Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Medicamentul toamnei. Profită acum de multele beneficii ale castanului!

castanele

Să știi că atât castanele comestibile, cât și cele sălbatice pot fi consumate sub formă de preparate terapeutice, însă e bine să ceri avizul medicului înainte. Mai ales dacă este vorba despre tuse, reumatism și varice.

Tu știi să le deosebești pe cele comestibile de cele sălbatice? Dacă primele pot fi consumate fierte sau prăjite, datorită gustului deosebit și al proprietăților benefice pentru organsim, castanele săbatice pot face minuni pentru organism, dacă sunt administrate cu precauție, la recomandarea medicului. Conțin o substanță toxică, numită esculină, care are proprietăți anticoagulante, de aceea ar trebui evitate de femeile însărcinate, de cele care alăptează și de persoanele care suferă de afecțiuni renale sau de ficat și care iau coagulante.

Castanele comestibile au înveliș spinos și des, care se deschide atunci când fructul este copt. Cele sălbatice nu au codiță, sunt mai mari și mai rotunde decât cele comestibile, iar coaja lor are spini rari și mai mici.

Castanul are și o legendă!
Se spune că un tânăr dobrogean, pe numele Castan, rămas fără tată și cu o mamă grav bolnavă, își ducea traiul muncind cu ziua și primind mâncare din partea celor mai inimoși. Ori de câte ori simțea că îi e greu, acesta mergea la maginea pădurii unde era un pom înalt, căruia îi spunea necazurile. După ce se stinse și mama sa, tânărul se întoarse în pădure și i se plânse copacului că n-a avut bani nici de lumânări. A doua zi, dimineață, pomul înflorise, iar florile sale semănau cu niște lumânări. Castan s-a gândit că este o minune și a început să-i folosescă florile, fructele și frunzele pentru tot felul de leacuri. Locuitorii satului i-au pus pomului numele castan, după băiatul care i-a descoperit puterile vindecătoare.

Ceaiul îmblânzește tusea
Când ești răcită, iar crizele de tuse nu-ți mai dau pace, bea un ceai concentrat din castane mărunțite. Acesta calmează căile respiratorii și este un remediu eficient în bronșitele acute.

Se mai poate prepara o infuzie din frunze de castan, dintr-o lingură de plantă uscată și pisată la o cană cu apă fiartă, care se lasă acoperită un sfert de oră. Până când dispar simptomele bronșitei, se consumă în fiecare zi trei cești de infuzie. În caz de febră, se iau câte zece picături de tinctură din scoarță de castan, care se găsește la magazinele naturiste.

castane-coapte

Cataplasmele calmează durerile de reumatism
Sezonul rece bate la ușă și, odată cu el, se intensifică și durerile reumatice, care se agravează la frig. Cum nu mai este o problemă de care să se ocupe doar bătrânii – de reumatism suferă tot mai multe persoane, din toate categoriile de vârstă –, iată ce poți face când articulațiile încep să provoace dureri. Se fierb 30 de castane în trei litri de apă și se lasă apa să scadă până la jumătate.

Se strecoară, se spală zonele dureroase din două în două zile, timp de un sfert de oră. Se mai pot face cataplasme locale cu piure de castane, care se țin aproximativ 20 de minute. Escina din compoziția castanelor are acțiune antiinflamatoare. Piureul se prepară din făină de castane și făină de grău, în părți egale, peste care se adaugă oțet şi se amestecă bine. Cataplasmele se ţin 20 de minute.

Piureul diminuează varicele
Se fierb câteva castane în coajă, timp de trei sferturi de oră, apoi se descojesc și se pisează. Piureul se poate consuma în caz de hemoroizi. Este bine să se consume câte un bol de două ori pe zi, îndulcit cu miere, după preferință. Cu creme care au în compoziție extract din castan se pot masa zonele dureroase cu varice. E posibil ca după doar câteva aplicări să se simtă o îmbunătățire a circulației periferice.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.