articulația temporo-mandibulară obosește, discul articular se tocește și apare riscul dezvoltării sindromului algo-difuncțional, manifestat prin dureri articulare, zgomote la deschiderea și închiderea gurii și chiar limitarea mișcării de deschidere.

Guma de mestecat fără zahăr poate provoca dureri de cap

Guma de mestecat fără zahăr este îndulcită prin intermediul unui îndulcitor artificial cu un impact gustativ de 200 de ori mai intens decât zahărul. Acest îndulcitor se descompune în procesul digestiei, eliberând un neurotransmițător ce există în mod normal și în organism. În cantități exagerate are un efect toxic și poate provoca dureri de cap sau chiar migrene.

Guma de mestecat cu zahăr produce carii

În loc să împiedice apariția cariilor dentare, guma de mestecat cu zahăr favorizează contactul îndelungat al dinților cu glucidele fermentabile, preferatele bacteriilor cariogene.

Guma de mestecat poate favoriza apariția cancerului

Unul din aditivii pe care îi conține guma de mestecat, vinil-aspartat, riscă să facă parte din lista substanțelor cancerigene în urma unor studii realizate pe animale de laborator. Această substanță poate fi regasită și în parfumuri, deodorante sau vopsele.

Dupa atâtea argumente și contraargumente, ce mai rămâne de spus?

Din cauza substanțelor cu acțiune nocivă ce intră în componența gumei de mestecat, se recomandă consumul acesteia doar în scopul împrospătării respirației, nu și de plictiseală.

Mestecă guma timp de cel mult 6 minute și nu consuma mai mult de 6 bucăți pe zi pentru a beneficia de efectele ei pozitive fără riscuri pentru sănătate.

Articol relatat de portalul sfaturi-utile.com.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.