Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

La ce alimente și băuturi ar fi bine să renunți, dacă ai boală de reflux gastroesofagian

foto: Avantaje.ro

Boala numită reflux gastroesofagian este din ce în ce mai frecventă şi este însoţită de simptome dintre cele mai neplăcute. Acestea pot fi calmate şi chiar eliminate dacă renunţăm la o serie de alimente şi de băuturi.

Potrivit definiţiei oferite de site-ul sfatulmedicului.ro, boala de reflux gastroesofagian este cauzată de refluxul acidului şi al sucurilor gastrice în esofag, tubul ce uneşte gâtul cu stomacul. Refluxul gastroesofagian se produce când relaxarea sfincterului esofagian inferior are loc într-un moment nepotrivit (alt moment decât cel al înghiţirii alimentelor) şi se menţine deschis o perioadă îndelungată.

În mod normal, sfincterul se deschide pentru câteva secunde în timpul înghiţirii. Simptomele acestui fenomen sunt clasice: arsuri stomacale, aciditate gastrică, reflux după ce am mâncat, când ne aplecăm sau stăm la orizontală, tuse, inflamarea faringelui etc.

Pentru a reduce intensitatea şi numărul simptomelor, nutriţioniştii şi gastroenterologii ne recomandă să renunţăm la unele alimente şi băuturi. Iată cele nouă alimente care ne cad greu la stomac:

1. Cafeaua, ceaiul şi băuturile tip cola. Aceste băuturi conţin cafeină sau teină, substanţe care facilitează relaxarea sfincterului esofagian şi refluxul acidului gastric. Cafeina şi teina pot irita mucoasele esofagiene, ceea ce reprezintă un factor ce favorizează refluxul gastroesofagian.

2. Băuturile carbogazoase. Toate băuturile de acest gen trebuie evitate, deoarece provoacă balonări, cu efect negativ asupra sfincterului gastroesofagian.

3. Vinul, berea şi alte băuturi alcoolice. Toate băuturile alcoolice produc relaxarea sfincterului esofagian, valva musculară care blochează conţinutul stomacului să urce în esofag. Un stomac gol, aşa cum este dimineaţa, accentuează acest fenomen.

4. Laptele. Grăsimile, proteinele, calciul din compoziţia laptelui, toate stimulează secreţia de acid gastric.

5. Ciocolata cu lapte. Prin aportul de grăsimi şi de cafeină, acest aliment declanşează arsuri stomacale.

6. Alimentele grase şi prăjite. Cu cât mâncărurile sunt mai grase şi sunt preparate prin prăjire, cu atât digestia este mai dificilă şi mai greoaie, contribuind la creşterea secreţiei de acizi.

7. Citricele şi sucul acestora. Din cauza acidităţii care se adaugă secreţiilor gastrice, din cauza vitaminei C, citricele, chiar sub formă de suc proaspăt, provoacă creşterea secreţiei acide a stomacului.

8. Menta. Această plantă are proprietatea de a relaxa sfincterul esofagian, acelaşi efect avându-l şi roşiile.

9. Condimentele. Deşi sunt esenţiale în majoritatea preparatelor, totuşi condimentele sunt suspectate că irită mucoasa esofagului şi accentuează senzaţia de arsuri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.