Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

În cele din urmă, britanicii au început să priceapă că român nu vine de la ROM sau ROMA

romani-in-uk

Presa britanică începe să afle cine sunt, de fapt, românii: „Nu, nu sunt romi şi nici din Roma”. O româncă din Anglia pentru CNN: „Îmi plătesc taxele, cheltuiesc bani aici şi niciodată nu am cerut ajutor social de la stat”.

Într-o singură zi au apărut două articole laudative despre români în presa engleză.

Dacă până nu demult criticau impactul pe care „valul” de migranţi români l-ar putea avea asupra Regatului, presa din Marea Britanie a început să-şi modifice atitudinea. Zilele trecute, două articole publicate de Blasting News UK şi CNN Money au prezentat scurte analize „la rece” pe margine acestui subiect, scrie gândul.

Dupa luni de zile de atacuri repetate, intetite parca de campania electorala si goana dupa voturile britanicilor, o parte a presei britanice a inceput sa scrie ceea ce inseamna comunitatea romaneasca in ansamblui ei, cu bune si cu rele caci doar nu suntem nici noi perfecti.

Prima publicatie care trateaza subiectul romanilor din UK este Blasting News UK care face o scurta analiza a prezentei romanilor in Londra, in particular, si Regat, in general. Din titlu aflam ca romanii nu sunt romi si ca nici nu vin de la Roma, coincidentele fiind cauzate (sau datorate dupa caz) de sinonimia lingvistica. Dupa ce explica rolul si locul Romaniei in sud-estul Europei, autorul britanic, pe nume David Gottesman,explica pentru englezii neinitiati in problematica romaneasca ca exista o multime de mituri si de perceptii gresite asupra romanilor pe care isi propune sa le demonteze intr-o serie de articole care vor fi publicate tot pe platformaBlasting News UK.

Pentru inceput, englezul face referire la prezenta romanilor in Regat care nu este de ieri de azi, ci incepe sa fie vizibila inca din anii ’90. Chiar dacatabloidele, in special, au insistat pe o posibila invazie a romanilor incepand cu anul 2014, acest lucru nu s-a concretizat si autorul recunoaste cu fair play acest element important.

De asemenea, autorul explica ca romanii nu numai ca si-au pastrat traditiile si credinta dar au reusit sa construaiasca aproape in toate marile orase britanice, cel putin cate o biserica ortodoxa.

Fara a se feri de subiectele delicate, Gottesman face referire si la calitatea imigrantilor, plecand de la conditia intelectuala pana la pozitia sociala ocupata de acestia. Acest subiect va fi totusi tratat pe larg in alt editorial pe care il asteptam cu deosebit interes.

Alta publicatie care a prezentat ieri o excelenta recenzie desprecomunitatea romaneasca este CNN Money care prezinta cazul romancei Eliza Galos, intr-o lumina foarte favorabila concetatenilor nostri. Aeasta s-a mutat in Anglia in anul 2006 si de atunci a reusit sa termine un master, sa aiba cateva slujbe bune si sa lucreze ca voluntar in cateva ONG-uri caritabile. Romanca plateste taxe, traieste ca orice britanic respectabil si este una din miile de romani care aduc plus valoare economiei britanice.

Sa speram ca astfel de articole vor mai fi publicate in presa britanica tot mai des si ca acestea vor prezenta toate fatetele problematicii imigrantilor romani in Marea Britanie. Pentru ca, in ciuda aspectelor negative, popularizate masiv, romanii tacuti si muncitori reprezinta marea majoritatea a concetatenilor care locuiesc in UK. Pana atunci, multumimDavid Gottesman.

Citiți mai mult pe cyd.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.