Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Maftei Pop, clujeanului care a trăit 148 de ani. ”Dormea afară, atât vara, cât și iarna”

sursa: magazinsalajean.ro

Maftei Pop s-a nascut in 1804 in satul Valea Loznii din judetul Salaj, si a murit in 1952 la Osoi, la varsta de 148 de ani.

La varsta de 40 de ani s-a mutat in satul Osoi, la 50 km de Cluj. Aproape toata viata i-a ajutat pe tarani la muncile gospodaresti. Dormea afara, atat vara, cat si iarna. Doar cand era foarte frig, se adapostea in casa oamenilor care-l gazduiau.

Cu o buturuga de lemn drept perna, langa soba,  asa cum prefera. Umbla intr-o camasa din panza si cioareci, chiar si pe vreme de viscol. Nu s-a imbolnavit niciodata, trecand peste toate molimile si epidemiile catastrofale ale lumii.

Era considerat un om putin ciudat. Nu a fost casatorit niciodata. Insa dintotdeauna a fost cunoscut ca batran. “Ca putere era tanar si era privit ca un fenomen”. “Avea o forta musculara putin obisnuita.  Ducea din padure trei grinzi in spinare, de la 2-3 kilometri departare, peste dealuri, pana la 100 de ani. La 120 de ani inca putea purta cate un lemn de 10-12 metri de la 2-3 km”, se arata in studiul publicat de C.I. Parhon.

“E găsit în sat drept ca un brad…Poartă cămaşe albă cu gâtul descoperit, umblând astfel vara şi iarna”. De altfel, de-a lungul intregii vieti nu a dormit niciodata in casa, ci doar afara, acoperit in fan sau invelit de cozile animalelor din grajd, iarna. La data examinarii sale de catre specialisti, Maftei Pop avea privirea vioaie si, in ciuda varstei inaintate, parul negru, amestecat cu fire albe.

Viata fara griji si munca in aer liber l-au facut sa ajunga la un secol si jumatate de viata 

Intre posibilele explicatii cu privire la longevitatea extraordinară a barbatului, C.I. Parhon subliniaza faptul ca in familia lui au existat centenari (mama si sora, 110, respectiv 102 ani), dar mai ales ca Maftei Pop a trait toata viata muncind si apoi odihnindu-se numai in aer liber. Un alt factor important ce a actionat favorabil pentru atingerea unei asemenea varste inaintate este si regimul alimentar alcatuit mai mult din zarzavaturi, ciorbe si lactate.

Reputatul om de stiintă C.I. Parhon subliniaza faptul ca barbatul ar mai fi putut trai. Cum spuneam, au existat indicii cum că Pop a decedat nu pentru ca s-a imbolnavit, ci mai mult pentru ca organismul i-a cedat, fiind posibil sa-i fi aparut o tumoare intraabdominala. Sau mai degraba pe un fond tensionat determinat de cautarea sa de catre oamenii de stiintă, s-a speriat si de aici, sfârsitul.

Sursa: jurnalul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.