Legătura dintre fazele lunii și cutremure

foto: World News

Oamenii de ştiinţă au cercetat îndelung factorii care influenţează producerea cutremurelor, încercând să găsească un mecanism prin care să prezică cumva apariţia acestor fenomene naturale care pot avea efecte devastatoare uneori.

Atracția gravitațională a Soarelui şi a Lunii au un efect semnificativ asupra Pământului. Când Pământul, Luna și Soarele sunt aliniate, așa cum se întâmplă atunci când este Lună plină și Lună nouă, forțele de atracție ale celor două astre se unesc, iar efectele sunt mai puternice.

Această atracție a Soarelui și Lunii este responsabilă pentru maree și, cu cât efectele gravității sunt mai puternice, cu atât amplitudinea mareelor este mai importantă.

Mareele terestre

Mareele terestre sunt mult mai complexe decat mareele oceanice, deoarece in afara de componenta verticala pot exista si componente tangentiale, care la randul lor pot actiona ca factori declansatori pentru cutremure. Nu toate cutremurele sunt la fel, conteaza foarte mult mecanismul de rupere (de focar), orientarea si pozitia faliei.

Spre exemplu la megaseismul din 26 decembrie din Sumatra a contat mai componenta verticala a tensiunilor si cutremurul s-a produs la Luna Plina. In schimb, la cutremurul din Japonia din 11 martie 2011, desi zona era tot de subductie, orientarea faliei fiind diferita de cea din Sumatra, au fost mai importante componentele tangentiale perpendiculare pe falie si cutremurul s-a produs la Primul Patrar (la cuadratura).

La fel ar trebui sa fie si in cazul cutremurului vrancean din 24 septembrie 2016, care a avut un mecanism de focar mai putin intalnit la seismele vrancene, asemanator cu cel de-al doilea soc al dubletului din 30-31 mai 1990. Chiar si adancimile focarului sunt foarte apropiate (87-92 km). Ambele cutremure s-au produs la cuadratura, la Primul Patrar in 2016 si la Ultimul Patrar in 1990. Aceasta ar trebui sa ne arate ca influenta Lunii nu se manifesta doar la Luna Plina sau la Luna Noua si poate sa apara si in cazul mareelor de cuadratura.

In spatele fenomenelor mareice sta o matematica foarte complicata ce are unele asemanari cu matematica intalnita in cazul constructiei atomice (functii sferice, polinoame Legendre, etc).

sursa: jurnalul.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *