Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Inteligenţa emoţională: ce înseamnă şi cum o putem dezvolta. ”Este vitală pentru buna noastră funcţionare”

foto: GoalFar

Cunoscutul scriitor Daniel Goleman – autorul cărţii Inteligenţa emoţională – ne oferă o serie de perspective noi, foarte bine conturate asupra conceptului de inteligenţă emoţională, spunându-ne totodată ce presupune aceasta mai exact. Inteligenţa emoţională poate fi cel mai bine caracterizată de autoconştientizare. Gradul de autoconştientizare al oamenilor se dezvoltă pe fondul mai multor aspecte – educaţie, maturitate, experienţe etc.

Autoconştientizarea este un proces relativ terapeutic de evaluare a sinelui, care odată integrat în sistemul nostru de funcţionare devine o deprindere. Este vital ca pentru buna noastră funcţionare să ne putem analiza. Dar ce presupune autoanaliza? Autoanaliza nu este un proces pe care îl realizăm odată la un anumit timp, în profunzime.

Autoanaliza se petrece atât într-un cadru de tensiuni maxime, în care ne analizăm trăirile şi emoţiile, precum şi într-un cadru banal, liniştit. Practic, a fi conştient de tine însuţi înseamnă a fi conştient de ceea ce spui, ceea ce gândeşti, ce simţi, dar şi de modalitatea în care corpul tău reacţionează (înroşirea mâinilor, urechilor sau bâlbâiala)

Daniel Goleman afirmă faptul că identificarea propriilor noastre emoţii ne va ajuta să identificăm emoţiilor celorlalţi oameni, fără însă a ne proiecta în ei şi fără a prelua de la ei.

Practic, autoconştientizarea este o unealtă deosebit de utilă care ne ajută să înţelegem şi să acceptăm situaţiile şi trăirile prin care trec cei din jurul nostru, fără însă a ne încărca pe noi cu emoţiile lor negative.

Inteligenţa emoţională este totodată şi o reprezentare a gradului de empatie. Cu toate acestea, Daniel Goleman avertizează cu privire la distincţia clară dintre empatie şi identificare, cea din urmă fiind un procedeu ineficient şi eronat, care interferează de cele mai multe ori în buna funcţionare a relaţiilor interumane.

Cum putem să ne dezvoltăm inteligenţa emoţională? Mai jos sunt enumerate 55 de lucruri simple pe care le poți face pentru o mai bună inteligență emotională. Vezi care din ele ți se potrivește!

1. Practica zilnic 1 minut de emotii pozitive. In acel minut straduieste-te sa vezi lucrurile pozitive de langa tine. Daca nu poti un minut, incearca cu 30 de secunde. Sau 10.

2. Dis de dimineata iesi in aer liber. Trezeste-te devreme si iesi la o plimbare sau alergat. Sau doar la o cafea pe balcon.

3. In timp ce ai emotii negative, observa-te. Observa-le. Ce anume le-a cauzat? Este reactia ta justificata? Daca da, esti sigur? Scrie totul pe hartie, dar fii onest cu tine insuti.

4. Invata sa razi de tine insuti. Invata sa te iei singur peste picior, cu umor. Evita sa fii exagerat de serios.

5. Invata sa nu mai iei la modul personal ceea ce ti se intampla. Majoritatea problemelor care apar sau care ne sunt create de altcineva nu sunt indreptate special impotriva noastra. Nu ti se intimpla doar tie, cu totii “beneficiem” de aceleasi probleme.

6. Gaseste unul sau mai multi parteneri de evolutie, care sa te sustina si sa-ti ofere feedback. De preferat sa fie la un nivel apropiat tie, astfel incat sa puteti evolua in paralel si sa va sustineti reciproc.

7. Spune „Imi pare rau”, „Ai dreptate” si „Imi cer scuze”.

8. Opreste-te, respira incet si zambeste. Mergi mai departe.

9. Plimba-te. Zilnic. Daca nu ai vreme de plimbare, fa astfel incat sa parchezi masina la cateva sute de metri de locul de munca sau sa cobori cu 1-2 statii mai repede din autobuz pentru a putea merge pe jos. In timp ce o faci, uita-te la cladiri, copaci, lumea de pe strada. Incetineste ritmul.

10. Fa-ti pe balcon o mica gradina. Daca nu ai balcon, pune o jardiniera cu flori la geam. Acorda zilnic putina atentie si ingrijire acelor plante.

11. Exista alimente care ajuta la crearea unei stari emotionale pozitive, prin substante precum serotonina. Printre cele mai cunoscute astfel de alimente sunt bananele si ciocolata.

12. Incearca o dieta mai usoara, mai sanatoasa. Eventual cu sfatul medicului tau mananca mai putine alimente grase, mai multe legume si fructe.

13. Pune o floare in vaza de pe masa. Daca nu ai vaza, cumpara una sau foloseste un pahar.

14. Fa-ti ordine in lucruri. Daruieste-le pe cele care nu-ti mai sunt necesare.

15. Bea apa. Hidratarea ajuta la imbunatatirea starii emotionale generale.

16. Fa complimente. Nu astepta ceva in schimb. Multumeste atunci cand le primesti. Zambeste.

17. Canta sau fredoneaza o melodie. Inteligenta emotionala se construieste pe emotii pozitive.

18. Incepe un jurnal de succese. Scrie in el micile lucruri pe care le-ai realizat. Marcheaza acele succese si bucura-te de ele.

19. Fa-ti un program de exercitii cardiovasculare. Exercitiile cardio sunt cunoscute ca fiind printre cele mai eficiente metode de a genera emotii pozitive.

20. Vezi filme care te pot inspira, filme in care te poti regasi sau te ajuta sa dezvolti emotii pozitive.

21. Intinde-te. Fa cateva exercitii de stretching.

22. Fa miscare. Fie ca e vorba de o plimbare, alergat, inot, exercitii cardio, antrenament la sala, cauta sa faci 20-30 de minute miscare in fiecare zi.

23. Foloseste umorul in viata de zi cu zi. Are capacitatea de a detensiona majoritatea situatiilor in care te afli.

24. Zambeste. Din nou.

25. Fa acte de bunatate, caritate. Poti da ceva de mancare unui cersetor, dona bani unei cauze bune, ajuta un prieten etc. Daca e posibil sa fie anonime, si mai bine.

26. Cere ajutorul altora cand ai nevoie de el. De obicei il vei primi.

27. Alege-ti cu atentie prietenii. Gandeste-te ce inseamna ca cineva iti este prieten si fii mai selectiv.

28. Cand nu stii daca sa faci ceva sau nu, imagineaza-ti ce se poate intampla in cel mai rau caz posibil. Dar in cel mai bun? Si acum intreaba-te ce e cel mai probabil sa se intample?

29. Apeleaza la coaching. Gaseste pe cineva care sa-ti fie coach.

30. Petrece timp in natura.

31. Asculta muzica care genereaza emotii pozitive.

32. Lucreaza putin sa devii mai increzator in propriile forte. Ca orice alta “abilitate” iti poti dezvolta si o mai buna incredere in tine.

33. Vorbeste cu cineva despre problemele tale. Lasa tensiunea din interior sa iasa.

34. Priveste fotografii ale oamenilor la care tii.

35. Petrece timp in apa. Stropeste-ti fata cu apa, fa un dus sau baie ori mergi la piscina. Apa e cunoscuta ca avand efecte terapeutice. Aminteste-ti cum iti placea sa te joci in apa cand erai copil.

36. Spune „Multumesc”.

37. Acorda atentie modului in care arati. Un aspect ingrijit pe care-l vei observa in oglinda sau in ochii celorlalti te va ajuta in relatiile cu cei din jur.

38. Citeste citate despre viata.

39. Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba, asa cum sunt.

40. Intra in contact cu oameni ce te pot inspira, in viata de zi cu zi sau pe Social Media.

41. Daca iti permiti ia-ti un animal de casa – caine, pisica etc.

42. Petrece timp in locuri bine iluminate.

43. Acorda atentie modului in care te caracterizezi si vorbesti cu tine insuti. Evita autocaracterizarile precum “Sunt prost” sau “Nu sunt capabil de nimic”. Incearca sa iei lucrurile mai usor cand e vorba de tine insuti.

44. Daca atitudinea de la job te influenteaza profund negativ, cauta-ti un alt job.

45. Daca se poate, dormi uneori cate 20 de minute la amiaza. Obiceiul somnului de amiaza (power nap) te va ajuta sa te resetezi emotional cand esti surmenat.

46. Stabileste-ti unele obiective pe care sa-ti propui sa le realizezi. Incearca sa-ti stabilesti un mic obiectiv zilnic pe care sa-l realizezi.

47. Felicita-te atunci cand ai facut o treaba buna. Poti sa te si bati pe spate incurajator.

48. Fii rabdator cu tine insuti. Schimbarea si evolutia au nevoie de timp. „Cu rabdarea trecem marea”.

49. Invata sa spui nu celorlalti si da tie. Alege-ti valorile si rolurile personale si ghideaza-te dupa ele. Apoi redu numarul de angajamente personale pe care le-ai luat.

50. Urmeaza un curs de dans. Dansul, ca si muzica, ajuta la generarea de emotii pozitive.

51. Scrie tot ce te ingrijoreaza. Tot. Oricate pagini ar fi. Reciteste ce ai scris si constientizeaza faptul ca oricat te vei ingrijora, acele probleme nu se vor rezolva. Acum poti incepe sa schitezi un mic plan ca sa le rezolvi.

52. Citeste autobiografiile unor oameni care au avut realizari. Iti recomand oameni precum Henry Ford, Gandhi sau Benjamin Franklin.

53. Decoreaza-ti peretii unde locuiesti (sau lucrezi, daca se poate) cu mici obiecte decorative, tablouri, poze cu peisaje.

54. Devino propriul tau coach si mentor. Pentru asta tine cont de cateva reguli in relatia cu tine insuti:

Respecta-te. Poti sa te critici, daca o faci constructiv.
Nu-ti vorbi niciodata altfel decat ai face-o cu cineva la care tii.
Cand te-ai tratat intr-un fel care este lipsit de respect, procedeaza la fel ca in relatiile cu ceilalti: cere-ti singur scuze si straduieste-te sa nu mai repeti.

55. Citeste cartea Inteligenta Emotionala, de Daniel Goleman.

surse:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.